Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: “Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, οργανώνοντας την πάλη μας για τη δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου”

Σ Υ Λ Λ Ο Γ Ο Σ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ε.ΥΔ.Α.Π

Αθήνα, 29.04.2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι συνυφασμένη με τον αγώνα των εργατών να απελευθερώσουν τον χρόνο τους από τον καταναγκασμό της υποχρεωτικής δουλειάς. Οι εργάτες από το 19ο αιώνα ακόμα, απαίτησαν οι κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος, της επιστήμης και της τεχνικής να διατεθούν προς όφελος του ελεύθερο χρόνου και όχι προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Έτσι κατακτήθηκαν τα τρία 8ωρα ((8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος)

Εμείς σήμερα, 136 χρόνια μετά την 1η Μαΐου 1886, τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά, οργανώνοντας την πάλη μας για τη δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου και την αντίστοιχη αύξηση του ελεύθερου χρόνου ως όρο αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της διάρρηξης κάθε ορίου μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου προς όφελος των εργοδοτών. Και ως όρο ουσιαστικής βελτίωσης των όρων της εργασιακής και εξωεργασιακής ζωής μας και δικαιοσύνης στην κατανομή του ελεύθερου χρόνου.

Η σφαγή της νεολαίας στα πεδία των πολέμων, η θανατηφόρα διαχείριση της πανδημίας, η εξάπλωση της ενεργειακής φτώχιας, η εκτίναξη της ακρίβειας και η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης όλων των κοινών αγαθών (και του νερού) θέτουν επί τάπητος την ανάγκη μιας διαφορετικής κοινωνικής οργάνωσης και εφαρμογής πολιτικών προστασίας της κοινωνίας και της νεολαίας.

Απαιτούμε:

  • Άμεση εφαρμογή εργάσιμης εβδομάδας 30 ωρών για όλους και για όλες, χωρίς μείωση των αποδοχών, για ν’ ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.
  • Σύνταξη στα 60 χρόνια ζωής και 30 χρόνια δουλειάς.
  • ΕΥΔΑΠ Δημόσια στην υπηρεσία των αναγκών της κοινωνίας, έξω το Υπερταμείο και το χρηματιστήριο, ιδιοκτησία του δημοσίου και των πολιτών, με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.
  • Να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του ΕΥΣ στους ιδιώτες και να μεταφερθούν άμεσα οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ από το υπερταμείο στο ελληνικό δημόσιο, σε εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.
  • Να υπογραφεί άμεσα συμπληρωματική ΣΣΕ για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχια.
  • Άμεσο σταμάτημα του πολέμου στην Ουκρανία και της εμπλοκής της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις του ΝΑΤΟ στη χώρα μας.

Το ΔΣ του συλλόγου μας καλεί τους συναδέλφους/ες να συμμετάσχουμε
στις Πρωτομαγιάτικες Απεργιακές Κινητοποιήσεις,
την Κυριακή 1η Μάη 2022 στις 11 π.μ. Πλατεία Κλαυθμώνος

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Κορλός Ηλίας

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Λυμπέρης Κώστας

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ