Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Σωματείο Αποχέτευσης: “Συνάντηση του προεδρείου μας με την Γενική Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού και τον Γενικό Διευθυντή Αποχέτευσης”

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΕΥΔΑΠ

Αθήνα 6.2.2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες-οι,

Σε συνέχεια των δράσεων του Σωματείου μας για την ανάδειξη της έλλειψης προσωπικού και της διεκδίκησης για άμεσες προσλήψεις τακτικού προσωπικού, πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση του προεδρείου μας με την Γενική Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού και τον Γενικό Διευθυντή Αποχέτευσης.

Τα προς συζήτηση θέματα εστάλησαν γραπτώς και είναι τα παρακάτω:

1.     Αντιθεσμική και  μεροληπτική συμπεριφορά που οδηγεί σε αποκλεισμό εκπροσώπων των εργαζομένων από τις συναντήσεις σας  με την ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ, στερώντας τους το δικαίωμα να θέτουν τα αιτήματα τους.
2.     Άμεση ανάγκη για προσλήψεις προσωπικού – προσαύξηση 1Κ&4Κ/2018.
3.     Αντιμετώπιση της εντατικοποίησης της εργασίας μας που οδηγεί σε εργατικά ατυχήματα.
4.     Επάνδρωση όλων των βαρδιών σε όλους τους εργασιακούς χώρους της αποχέτευσης.
5.     Αύξηση του χρηματικού ποσού που χορηγείται για την αγορά γάλακτος σύμφωνα με την υπ. Αριθ. Πρωτ. 224/15.12.22 επιστολή μας.
6.     Κατάργηση των παράνομων κρατήσεων υπέρ της ΟΜ. Ε ΕΥΔΑΠ από τις μισθοδοσίες των εργαζομένων.
7.     Διασφάλιση των συνθηκών εργασίας σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των του γιατρού εργασίας στο κτήριο της υπηρεσίας του ΚΕΛΨ στον Ακροκέραμο που τελεί υπό ανακαίνιση.
8.     Παράταση της διαδικασίας επικαιροποίησης στοιχείων για το οικογενειακό επίδομα και την υγειονομική περίθαλψη.
9.     Επαναχορήγηση όλων των ανθυγιεινών επιδομάτων.
10.  Αποκατάσταση μέλους της οικογένειας των θανούντων συναδέλφων  Στράτου Μπαλτά και Γεωργίου Λουρίκα.

Τέλος στη παράσταση διαμαρτυρίας μας στις 18.1.23, αναφέρατε ότι το προσωπικό της αποχέτευσης έχει αυξηθεί 8% σε σχέση με το 2019 καθώς και ότι έχετε προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την ολοκλήρωση  πρόσληψης των εργαζομένων από τις προκηρύξεις 1Κ & 4Κ/2018.

Παρακαλούμε να μας προσκομίσετε όλα τα στοιχεία τα οποία τεκμηριώνουν  τις απόψεις σας.

Απαντήσεις επι των θεμάτων

Θέμα 1
Η Γενική Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού έδειξε να μην γνωρίζει, ως όφειλε, το θεσμικό πλαίσιο 1264/82 και το καταστατικό της ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ για τον τρόπο που πρέπει να γίνονται οι συναντήσεις συνδικάτου και εργοδότη και  δεν αρνήθηκε ότι γίνονται εξωθεσμικές συναντήσεις με μέρος των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Θέματα 2,3,4
Η Γενική Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού παρότι αναγνώρισε την έλλειψη προσωπικού σε κρίσιμους τομείς των δικτύων, δεν μας έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση για την επίλυση του προβλήματος και στάθηκε στις ευθύνες την κυβέρνησης και του ΑΣΕΠ για την καθυστέρηση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των προσλήψεων.
Όπως καταλαβαίνεται συνάδελφοι όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα και επιβεβαιώνουν όλα όσα έχουμε πει για την έλλειψη προσωπικού που ευθύνεται για την εντατικοποίηση της εργασίας μας.
Ωστόσο  εμείς οι εργαζόμενοι πάλι θα πρεπει να εργαζόμαστε σε υποστελεχωμένες βάρδιες, να αναλαμβάνουμε όγκο εργασίας που αναλογεί σε διπλάσιο αριθμό εργαζομένων από αυτόν που διαθέτουν σήμερα οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες μας και η Διοίκηση να νίπτει τας χείρας της μένοντας θεατής σε έναν ιδιότυπο αγώνα πινγκ – πονγκ μεταξύ Γενικών Διευθύνσεων, Κυβέρνησης και ΑΣΕΠ, με μπαλάκι το θέμα των προσλήψεων ενώ οι εργαζόμενοι ρισκάρουν καθημερινά τη σωματική τους ακεραιότητα για να  ανταποκριθούν στο δύσκολο και πολύπλευρα επικίνδυνο αντικείμενο εργασίας μας.
Θέμα 5
Σχετικά με την αύξηση του ποσού που χορηγείται για την αγορά γάλακτος αποσπάσαμε τη δέσμευση της Γενικής Διευθύντριας για άμεση αναπροσαρμογή σε σημερινές τιμές.
Θέμα 6
Ζητήσαμε την εφαρμογή της νομοθεσίας ώστε οι συνδρομές για την Ομοσπονδία να αποδίδονται με νόμιμο τρόπο δηλαδή από τα Σωματεία μέλη της και όχι με παράνομες κρατήσεις από τους μισθούς των εργαζομένων
Θέμα 7
Στο θέμα της παραβίασης των συνθηκών εργασίας του κτιρίου του ΚΕΛΨ που τελεί υπό ανακαίνιση ο Γενικός Διευθυντής Αποχέτευσης δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του γιατρού εργασίας ειδάλλως θα αναγκαστούμε να απευθυνθούμε στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Θέμα 8
Ζητήσαμε την παράταση της διαδικασίας καθώς αρκετοί συνάδελφοι δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για την καταληκτική ημερομηνία και υπήρχε ο κίνδυνος αρνητικών συνέπειων.
Θέμα 9
Σχετικά με την επαναφορά όλων των ανθυγιεινών επιδομάτων ζητήσαμε από την Γενική διευθύντρια να προχωρήσει σε εισήγηση προς αυτή την κατεύθυνση.
Θέμα 10
Η θέση της ΕΥΔΑΠ όπως μας την παρουσίασε η Γενική Διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού για την αποκατάσταση μελών της οικογένειας των θανούντων συναδέλφων, είναι ότι δε συνδέονται με εργατικό ατύχημα και δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το νόμο που προβλέπει πρόσληψη ενός μέλους της οικογένειας.
Θεωρούμε ότι πρεπει να βρεθει τρόπος από τη διοίκηση ώστε να στηριχθούν οι οικογένειες των συνάδελφων ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Τέλος στο περιθώριο της συζήτησης ενημερωθήκαμε από την Γενική Διευθύντρια ότι η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έχει προχωρήσει επιλεκτικά σε χορήγηση προνομίων που δεν προβλέπονται από πουθενά. Συγκεκριμένα χορηγεί κάλυψη των εξόδων μετακίνησης στην εργασία ( Κατοικία – ΕΥΔΑΠ – Κατοικία ) σε ορισμένους εργαζόμενους (έξοδα κίνησης κ.α)
Χωρίς καμία ενημέρωση προς όλο το προσωπικό αδιαφορώντας για τις ανάγκες του συνόλου των εργαζομένων που διεκδικούσαν την περιβόητη κάρτα καυσίμων.

Καλείται η διοίκηση να επεκτείνει το μέτρο σε όλο το προσωπικό, να καλύψει αντιστοίχως τα έξοδα μετακίνησης σε όλους τους συναδέλφους και ειδικότερα σε αυτούς που διανύουν πολλά χλμ. για την προσέλευση – αποχώρηση από την εργασία τους. Είμαστε όλοι εργαζόμενοι και δεν είναι επιτρεπτό κάποιοι να ευνοούνται επιλεκτικά και κάποιοι να αγνοούνται επιδεικτικά.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

-Ο-
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΝΤΙΤΣΑΣ 
-Ο-
ΓΕΝΙΚΟΣ   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ