Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Το αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν θα περάσει. Όλοι στην απεργία την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου

Ανακοίνωση Νο  3   •  Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της περιόδου 2010 – 2019 μείωσαν τις συντάξεις από 20% έως και 60%. Οι συνταξιούχοι πλήρωσαν, και συνεχίζουν να πληρώνουν, για τη χρεοκοπία της χώρας 63 δισ. ευρώ.

Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις για πλήρη κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει ένα νομοσχέδιο που όχι μόνο τον εφαρμόζει πλήρως αλλά και τον ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο.

Η κυβέρνηση επιλέγει έτσι να «λύσει» μια και καλή το ασφαλιστικό, παγιώνοντας τις μνημονιακές περικοπές όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, καταδικάζοντας τους συνταξιούχους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση μέχρι το 2070.

Το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρυθμιστική παρέμβαση. Αποτελεί μία ακόμη εφαρμοστικού χαρακτήρα παρέμβαση στο πλαίσιο των κατευθύνσεων των τριών Μνημονίων και των δανειστών. Και αυτή η νομοθετική «μεταρρύθμιση» εντάσσεται στο σταδιακό μετασχηματισμό του κράτους πρόνοιας σε κράτος φιλανθρωπίας.

Έτσι με τον Νέο Νόμο:

  • Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον Ν4336/15 (τρίτο μνημόνιο). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.
  • Διατηρεί το διαχωρισμό της σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική, την ασφαλιστική δαπάνη σε χαμηλά επίπεδα και την εγγύηση του κράτους σ’ ένα προνοιακό επίπεδο συντάξεων.
  • Διατηρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
  • Το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά. Ταυτόχρονα ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ στο σύστημα και τα 7 δις αποθεματικά που έχει το ΕΤΕΑΕΠ.
  • Διατηρείται η λεηλασία, που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων.
  • Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας.
  • Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που κόπηκε με τους με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους του 2010-2012.
  • Κοροϊδεύει τους συνταξιούχους ότι θα δοθούν αυξήσεις, όταν γι’ αυτούς που είναι πάνω από 30 χρόνια, η αύξηση θα είναι λογιστική, αφού θα μειωθεί απλά η προσωπική διαφορά, ενώ με την περικοπή ακόμη και της ψευδεπίγραφης 13ης σύνταξης, θα μειωθεί το ετήσιο εισόδημα και αυτών που έχουν λιγότερα από 30 συντάξιμα χρόνια.

Συνάδελφοι, συναδέλφισες

Το 2001 οι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις τους ακύρωσαν το αντιασφαλιστικό νόμο Γιαννίτση. Άλλος δρόμος σήμερα δεν υπάρχει από την ενωμένη αντίσταση των εργαζομένων.

Καλούμε την ΟΜΕ και τα σωματεία της ΕΥΔΑΠ να αναλάβουν ενωτικές και όχι διχαστικές πρωτοβουλίες για τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ στις κινητοποιήσεις για να μην περάσει το αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο Βρούτση κάνοντας αρχή με τη συμμετοχή μας στην απεργία ΑΔΕΔΥ – ΕΚΑ στις 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2020 και τις διαδηλώσεις της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ και των συνδικάτων

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ