Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Συμμετοχή ΣΕΚΕΣ στην κινητοποίηση κατά της απόλυσης εργαζόμενου στην Shell

Στην συγκεκριμένη περίπτωση πέρα από όλα τα υπόλοιπα ο απολυμένος εργαζόμενος είχε στοχοποιηθεί από την εργοδοσία για τις πολιτικές του πεποιθήσεις

Η εργασιακή ζούγκλα που επιβάλουν οι πολυεθνικές δεν θα μείνει αναπάντητη στην Shell απαντάμε με την αλληλεγγύη των εργαζομένων.

Μετά από κάλεσμα που δεχθήκαμε από συναδέλφους σε σχέση με την απόλυση ενός εργαζομένου και την καταγγελία της επιτροπής εργαζομένων του εν λόγω πρατηρίου δεν θα μπορούσαμε πάρα να είμαστε παρόντες.

Και δεν θα μπορούσαμε να μην είμαστε παρόντες όταν την ίδια στιγμή και στην ΕΥΔΑΠ ετοιμάζονται ομαδικές απολύσεις και ενοικιαζόμενων αλλά και των υδρονομέων να κάνει την αλληλεγγύη μεταξύ εργαζομένων και κλάδων απαραίτητη. Στην κινητοποίηση από το ΣΕΚΕΣ  παραβρέθηκε ο Μανώλης Μαστοράκης (μέλος ΔΣ ΟΜΕ και Συλλόγου Προσωπικού) και από ο Κώστας Λυμπέρης (μέλος ΔΣ Επιστημονικού)

Στην λογική χτισίματος ενός μετώπου που να μπορεί ο εργαζόμενος κάθε κλάδου να ακουμπήσει πάνω του, αλλά και να ξέρει ότι στη δυσκολία του δεν θα είναι μόνος του ως εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουμε σε τέτοιες δράσεις και σίγουρα δεν θα είναι και η τελευταία.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση πέρα από όλα τα υπόλοιπα ο απολυμένος εργαζόμενος είχε στοχοποιηθεί από την εργοδοσία για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, του καταλογίστηκαν 195 ευρώ έλλειμμα στο τέλος του μήνα κι όταν αρνήθηκε να τα δώσει, η εργοδοσία εκβιαστικά μοίρασε το χρέος ισόποσα στους συναδέλφους του. Στη συνέχεια, ο εργαζόμενος αυτός απολύθηκε.

Στην εργασιακή ζούγκλα της shell στο συγκεκριμένο πρατήριο η εργοδοσία φορτώνει αυθαίρετα ελλείμματα στο μισθό του κάθε εργαζόμενου. Τα ελλείμματα αυτά δεν υπολογίζονται ημερησίως στο τέλος της βάρδιας αλλά στο τέλος του μήνα, με αποτέλεσμα ο υπάλληλος να μην έχει κανέναν έλεγχο.

Σε περίπτωση μάλιστα ληστείας, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η εργοδοσία καλύπτει την κλοπή μόνο μέχρι το ποσό των 300 ευρώ! Αν το ποσό τα υπερβαίνει, χρεώνονται στον εργαζόμενο. Το συγκεκριμένο κατάστημα, όπως αναφέρουν, είναι από τα μεγαλύτερα στην Αττική με τζίρο χιλιάδες ευρώ καθημερινά.

Σε σχετική παρατήρηση της επιτροπής των συνδικαλιστών που επισκέφτηκε το πρατήριο, η εργοδοσία απάντησε ότι η είσπραξη δεν ξεπερνά αυτό το ποσό. Από την παρατήρηση όμως της κίνησης του πρατηρίου, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει… Όσο για το μέτρο του επιμερισμού των ελλειμμάτων στους εργαζόμενους, οι οποίοι σημειωτέον δεν παίρνουν επίδομα ταμείου, η εργοδοσία απάντησε ότι το μέτρο έχει …προαιρετικό χαρακτήρα!

Θα πρέπει να δοθεί βραβείο στον συγκεκριμένο εργοδότη που ((δεν απειλεί)) και αφήνει στην διακριτική ευχέρεια των εργαζομένων αν θα πληρώσουν τα ελλείμματα, αυτό που δεν λέει βεβαίως είναι ότι αν πράξουν άλλως απολύονται αυτό όμως δεν θα το πουν ποτέ δημόσια αλλά είναι κοινό μυστικό στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ

Αυτό που δεν λέει επίσης η πολυεθνική shell που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υπευθύνου που ήρθε για να εξηγήσει τα ανεξήγητα, είναι ότι δεν έχει προσωπικό σε αυτήν ανήκουν λέει μόνο τα κτίρια οι εργαζόμενοι είναι δανεικοί και άλλος τους διαχειρίζεται τα γνωστά δουλεμπορικά στην υπηρεσία της αποποίησης ευθυνών των πολυεθνικών.

Εκπρόσωπος της άμεσης εργοδοσίας βέβαια άφαντος ένας προϊστάμενος ούτε και αυτός δεν ήξερε τι είναι αυτοφοράκιας θα πω εγώ και ο πανικός τους να αποποιηθούν των ευθυνών τους διάχυτος έτσι όπως συμβαίνει πάντα στα δουλεμπορικά της εποχής μας.

Τι πρέπει να γίνει

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι πάρα πολύ απλό την δύναμη την έχουν οι εργαζόμενοι και η οργανωμένη αντίσταση τους.

Μέχρι να αλλάξουν πρακτικές να σεβαστούν τους εργαζόμενους που δεν είναι όνοι άλλα αυτοί που τους παράγουν τα κέρδη, ένα δρόμο έχουν οι εργαζόμενοι τα σωματεία την οργανωμένη πάλη και την αλληλεγγύη.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στα σωματεία και να οργανωθούν για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματα τους, άλλος δρόμος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία δεν υπάρχει πλην της αλληλεγγύης και της οργανωμένης πάλης

Σταθήκαμε αλληλέγγυοι τώρα αλλά θα σταθούμε και στο μέλλον απέναντι σε κάθε εργασιακή αυθαιρεσία

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, στιγμιότυπα από την κινητοποίηση. 

Μιλούν κατά σειρά:

  • Σταύρος Μανίκας, εργαζόμενος στην ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ και μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ,
  • Μανώλης Μαστοράκης από το ΣΕΚΕΣ για Δημόσια ΕΥΔΑΠ
  • Τάσος Αναστασιάδης από το Συντονισμό ενάντια στα Μνημόνια,
  • Νίκος Σμπαρούνης, εργαζόμενος στο Μετρό,
  • Παναγιώτης Λιαπόπουλος από το Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και
  • Βασίλης Συλαϊδής, συνδικαλιστής στο Σωματείο Εργαζομένων της ΙΝΤΡΑΚΟΜ.

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ