Σύλλογος Προσωπικού: “Ασάφειες και παραλείψεις ανακοίνωσης Διεύθυνσης Ανθρωπίνου δυναμικού”

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  Ε.ΥΔ.Α.Π

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ      23-8-2020

“Ασάφειες και παραλείψεις ανακοίνωσης Διεύθυνσης Ανθρωπίνου δυναμικού”

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι

Κάτω από τη συνεχή πίεση του Σωματείου μας από την έναρξη της πανδημίας, με συνεχείς παρεμβάσεις (επιστολές, συναντήσεις με την διοίκηση, δημοσιεύσεις στον τύπο, καταγγελίες, συνεχή επικοινωνία ) η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έδωσε τελικά την έγκρισή της για την πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ για covid-19.

Η εξέλιξη αυτή δείχνει τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι όταν έχουν ένα σωματείο που διεκδικεί με κριτήριο τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και όχι το κόστος που θα επιβαρύνει την εργοδοσία.

Το ότι καταφέραμε λοιπόν να γίνουν διαγνωστικά τεστ είναι επιτυχία, πρώτιστα για τους εργαζόμενους και βέβαια για το σωματείο μας, όμως το εγχείρημα είναι ημιτελές γιατί:

Η Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού προφανώς για να δώσει χρόνο να της “αιτηθεί”  η κατά τα άλλα ανύπαρκτη (σ’ όλο το διάστημα της πανδημίας) πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ τη διενέργεια τεστ την Παρασκευή μεσημέρι 21-8-2020, έχασε πολύτιμο χρόνο βγάζοντας την ανακοίνωση Παρασκευή απόγευμα με αποτέλεσμα:

1. Να μην έχει μεριμνήσει τι θα γίνει με όσους εργαζόμενους αναλαμβάνουν βάρδια Σαββατοκύριακο.
  2. Να μην έχει μέχρι την Κυριακή το απόγευμα στείλει λίστα με τους εργαζόμενους που θα πρέπει να περάσουν από τεστ στο ΙΑΣΩ.
  3. Να αναγκαστεί να βάλει τους προϊσταμένους και τους διευθυντές να παίρνουν τηλέφωνα τους εργαζόμενους για να τους ενημερώσουν να μην αναλάβουν υπηρεσία αν δεν κάνουν πρώτα το τεστ.
  4. Να δώσουν ένα τηλέφωνο στην ανακοίνωση στο οποίο δεν ανταποκρίνονταν κανείς.
  5. Να δίνουν μέρες και ώρες που δεν ήταν ακριβείς (πχ δεν αναφέρουν ότι μπορούσαν να περάσουν από τεστ και το Σαββατοκύριακο από τις 14:00 έως τις 20:00 προφανώς γιατί δεν το ήξεραν).
  6. Να στείλουν μία ανακοίνωση στα email την οποία οι περισσότεροι συνάδελφοι θα τη διαβάσουν αφού αναλάβουν υπηρεσία τη Δευτέρα.
  7. Να είναι ανυπόγραφη, γεμάτη ασάφειες και σοβαρές παραλείψεις.

Εκτός από τα παραπάνω ζητήματα που το προεδρείο του σωματείου μας έκανε παρέμβαση από την Παρασκευή τηλεφωνικά μα και με αυτοπρόσωπη παρουσία σήμερα Κυριακή, επίσης πρέπει να επιλυθούν άμεσα και τα εξής:

• Είναι απαραίτητα τα διαγνωστικά τεστ, όχι μόνο σε όσους εργαζόμενους γυρίζουν τώρα από άδεια, αλλά και σε όσους επιστρέφουν από ΡΕΠΟ, ή επέστρεψαν το προηγούμενο διάστημα από τις άδειες τους ( κολλάει και σ’ αυτούς και απ’ αυτούς).
  • Επίσης θα πρέπει να περάσουν από τεστ όλες οι νέες προσλήψεις (είτε μονίμων είτε οχτάμηνων εργαζομένων) πριν αναλάβουν υπηρεσία, καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις.
  • Είναι απαραίτητο να γίνουν με τις ίδιες προϋποθέσεις και κάλυψη του κόστους από την ΕΥΔΑΠ τα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα της εργασιακής τους σχέσης και να μην επαφίεται αυτό στους “παρόχους” εργολάβους (ενοικιαζόμενους, εργολαβικούς) ή στην ατομική ευθύνη και “τσέπη” (εργαζόμενων με μπλοκάκια όπως γιατροί υγειονομικής, γιατροί εργασίας, μηχανικοί ασφαλείας, μισθωμένα, κλπ) γιατί μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί ότι θα πραγματοποιηθούν τα τεστ και θα περιοριστεί η διασπορά του ιού.
  • Να γίνει προσπάθεια από την ΕΥΔΑΠ ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν την επιλογή να προσέρχονται και σε ένα ακόμα διαγνωστικό κέντρο ώστε να μην δημιουργείται ταλαιπωρία, συνωστισμός και να κερδηθεί χρόνος.

Σε ότι αφορά την ειδική άδεια για τις ευπαθείς ομάδες καλούμε τη διοίκηση να είναι ξεκάθαροι οι όροι χορήγησης της για όλους τους εργαζόμενους, χωρίς να διαχωρίζει όσους μπορούν να εργαστούν από το σπίτι (τηλεργασία) με όσους δε μπορούν, εξαιτίας της ειδικότητάς τους (τεχνικοί, εργάτες, καταμετρητές κλπ), γιατί ο covid-19 δε τους μολύνει με βάση την ειδικότητα.

Όλοι όσοι έχουν κριθεί ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού.

Τέλος καλούμε τη διοίκηση να επιταχύνει τη διαδικασία όλων των προσλήψεων ώστε σε περίπτωση που βρεθούν κρούσματα και απαιτηθεί εργαζόμενοι να μπουν σε καραντίνα(ίσως και ολόκληρες μονάδες), να μπορεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στην παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης στο κοινωνικό σύνολο.

ΥΓ1. Μέσα στις παραλείψεις, στις ασάφειες που περιλαμβάνει και προκαλώντας περαιτέρω σύγχυση η ανακοίνωση της διοίκησης αναφέρει για τους εργαζόμενους Φωκίδας και Βοιωτίας ότι μπορούν να κάνουν το τεστ covid-19 και “σε Νοσοκομείο / Κέντρο υγείας της περιοχής τους”.

Προφανώς αγνοώντας πως αυτό δεν επιτρέπεται να γίνεται αυτοβούλως αλλά κατόπιν προτροπής του ΕΟΔΥ ή του συστήσαντος ιατρού του ΕΟΠΥ.

ΥΓ2. Όποιον τον ενοχλούσε το πανό του Συλλόγου Προσωπικού με σύνθημα κατά της εκχώρησης των υποδομών (ΕΥΣ) και της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και το αφαίρεσε από το χώρο της “ΣΟΥΔΑΣ” (στο μοναδικό χώρο που συνέβη αυτό) καλείται να το επιστρέψει γιατί είναι περιουσία του Σωματείου και των εργαζομένων (να μη μας αναγκάσει να ανακαλύψουμε ποιος είναι).

Σε κάθε περίπτωση θα τοποθετηθεί ξανά πανό στον ίδιο χώρο (είτε το ίδιο είτε νέο) και θα αποκαλυφθεί ποιόν ενοχλεί.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ