Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Το ΣΕΚΕΣ στον “9.84” για τα διεθνή κινήματα και τους αγώνες για την προσβασιμότητα στο νερό

Στην εκπομπή  "Ω, τι κόσμος" του δημοσιογράφου Κώστα Ράπτη ήταν καλεσμένος στις 13/11 ο Μανώλης Μαστοράκης, μέλος της Γραμματείας του ΣΕΚΕΣ.

Στην εκπομπή  “Ω, τι κόσμος” του δημοσιογράφου Κώστα Ράπτη ήταν καλεσμένος στις 12/11 ο Μανώλης Μαστοράκης, μέλος της Γραμματείας του ΣΕΚΕΣ.

Η εκπομπή, πού ασχολείται κυρίως με διεθνή θέματα, αναφέρθηκε στη βράβευση του ακτιβιστή του νερού Rodrigo Mundaca με το Διεθνές Βραβείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Νυρεμβέργης, στην κατάσταση που επικρατεί στην Χιλή και στα κινήματα για την προσβασιμότητα στο νερό.

Ο  Μανώλης Μαστοράκης είπε ότι ο Rodrigo Mundaca πολέμησε για την ελεύθερη πρόσβαση στο νερό στην περιοχή Petorca, βόρεια του Σαντιάγκο της Χιλής. Είναι γεωπόνος μηχανικός που εργάζεται για τον οργανισμό MODATIMA (Movimiento de Defens a por el protección del Medio Ambiente) ως Γενικός Γραμματέας του για την Προστασία της Πρόσβασης στο Νερό, για τα Κτηματολογικά Δικαιώματα και την Προστασία του Περιβάλλοντος. Το 2017, έλαβε απειλές θανάτου, αφού δημοσίευσε μια έκθεση της Danwatch σχετικά με το θέμα της «Ληστείας του νερού» στη Χιλή και τις επιπτώσεις της μεγάλης κλίμακας καλλιέργειας αβοκάντο στην ευρωπαϊκή αγορά. Κατά τα έτη 2012-2014, έπρεπε να εμφανιστεί στο δικαστήριο 24 φορές. Ο Mundaca υπήρξε θύμα διαρκούς εκφοβισμού, απειλών και διωγμών. Πρέπει να ζει και να εργάζεται με τον συνεχή φόβο ότι μπορεί να συλληφθεί. Το 2015, ξυλοκοπήθηκε στο δρόμο με το φως της ημέρας ακριβώς στο κέντρο του Σαντιάγκο της Χιλής. Η αστυνομία δεν έχει διερευνήσει ποτέ την υπόθεση αυτή.

Για την προσβασιμότητα στο νερό είπε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται ένας παγκόσμιος πόλεμος για την προσβασιμότητα στο νερό περίπου 660 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Αν λείπει αυτός ο σημαντικός πόρος ζωής, πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη γη τους, ακόμη και αν δεν χρησιμοποιήθηκε άμεση σωματική βία εναντίον τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε  ότι και στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και παρότι το νερό τυπικά είναι ακόμα στον έλεγχο του κράτους οι διακοπές υδροδότησης είναι στην ημερήσια διάταξη

Αναλυτικότερα στο ηχητικό απόσπασμα μετά το 43′

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ