Σύμβαση ΕΥΔΑΠ – ΕΔΣΝΑ για τα υγρά απόβλητα από το ΧΥΤΑ Φυλής στην Ψυττάλεια

Ευέλικτη λύση βρήκε η διοίκηση του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διαχείρισης των υγρών αποβλήτων που παράγονται στον ΧΥΤΑ Φυλής έως ότου ολοκληρωθεί ο εν εξελίξει διαγωνισμός. Έτσι, εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να υπογράψει σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

Η σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ θα είναι διάρκειας 80 ημερών για διάθεση ημερησίως των 475 τόνων υγρών αποβλήτων που παράγονται στον ΧΥΤΑ Φυλής, στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας, μέσω του Φρεατίου Βιομηχανικών Αποβλήτων του Θριασίου. Το κόστος της σύμβασης έχει οριστεί στα 216.873,16 ευρώ. Για τη μεταφορά των υγρών αποβλήτων θα αξιοποιηθούν βυτιοφόρα της ΕΥΔΑΠ. Την επίβλεψη των εργασιών άντλησης θα εκτελέσει προσωπικό του ΕΔΣΝΑ.

Εκτιμάται ότι αυτή η λύση θα δώσει προσωρινή ανάσα. Αναζητήθηκε, μάλιστα, γιατί προέκυψαν γραφειοκρατικές εμπλοκές στον διαγωνισμό που εγκρίθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, έναν μήνα πριν από τη λήξη της σύμβασης για τη διαχείριση της μονάδας. Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ προκήρυξε επείγοντα διαγωνισμό ο οποίος εγκρίθηκε από την Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ. Ωστόσο, αμφισβητώντας όρους της προκήρυξης, η Ηλέκτρωρ Α.Ε. συμφερόντων Μπόμπολα, που πιθανολογείται ότι είναι ανάμεσα στους διεκδικητές του έργου για “επείγουσες υπηρεσίες λειτουργίας – συντήρησης μονάδας επεξεργασίας στραγγιγμάτων Λιοσίων και ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής”, προσέβαλε τους όρους του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στην προδικαστική διαδικασία η Ηλέκτρωρ Α.Ε. στράφηκε κατά του ΕΔΣΝΑ, επιχειρηματολογώντας εναντίον των όρων της σύμβασης, καθώς ισχυρίζεται ότι δεν τίθεται ως προαπαιτούμενο η τεχνική επάρκεια, προκρίνοντας μάλιστα, τη δυνατότητά του για τη διαχείριση της μονάδας αντίστροφης όσμωσης, αντικείμενο στο οποίο υποστηρίζει ότι έχει τεχνογνωσία. Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι η διαχείριση των υγρών αποβλήτων από μονάδες βιολογικού καθαρισμού δεν είναι επαρκής λόγω του μεγάλου όγκου.

Από την πλευρά του, ο ΕΔΣΝΑ απάντησε ότι λόγω της μικρής διάρκειας της ανάθεσης 6+6 μηνών έναντι 3 εκατ. ευρώ και λόγω της μεταβατικότητας της ανάγκης εκτέλεσης του έργου, δεν κρίνεται απαραίτητη η υψηλή τεχνική εμπειρία σε μονάδες αντίστροφης όσμωσης, αλλά η επάρκεια στη λειτουργία και συντήρηση της μονάδας επεξεργασίας στραγγισμάτων για τη διαχείριση περί των 10.000 τόνων ετησίως. Χαρακτηρίζει “πλέον ενδεδειγμένη λύση” για την επιλογή αναδόχου το κριτήριο της χαμηλότερης τιμής εφόσον πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις.

Κατά συνέπεια, η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ κρίνει ότι οι όροι που θέτει ανταποκρίνονται “στην άμεση επαναλειτουργία των Μονάδων Στραγγισμάτων, δεδομένου ότι η προηγούμενη έληξε τον Μάρτιο του 2015 και η επεξεργασία των στραγγισμάτων αυτή τη χρονική στιγμή δεν γίνεται με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο”. Να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο, οπότε και έληξε η πρότερη σύμβαση, έως τις μέρες μας, ο ΕΔΣΝΑ λειτουργούσε τη Μονάδα Επεξεργασίας στον ΧΥΤΑ Φυλής σε χαμηλότερους ρυθμούς και καθημερινά μετέφερε με μισθωμένα βυτιοφόρα τα στραγγίγματα στη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή της Μεταμόρφωσης προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Η ΑΥΓΗ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here