Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: Όλοι την Πέμπτη 28.07.2022, στις 7:00 μμ στο Σύνταγμα

0
192
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε.ΥΔ.Α.Π

Αθήνα, 27.07.2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όλοι την Πέμπτη 28.07.2022, στις 07:00 μμ στο Σύνταγμα.

Συναδέλφισσες-οι,

Από το Φεβρουάριο 2022 το ΣτΕ με σχεδόν ομόφωνη απόφαση της ολομέλειας του αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματική η υπαγωγή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο υπερταμείο, καθώς αυτό επιδιώκει «σκοπούς ταμειακούς και ταμιευτικούς», δηλ. σκοπούς που δεν υπηρετούν αποκλειστικώς το συμφέρον των πολιτών για την ποιοτική και οικονομική παροχή νερού.

Συγκεκριμένα, έκρινε ότι, λόγω της ζωτικής σημασίας του φυσικού αγαθού του νερού για την επιβίωση των πολιτών της Χώρας, πρώτον, το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης και, δεύτερον, σε κάθε περίπτωση, οι δημόσιες αυτές επιχειρήσεις δεν πρέπει, με οποιονδήποτε τρόπο, να εντάσσονται στο Υπερταμείο.

Η κυβέρνηση επιχειρεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα συζητηθεί την Πέμπτη 28-07-2022, στη Βουλή με τα άρθρα 119 και 120 να  παρακάμψει τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (190, 191/2022) που διατάσσουν την επιστροφή τους στο Δημόσιο, αφού κρίθηκε ως αντίθετη με το Σύνταγμα της Χώρας η μεταβίβαση των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ προς το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ). Με τις ρυθμίσεις των άρθρων 119 και 120 του νομοσχεδίου η κυβέρνηση, προκλητικώς καταστρατηγεί τις αποφάσεις του ΣτΕ, με δικολαβίστικου τύπου πονηριές και ευχολόγια, και «πεισματικά», προς υπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, επιτάσσει να παραμένουν οι μετοχές των δημοσίων επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης στο Υπερταμείο.

Η πράξη της κυβέρνησης είναι έκφραση προκλητικής αδιαφορίας απέναντι στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και τον Ελληνικό Λαό που απαιτεί  τη δημόσια διαχείριση του φυσικού αγαθού του νερού. Δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη από κάθε δημοκρατικό πολίτη και ειδικά τους εργαζόμενους στον κύκλο του νερού.

Ο Σύλλογός μας συμμετέχει στην κινητοποίηση που έχουν προκηρύξει φορείς για την Πέμπτη 28-07-2022, στις 07:00μ.μ. έξω από τη Βουλή και καλεί τα μέλη του σε μαζική συμμετοχή.
  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κορλός Ηλίας

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Λυμπέρης Κώστας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ