“Το Νερό ως Κοινό Αγαθό, πέρα από τις Εταιρίες και το Κράτος”

0
372

Ο μη-κερδοσκοπικός συνεταιρισμός Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κ.ΑΛ.Ο. ξεκίνησε πρόγραμμα εκδόσεων βασικών κειμένων σε θέματα ΚΑΛΟ και κοινών αγαθών με το βιβλίο του Κώστα Νικολάου “Το Νερό ως Κοινό Αγαθό, πέρα από τις Εταιρίες και το Κράτος”

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ του Oscar Olivera (Cochabamba, Bolivia)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΜΕΡΟΣ 1: ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

  •  Ο κύκλος του νερού στη φύση και η επέμβαση της ανθρώπινης κοινωνίας:Ο κύκλος του νερού – Η ρύπανση του νερού – Η όξινη βροχή – Η αστική χρήση του νερού – Εννοιολογικός προσδιορισμός της ανθρώπινης επέμβασης στον κύκλο του νερού και στη φύση.
  • Το θεμελιώδες ερώτημα για το νερό: κοινό αγαθό ή εμπόρευμα;Η κατάσταση διεθνώς και το θεσμικό πλαίσιο – Το μοντέλο της σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού (ΣΔΙ) – Το μοντέλο της σύμπραξης δημόσιου–κοινοτικού (ΣΔΚ) – Μια ενδιαφέρουσα παρένθεση: Το εμφιαλωμένο νερό – Μια νέα απειλή για το νερό: οι διατλαντικές συμφωνίες της ΕΕ – Διαπιστώνοντας και καταλήγοντας.
  • Κριτική της πολιτικής οικονομίας του νερού και η συνεργατική εναλλακτική:Ιδιωτική διαχείριση: κέρδη για τις εταιρίες – Κρατική και αυτοδιοικητική διαχείριση: φόροι στους πολίτες – Δύο κρίσιμα ερωτήματα, που χρειάζονται καθαρές απαντήσεις – Η συνεργατική εναλλακτική από τη Θεσσαλονίκη. Δώδεκα βασικά σημεία – Ξεκαθαρίζοντας μερικά θεωρητικά ζητήματα για τους συνεταιρισμούς.
  •  Η “σιωπηλή επανάσταση” χιλιάδων συνεταιρισμών νερού στον κόσμο:Αυστρία: Πάνω από 5.000 συνεταιρισμοί νερού – Δανία: Πάνω από 2.500 συνεταιρισμοί νερού – Φινλανδία: Περίπου 1.400 συνεταιρισμοί νερού – Ισπανία: Συνεταιρισμός νερού στη μέση του Εμφυλίου Πολέμου – ΗΠΑ: Σχεδόν 3.300 συνεταιρισμοί νερού – Καναδάς: Περίπου 200 συνεταιρισμοί νερού – Λατινική Αμερική: Οι μεγαλύτεροι στον κόσμο συνεταιρισμοί νερού σε αστικές περιοχές – Προς συνεταιρισμούς νερού κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας και άμεσης δημοκρατίας.

ΜΕΡΟΣ 2: ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

  •  Το Παγκόσμιο Εναλλακτικό Φόρουμ για το Νερό. Η διακήρυξη της Μασσαλίας:Διακήρυξη, Μασσαλία, 2012 – Οι συλλογικότητες απ’ όλο τον κόσμο, που έχουν υπογράψει τη Διακήρυξη.
  • Το Ευρωπαϊκό Κίνημα Νερού. Το Μανιφέστο της Νάπολης: Η Χάρτα της Νάπολης του Ευρωπαϊκού Κινήματος για το Νερό ως Κοινό Αγαθό – Οι συλλογικότητες-μέλη του Ευρωπαϊκού Κινήματος Νερού.

ΜΕΡΟΣ 3: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ

  •  Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο των αγώνων:Οι πρώτοι αγώνες για το νερό – Η γέννηση της συνεργατικής πρότασης για να περάσει το νερό στα χέρια των πολιτών – Η δημιουργία των μη κερδοσκοπικών συνεταιρισμών – Η συνεργατική πρόταση με απλά λόγια, όπως κατατέθηκε – Η συνεργατική πρόταση στον αντίποδα της “θατσερικής ιδιωτικοποίησης” και του “λαϊκού καπιταλισμού” – Κοινωνική απήχηση και υποστήριξη της συνεργατικής πρότασης και ακύρωση του διαγωνισμού πώλησης της ΕΥΑΘ – Διεθνής απήχηση της συνεργατικής πρότασης και αλληλεγγύη.
  •  Το ιστορικό δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού:Η αρχική ιδέα και η απόφαση υλοποίησης – Η διοργάνωση – Η απόπειρα καταστολής – Η διεξαγωγή – Τι πέτυχε το δημοψήφισμα – Πολιτικές μετά το δημοψήφισμα.
  • Η Πανελλαδική Συμμαχία για το νερό. Δίκτυο κινημάτων και συλλογικοτήτων:Η 1η Πανελλαδική Συνάντηση, Θεσσαλονίκη, 2014 – Η 2η Πανελλαδική Συνάντηση, Βόλος, 2014 – Η 3η Πανελλαδική Συνάντηση, Αθήνα, 2016.
  •    Κινήματα και συλλογικότητες στην Ελλάδα(παρουσιάζονται 47 εγχειρήματα).

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Το τέλος κάθε αυταπάτης ανάθεσης. Τώρα, το νερό στα χέρια των πολιτών.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

(Περιλαμβάνονται 146 βιβλιογραφικές πηγές, για τις οποίες υπάρχουν παραπομπές στο βιβλίο).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ