Για δεύτερη βδομάδα, οι 90 απολυμένοι συμβασιούχοι – εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ συνεχίζουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ, ζητώντας από τη Διοίκηση να προχωρήσει στην ανάκληση των απολύσεών τους και να αποφασίσει την παραμονή τους στην εργασία.
Χτες απέκλεισαν συμβολικά την είσοδο των κεντρικών γραφείων της ΕΥΑΘ, ενώ δημιουργήθηκε ένταση όταν κλήθηκε η αστυνομία για να τους απομακρύνει.
Οι συμβάσεις των εργαζομένων αρχικά είχαν λήξει στις 31/12/2016. Κέρδισαν παράταση με νομοθετική ρύθμιση, μέχρι τις 30/6/2017, και πριν από τη λήξη της προσέφυγαν δικαστικά για να διασφαλίσουν τη διατήρηση των συμβάσεών τους. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με απόφασή του που δημοσιεύτηκε την 1η Μάρτη, απέρριψε τις αιτήσεις των συμβασιούχων, με το σκεπτικό ότι οι ΕΥΑΘ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΕ υπάγονται στις διαδικασίες ΑΣΕΠ για την πρόσληψη προσωπικού και δεν έχουν την ευχέρεια να προβούν σε σύναψη εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, εκτός αυτής της διαδικασίας ή χωρίς τον έλεγχο νομιμότητας από το ΑΣΕΠ.
Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Οι εξελίξεις με τους 90 και πλέον απολυμένους εργαζόμενους – “ληγμένα μπλοκάκια” στην ΕΥΑΘ αναδεικνύουν ότι η πολυδιάσπαση των εργασιακών σχέσεων στους χώρους εργασίας δεν έχει σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του λαού.
(…) Η ΕΥΑΘ, βάσει οργανογράμματος, πρέπει να πλαισιώνεται από 600 και πλέον εργαζόμενους. Οι τελευταίοι που προσλήφθηκαν με ΑΣΕΠ είναι 150 και προστίθενται στους 200 ήδη υπάρχοντες. Το σύνολο που προκύπτει είναι μακριά από τις ανάγκες λειτουργίας της επιχείρησης.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και δεν πρέπει να αποδεχτούν να διαχωρίζονται σε μόνιμους, συμβασιούχους, εργολαβικούς, να είναι το μπαλάκι για το παιχνίδι της εκάστοτε κυβέρνησης και των ανθρώπων της στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) υπήρξε στο κίνημα ο δούρειος ίππος του κατακερματισμού των εργαζομένων σε σωματεία – σφραγίδες, που τους αποδυνάμωσε και τους έφερε τον έναν ενάντια στον άλλον.
(…) Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ πρέπει να βάλουν στο επίκεντρο της πάλης τους και των διεκδικήσεών τους τις λαϊκές ανάγκες, να απαιτήσουν:
- Πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα για όλους
- Ενα σωματείο στην επιχείρηση που να εκφράζει τους πάντες και να μην τους διαχωρίζει με βάση τη μισθολογική, την εκπαιδευτική βαθμίδα ή τη σχέση εργασίας.
- Προσλήψεις για να καλυφθούν όλες οι θέσεις που προβλέπονται για να παίξει η ΕΥΑΘ το ρόλο της στην ύδρευση και την αποχέτευση, με βάση τις ανάγκες του λαού μας.
- Απορρόφηση όλων των εργολαβικών από την επιχείρηση.
- Καμία ιδιωτικοποίηση με οποιαδήποτε μορφή.
- Φτηνό και ποιοτικό πόσιμο νερό για όλους.
Μόνο έτσι οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ θα βρεθούν σε καλύτερες θέσεις μάχης, θα συσπειρώσουν περισσότερες δυνάμεις, θα κινητοποιήσουν στο πλευρό τους εργαζόμενους και από άλλους χώρους και κλάδους, θα εμπνεύσουν τον λαϊκό παράγοντα να στραφεί προς υποστήριξή τους».