Σύλλογος Προσωπικού: “Ασάφειες και παραλείψεις ανακοίνωσης Διεύθυνσης Ανθρωπίνου δυναμικού”

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  Ε.ΥΔ.Α.Π

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ      23-8-2020

“Ασάφειες και παραλείψεις ανακοίνωσης Διεύθυνσης Ανθρωπίνου δυναμικού”

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Κάτω από τη συνεχή πίεση του Σωματείου μας από την έναρξη της πανδημίας, με συνεχείς παρεμβάσεις (επιστολές, συναντήσεις με την διοίκηση, δημοσιεύσεις στον τύπο, καταγγελίες, συνεχή επικοινωνία ) η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έδωσε τελικά την έγκρισή της για την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ για covid-19.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι όταν έχουν ένα σωματείο που διεκδικεί με κριτήριο τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και όχι το κόστος που θα επιβαρύνει την εργοδοσία.

Το ότι καταφέραμε λοιπόν να γίνουν διαγνωστικά τεστ είναι επιτυχία, πρώτιστα για τους εργαζόμενους και βέβαια για το σωματείο μας, όμως το εγχείρημα είναι ημιτελές γιατί:

Η Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού προφανώς για να δώσει χρόνο να της “αιτηθεί”  η κατά τα άλλα ανύπαρκτη (σ’ όλο το διάστημα της πανδημίας) πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ τη διενέργεια τεστ την Παρασκευή μεσημέρι 21-8-2020, έχασε πολύτιμο χρόνο βγάζοντας την ανακοίνωση Παρασκευή απόγευμα με αποτέλεσμα:

1. Να μην έχει μεριμνήσει τι θα γίνει με όσους εργαζόμενους αναλαμβάνουν βάρδια Σαββατοκύριακο.
  2. Να μην έχει μέχρι την Κυριακή το απόγευμα στείλει λίστα με τους εργαζόμενους που θα πρέπει να περάσουν από τεστ στο ΙΑΣΩ.
  3. Να αναγκαστεί να βάλει τους προϊσταμένους και τους διευθυντές να παίρνουν τηλέφωνα τους εργαζόμενους για να τους ενημερώσουν να μην αναλάβουν υπηρεσία αν δεν κάνουν πρώτα το τεστ.
  4. Να δώσουν ένα τηλέφωνο στην ανακοίνωση στο οποίο δεν ανταποκρίνονταν κανείς.
  5. Να δίνουν μέρες και ώρες που δεν ήταν ακριβείς (πχ δεν αναφέρουν ότι μπορούσαν να περάσουν από τεστ και το Σαββατοκύριακο από τις 14:00 έως τις 20:00 προφανώς γιατί δεν το ήξεραν).
  6. Να στείλουν μία ανακοίνωση στα email την οποία οι περισσότεροι συνάδελφοι θα τη διαβάσουν αφού αναλάβουν υπηρεσία τη Δευτέρα.
  7. Να είναι ανυπόγραφη, γεμάτη ασάφειες και σοβαρές παραλείψεις.

Εκτός από τα παραπάνω ζητήματα που το προεδρείο του σωματείου μας έκανε παρέμβαση από την Παρασκευή τηλεφωνικά μα και με αυτοπρόσωπη παρουσία σήμερα Κυριακή, επίσης πρέπει να επιλυθούν άμεσα και τα εξής:

• Είναι απαραίτητα τα διαγνωστικά τεστ, όχι μόνο σε όσους εργαζόμενους γυρίζουν τώρα από άδεια, αλλά και σε όσους επιστρέφουν από ΡΕΠΟ, ή επέστρεψαν το προηγούμενο διάστημα από τις άδειες τους ( κολλάει και σ’ αυτούς και απ’ αυτούς).
  • Επίσης θα πρέπει να περάσουν από τεστ όλες οι νέες προσλήψεις (είτε μονίμων είτε οχτάμηνων εργαζομένων) πριν αναλάβουν υπηρεσία, καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις.
  • Είναι απαραίτητο να γίνουν με τις ίδιες προϋποθέσεις και κάλυψη του κόστους από την ΕΥΔΑΠ τα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα της εργασιακής τους σχέσης και να μην επαφίεται αυτό στους “παρόχους” εργολάβους (ενοικιαζόμενους, εργολαβικούς) ή στην ατομική ευθύνη και “τσέπη” (εργαζόμενων με μπλοκάκια όπως γιατροί υγειονομικής, γιατροί εργασίας, μηχανικοί ασφαλείας, μισθωμένα, κλπ) γιατί μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί ότι θα πραγματοποιηθούν τα τεστ και θα περιοριστεί η διασπορά του ιού.
  • Να γίνει προσπάθεια από την ΕΥΔΑΠ ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν την επιλογή να προσέρχονται και σε ένα ακόμα διαγνωστικό κέντρο ώστε να μην δημιουργείται ταλαιπωρία, συνωστισμός και να κερδηθεί χρόνος.

Σε ότι αφορά την ειδική άδεια για τις ευπαθείς ομάδες καλούμε τη διοίκηση να είναι ξεκάθαροι οι όροι χορήγησης της για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς να διαχωρίζει όσους μπορούν να εργαστούν από το σπίτι (τηλεργασία) με όσους δε μπορούν, εξαιτίας της ειδικότητάς τους (τεχνικοί, εργάτες, καταμετρητές κλπ), γιατί ο covid-19 δε τους μολύνει με βάση την ειδικότητα.

Όλοι όσοι έχουν κριθεί ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού.

Τέλος καλούμε τη διοίκηση να επιταχύνει τη διαδικασία όλων των προσλήψεων ώστε σε περίπτωση που βρεθούν κρούσματα και απαιτηθεί εργαζόμενοι να μπουν σε καραντίνα(ίσως και ολόκληρες μονάδες), να μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στην παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης στο κοινωνικό σύνολο.

ΥΓ1. Μέσα στις παραλείψεις, στις ασάφειες που περιλαμβάνει και προκαλώντας περαιτέρω σύγχυση η ανακοίνωση της διοίκησης αναφέρει για τους εργαζόμενους Φωκίδας και Βοιωτίας ότι μπορούν να κάνουν το τεστ covid-19 και “σε Νοσοκομείο / Κέντρο υγείας της περιοχής τους”.

Προφανώς αγνοώντας πως αυτό δεν επιτρέπεται να γίνεται αυτοβούλως αλλά κατόπιν προτροπής του ΕΟΔΥ ή του συστήσαντος ιατρού του ΕΟΠΥ.

ΥΓ2. Όποιον τον ενοχλούσε το πανό του Συλλόγου Προσωπικού με σύνθημα κατά της εκχώρησης των υποδομών (ΕΥΣ) και της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και το αφαίρεσε από το χώρο της “ΣΟΥΔΑΣ” (στο μοναδικό χώρο που συνέβη αυτό) καλείται να το επιστρέψει γιατί είναι περιουσία του Σωματείου και των εργαζομένων (να μη μας αναγκάσει να ανακαλύψουμε ποιος είναι).

Σε κάθε περίπτωση θα τοποθετηθεί ξανά πανό στον ίδιο χώρο (είτε το ίδιο είτε νέο) και θα αποκαλυφθεί ποιόν ενοχλεί.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ρετουνιώτης Διονύσιος          Χαρατσής Μανώλης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΤΑ: Στα κάγκελα για το σχέδιο εθελουσίας εξόδου – Κινητοποιήσεις από εργαζόμενους

Εθελουσία έξοδος για 2.000 εργαζομένους, αλλαγή στο καθεστώς προσλήψεων και απευθείας αναθέσεις κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας περιλαμβάνει η τροπολογία για τα ΕΛΤΑ. Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση - Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι

Η Unilever θα δοκιμάσει την 4ήμερη εργασία στη Ν. Ζηλανδία

Και τα 81 μέλη του προσωπικού στα γραφεία της εταιρείας στη Ν. Ζηλανδία θα μπορούν να μετάσχουν σε αυτή τη δοκιμή, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα και θα διαρκέσει 12 μήνες. Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται για πέντε ημέρες, αλλά θα εργάζονται τέσσερις, ανακοίνωσε η Unilever.

Ενα λουλούδι στη μνήμη του Αλέξανδρου, ενάντια στην τρομοκρατία

Κάλεσμα σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη 12η επέτειο από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την αστυνομία απευθύνουν περισσότεροι από 600 συμπολίτες μας με ανοιχτό κείμενο υπογραφών.

Χωρίς σχεδιασμό η αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους

«Επιτελικό χάος στο υπουργείο Εργασίας» εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας  καταγγέλουν οι Επιθεωρητές Εργασίας με ανακοίνωση που εξέδωσε η πανελλήνια ομοσπονδία συλλόγων Επιθεωρητών, η ΠΟΣΕΠΕ,  με αφορμή την πρώτη-ύστερα από 17 μήνες-σύσκεψη,  με την γενική γραμματέα του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη η οποία είναι η πολιτική προϊσταμένη  του ΣΕΠΕ μετά την υποβάθμιση του Σώματος από Ειδική Γραμματεία σε Γενική Διεύθυνση.

ΣYMMAXIA: “Οργανόγραμμα σκοπιμοτήτων και κομματικών διευθετήσεων”

Η κομματική όπως διαφαίνεται Διοίκηση επιδιώκοντας να αποσβέσει τα 150 εκ. ευρώ και την εκχώρηση του ΕΥΣ,  που μετά τον 1,5  χρόνο υποχωρητικότητας και  αποτυχημένων διαπραγματεύσεων δεν θα αποφύγει να καταβάλει στο υπουργείο και ετοιμάζεται να τα μετακυλήσει στους εργαζόμενους και τον τελικό καταναλωτή. Με  παρέμβαση του αναπληρωτή  Υπουργού Οικονομικών κ. Θεωδ. Σκυλακάκη προετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση που θα θέτει την ΕΥΔΑΠ σε καθεστώς επιτήρησης  με ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, αναγκαστικές αποχωρήσεις προσωπικού με δυσμενείς όρους (εθελούσια) και απολύσεις κ.α.

Παρατείνεται (εκ νέου) η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων!

Με το άρθρο 72 του ν. 4756/2020 (ΦΕΚ Α 235/26-11-2020) παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021.

Σύλλογος Μηχανικών: Διαμαρτυρία προς το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για το νέο Οργανόγραμμα

Με την βεβαιότητα ότι, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα θα δυσχεράνει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της Εταιρείας, ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, να μην υποπέσει στο σφάλμα να εισάγει βεβιασμένα ως θέμα στο Δ.Σ. την ψήφισή του και να το θέσει πρώτα σε συζήτηση με τον Σύλλογο Μηχανικών και όποιους άλλους νομίζουν, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

ΕΣΚ: “Η ΕΥΔΑΠ εν μέσω πανδημίας απειλεί μικροεπαγγελματία με κατάσχεση για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!

Το ποσό των 610,82 ευρώ ζητά με εξώδικο η ΕΥΔΑΠ από μικροεπαγγελματία στο Μενίδι, για κατανάλωση νερού σε σπίτι το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και από τότε δεν κατοικείται!

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: 24ωρη Απεργία  – Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, δεν εργαζόμαστε με φυσική παρουσία και  τηλεργασία, δηλώνουμε απεργοί και ορθώνουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ανάλγητη και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που εκμεταλλεύεται την πανδημία και φορτώνει τα βάρη στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.

Σωματείο Αποχέτευσης: Συμμετέχουμε στην απεργία της 26 Νοεμβρίου

Το Σωματείο μας αποφάσισε ομόφωνα, να συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 αντιδρώντας στη πρόθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη που επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου, την αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , που ''φακελώνει'' τα συνδικάτα και προσπαθεί να  τα χειραγωγήσει, με διάφορες μεθόδους.

Νομοσχέδιο Βρούτση: Καταργούνται το 8ωρο και οι υπερωρίες – Το ευρωπαϊκό κεκτημένο & η 135 διεθνή σύμβασης εργασίας!

γράφει ο Κώστας Νικολάου, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ • Κρίσιμα ερωτηματικά θέτει ο υπουργός εργασίας κ. Ι. Βρούτσης με το εσπευσμένο νομοσχέδιο (μεσούσης πανδημίας) για τη «Διευθέτηση του Χρόνου Εργασίας».

Σύλλογος Προσωπικού: Στις 26/11 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – Πρέπει ΤΩΡΑ να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση

Επειδή όμως πρέπει τώρα και όχι «αργότερα» να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση που αξιοποιεί την πανδημία και τις περιοριστικές συνθήκες για να περάσει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και να εντείνει την καταστολή, το Σωματείο μας πήρε απόφαση συμμετοχής στην μεγάλη πανεργατική απεργία που ήδη έχει αποφασίσει το ΕΚΑ και δεκάδες δευτεροβάθμια συνδικάτα αλλά στη συνέχεια της απόφασής μας και η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ.

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: H Διοίκηση να εξασφαλίσει τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό για την τηλεργασία

Καλούμε τη Διοίκηση να εξασφαλίσει άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο καθεστώς της τηλεργασίας, όλο τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό (laptop ,ακουστικά, τηλέφωνα) και τις απαραίτητες προσβάσεις σε εταιρικές εφαρμογές, ώστε να διευκολύνει τις συνθήκες εργασίας τους.

Mείωση των δαπανών για την Υγεία, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των κονδυλίων κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, την ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα κατά 30%, στα 5,5 δισ. ευρώ ● Δραστικό ψαλίδι και στις δαπάνες για την απασχόληση.

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: Πρόσκληση στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για διάλογο για τη νέα ΣΣΕ

Αίτηση - Πρόσκληση προς τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για συνάντηση και έναρξη διάλογου για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας