Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: “Πέμπτη 21/9 – Ημέρα απεργιακής αντεπίθεσης στο εκτρωματικό εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης”

Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε.ΥΔ.Α.Π

Αθήνα, 20.09.2023

ΠΕΜΠΤΗ 21η Σεπτεμβρίου 2023

Ημέρα απεργιακής αντεπίθεσης στο εκτρωματικό εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ και τις συγκεντρώσεις.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια του νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/2021) για τα εργασιακά, συνεχίζοντας την επίθεση ενάντια στον κόσμο της μισθωτής εργασίας,  προχωράει με το νέο εργασιακό «νομοσχέδιο Γεωργιάδη» στην αποσάθρωση κάθε εναπομείναντος εργασιακού δικαιώματος. Το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και προγραμματίζεται η ψήφισή του, την Πέμπτη 21-09-2023, επιφέρει:

  1. Επιδείνωση της θέσης του «δοκιμαζόμενου» εργαζόμενου. Εξάμηνη δοκιμασία. Αυτοδίκαιη λύση χωρίς αποζημίωση-επίδομα ανεργίας
  2. Νομιμοποίηση όλων των «συμβάσεων μηδενικών ωρών» χωρίς εγγυημένο ελάχιστο αριθμό ωρών απασχόλησης και πρόβλεψη όρων εργασίας.
  3. Κατάργηση 8ώρου μέσω δυνητικής (εθελοντικής) παράλληλης απασχόλησης. Ημερήσια εργασία 13 ωρών. Εβδομαδιαία εργασία έως και 78 ωρών (6ήμεροΧ 13 ώρες), χωρίς υπερωρική αμοιβή.
  4. Κατάργηση της υποχρέωσης προαναγγελίας υπερωριών
  5. Ευκολότερη απόλυση λόγω αυθαίρετης αποχής από την εργασία
  6. Κατάργηση του πενθημέρου σε χιλιάδες επιχειρήσεις, διαρκούς ή μη διαρκούς λειτουργίας, και θεσμοθέτηση της 6ημερης εργάσιμης εβδομάδας.
  7. Επιδείνωση του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Ξεμπλοκάρει το σύστημα «απλήρωτων υπερωριών». Τεράστια κέρδη για τους εργοδότες
  8. Περαιτέρω ποινικοποίηση της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης

Οι μισθωτοί εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα δέχονται σκληρότατη επίθεση, συνοδευόμενη από την κοροϊδία της δήθεν απελευθέρωσης των 3ετιών.

Μόνη μας επιλογή ο μαζικός, ενωτικός αγώνας για την απόσυρση του νομοσχεδίου και για την αντεπίθεση που θα θέτει όρους μιας διαφορετικής προοπτικής:

  • Άμεση εφαρμογή εργάσιμης εβδομάδας 30 ωρών, χωρίς μείωση αποδοχών και πλήρη αξιοπρεπή σύνταξη για όλους στα 30 χρόνια εργασίας ή 60 χρόνια ζωής.
  • Μαζικές προσλήψεις τακτικού προσωπικού πλήρων δικαιωμάτων.

ΤΟ ΔΣ του συλλόγου μας σας καλεί όλους σε συμμετοχή στην απεργία που έχει προκηρύξει το ΕΚΑ (Εργατικό Κέντρο Αθήνας) και τις απεργιακές συγκεντρώσεις για  να διεκδικήσουμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και τη δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου σε όλες τους τις παραμέτρους (ημερήσιο, εβδομαδιαίο, ετήσιο και δια βίου).

ΥΓ: Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ που, μέχρι αυτή τη στιγμή, αρνείται να συνεδριάσει, έστω και για να συζητήσει το θέμα του εργασιακού νομοσχεδίου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κορλός Ηλίας

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Λυμπέρης Κώστας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ