Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Σύλλογος Μ.Ε. Προσωπικού ΕΥΔΑΠ: Ευνοϊκή δικαστική απόφαση κατά των μισθολογικών περικοπών του ν. 4024/11

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΛΑΔΟΥ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  Ε.ΥΔ.Α.Π

Αθήνα  14.11.2016

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 11/2016 

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Εκδόθηκε δικαστική απόφαση  που αφορούσε ασφαλιστικά μέτρα (κατά των περικοπών Ν.4024/11) που είχαν κατατεθεί το 2012, συμμετέχοντας τα μέλη του Δ.Σ της ΟΜΕ ( οχι όλα) και 2 μέλη από κάθε Σύλλογο (Σύνολο 40). Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση αφορά μόνο τρία ( 3 ) μέλη του Συλλόγου μας και όχι το σύνολο το σύνολο των εργαζομένων  (40) που αρχικά είχαν ξεκινήσει τον δύσκολο αυτόν  δικαστικό αγώνα.

Ιστορικό υπόθεσης.

Το 2012 κατατέθηκαν ασφαλιστικά μέτρα (40 εργαζομένων) κατά των περικοπών που εφαρμόστηκαν με το Ν. 4024/11. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν θετική, όπου υποχρέωνε την ΕΥΔΑΠ να καταβάλει τους μισθούς προσωρινά μέχρι την συζήτηση της τακτικής αγωγής, χωρίς τις περικοπές, διαφορετικά να καταβάλει 1000 € ποινή για κάθε μήνα σε κάθε εργαζόμενο. Η Διοίκηση αντέδρασε, καταθέτοντας  ανακοπή – αναστολή κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης, όπου και απορρίφθηκε. Στην συνέχεια απέστειλε εξώδικο στις 21/10/2013 προς τους 40 εργαζόμενους δηλώνοντας τους ότι δεν αναγνωρίζει ότι η ποινή που της επέβαλε το δικαστήριο είναι 1000 € για κάθε μήνα σε κάθε εργαζόμενο, αλλά εφάπαξ. Κάλεσε επίσης τους συναδέλφους αν αποδέχονται να λάβουν  1000€ εφάπαξ, να δηλώσουν σε ποιο λογαριασμό θα κατατεθεί το ποσό καθώς επίσης ότι δεν θα έχουν καμία άλλη  απαίτηση.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το Δ.Σ του Συλλόγου μας σε έκτακτη συνεδρίαση στις 28/11/2013, πρακτικό 289, αποφάσισε ομόφωνα να μην δεχθούν οι συνάδελφοι-μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου μας την πρόταση της Διοίκησης αφήνοντας το περιθώριο περαιτέρω διεκδίκησης, διότι θεωρήσαμε  ότι με την πρόταση αυτή ουσιαστικά κλείνει η πίεση που το δικαστήριο επέβαλε –και θα ήταν προς όφελος για όλους τους εργαζομένους–  στην Διοίκηση της Ε.ΥΔ.Α.Π ( ποινή 1000 € για κάθε παραβίαση της μη καταβολής του μισθού χωρίς τις περικοπές). Εκτιμήσαμε  ως εντελώς παράλογη την ερμηνεία του ασφαλιστικού μέτρου που κατέθεσε μέσω εξωδίκου στις 21/10/2013 η Διοίκηση της Ε.ΥΔ.Α.Π προς τους εργαζόμενους, (δηλ. ποινή 1000 € εφάπαξ) και όχι για κάθε μήνα.

Εν κατακλείδι, αν η ποινή ήταν 1000 € εφάπαξ όπως ισχυρίζονταν η Διοίκηση της Ε.ΥΔ.Α.Π το 2013, ποια θα ήταν η πίεση να εφαρμόσει την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων; KAMMIA.

Από τους 40 εργαζόμενους οι 37 εργαζόμενοι συμφώνησαν να λάβουν τα 1000 € εφάπαξ, εκτός τριών (3) συναδέλφων  μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου μας, όπου μετά από μεγάλο χρονικά δικαστικό αγώνα μόνοι τους με τον Νομικό Σύμβουλο που έχει αναλάβει την τακτική αγωγή των μελών του Συλλόγου, δικαιώθηκαν. Η ποινή που επιβλήθηκε με την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων στην Ε.ΥΔ.Α.Π το 2012 σε περίπτωση που αρνούνταν να καταβάλει τους μισθούς προσωρινά, δεν ήταν 1000 € εφάπαξ, αλλά για κάθε μήνα.

Στις 5.11.16 η απόφαση του δικαστηρίου απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς της Ε.ΥΔ.Α.Π και υποχρεώνει να καταβάλει την χρηματική ποινή 1000€ για κάθε μήνα προσωρινά και όχι εφάπαξ. όπως ισχυρίζονταν τότε με την εξώδικη δήλωση που είχε κοινοποιηθεί στους εργαζόμενους στις 21/10/2013.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε
Όπως σας είχαμε ενημερώσει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση μας το 2014  που αφορούσε στην συγκεκριμένη υπόθεση (απόφαση ασφαλιστικών μέτρων υπ΄ αριθμ. 12754/2012) , ο αγώνας θα πρέπει να δίνεται μέχρι τέλους χωρίς φόβο,  ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Είμαστε σε επικοινωνία με τον Νομικό Σύμβουλο του Συλλόγου αν μπορούμε και με άλλα δικαστικά μέσα, εκτός της αγωγής μας,  να πιέσουμε την διοίκηση έπειτα και από την πρόσφατη απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων να επιστραφούν οι μισθοί μας χωρίς περικοπές μέχρι την τελεσίδικη απόφαση της τακτικής αγωγής.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση δεν αφορά στην επιστροφή μισθών-δώρων, αλλά χρηματική ποινή για μη συμμόρφωση της Ε.ΥΔ.Α.Π επί της δικαστικής απόφασης. Συνεπώς δεν επιβαρύνει το μισθολογικό κόστος, όπως έχει γίνει με άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Το Δ.Σ του Συλλόγου μας θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα και θα σας ενημερώσουμε για τις περαιτέρω ενέργειες.

Καλούμε την Ο.Μ.Ε καθώς και τους Συλλόγους-Σωματεία να μελετήσουν την απόφαση και να ενεργήσουν ενωτικά προς όφελος όλων των εργαζομένων.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος           Ο Γεν. Γραμματέας

Ν. Βασιλειάδης       Μ. Βρούτσης

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ