Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Λεφτά (για υπέρογκες αμοιβές και μπόνους της Διοίκησης) υπάρχουν και… περισσεύουν

Ανακοίνωση Νο  2   •  Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Λεφτά (για υπέρογκες αμοιβές και μπόνους της Διοίκησης) υπάρχουν
και… περισσεύουν

Αποκαλυπτήρια και στην ΕΥΔΑΠ για τη μεταμνημονιακή κανονικότητα, που διακαώς προσπαθούν να επιβάλλουν η κυβέρνηση της τάξης, της ανάπτυξης και της αριστείας και η αντιπολίτευση της σιωπηρής συναίνεσης.

Η «εισβολή – επιβολή» των ιδιωτικών μελετητικών γραφείων, που προ μηνών ανέλαβαν να προσαρμόσουν την ΕΥΔΑΠ στη νέα εποχή του Υπερταμείου, της κανονικότητας και της «ανάπτυξης» απέφερε τους πρώτους καρπούς.

H KPMG, αναγνωρισμένη διεθνώς για τις υπηρεσίες της στον τομέα των HR σε μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) εισηγήθηκε (δια μέσου της Επιτροπής Αμοιβών του Δ.Σ.) και το Δ.Σ. απεδέχθη (με την εξαίρεση των εκπροσώπων των εργαζομένων), ότι ο δρόμος προς τη νέα εποχή πρέπει να στρωθεί με:

 • Υπερδιπλασιασμό των αμοιβών των δύο εκτελεστικών μελών του Δ.Σ.
 • Σημαντική αύξηση των εξόδων παράστασης όλων των μελών του Δ.Σ. και ειδικά όσων συμμετέχουν σε επιτροπές του Δ.Σ. (ελέγχου, αμοιβών, καινοτομίας).
 • Καταβολή μπόνους σε καθένα από τα δύο εκτελεστικά στελέχη σε ποσοστό 15% (ή 3.75% ανά στόχο) κατ΄ έτος οι κάτωθι στόχοι:
  • Μείωση λειτουργικών δαπανών
  • Επίτευξη επενδύσεων
  • Μείωση ατιμολόγητου νερού
  • Αύξηση εισπράξεων από καθυστερημένες οφειλές
 • Αν οποιοσδήποτε από τους στόχους επιτευχθεί για 3 συναπτά οικονομικά έτη, τότε το αντίστοιχο μπόνους του στόχου γίνεται 7,5% και καταβάλλεται αναδρομικά (!!!)

Το βασικό περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής είναι η καθήλωση αποδοχών και δικαιωμάτων των εργαζομένων και η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων λειτουργιών.

«Εργαλείο» για να έχει αποτελέσματα αυτή η πολιτική είναι η αύξηση των αποδοχών των στελεχών που θα κληθούν να την υλοποιήσουν χωρίς «ευαισθησίες» και αποκλίσεις. Χαρακτηριστικό το πρόσφατο παράδειγμα με την «ανταπόκριση» της διοίκησης στην πρωθυπουργική εντολή για να «μπει» η SUEZ στο διαγωνισμό της Ψυττάλειας παρά την αντίθετη εισήγηση της Επιτροπής Διαγωνισμού.

Η επίτευξη των στόχων που θα αποφέρουν τα μπόνους στους εκάστοτε, και όχι ειδικά στους παρόντες διοικούντες, θα οδηγήσει υποχρεωτικά σε:

 • Μείωση των πάσης φύσεως αποδοχών των εργαζομένων.
 • Σταδιακή εργολαβοποίηση προσωπικού και υπηρεσιών (οι αποδοχές του μόνιμου προσωπικού είναι «λειτουργικές δαπάνες», η εργολαβοποίηση «επενδύσεις»)
 • Κατάργηση στην πράξη του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ και του δικαιώματος όλων στην απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, αφού οι οικονομικά αδύναμοι θα πληρώσουν πρώτοι την αύξηση της πίεσης για είσπραξη των καθυστερημένων οφειλών.

Οι εργαζόμενοι/ες της ΕΥΔΑΠ (μόνιμοι, συμβασιούχοι και εργολαβικοί) είναι αυτοί που παράγουν καθημερινά το έργο και προσφέρουν τις υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ στους πολίτες.

Είναι αυτοί /ες που διαχρονικά από την ίδρυσή της έφεραν της ΕΥΔΑΠ στην κορυφή των δημόσιων επιχειρήσεων σε ποιότητα υπηρεσιών και αποδοτικότητα. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες μπορούν να αυτοδιοικηθούν και να παράγουν τα καλύτερα αποτελέσματα ανεξάρτητα από το ύψος των αμοιβών των εκάστοτε διοικούντων όσο ικανοί ή «άνθρωποι της αγοράς»(!!!) και αν είναι.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

ΥΓ:  Η αντιμετώπιση της ΕΥΔΑΠ από την κυβέρνηση και το Υπερταμείο αποκλειστικά και μόνο ως μιας εισηγμένης ιδιωτικής εταιρείας με βασικά κριτήρια απόδοσης και λειτουργίας τους Χρηματιστηριακούς δείκτες φέρνει στο άμεσο μέλλον Γενικούς Διευθυντές από την… «αγορά». Φυσικά με ανάλογα μπόνους για την υλοποίηση των.. στόχων. Και εν συνεχεία γιατί όχι και Διευθυντών από την.. «αγορά». Για τους στόχους, πάντα.


Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ