Τετάρτη, 22 Ιουνίου, 2022
Κώστας Λυμπέρης
Κώστας Λυμπέρης
Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ. Μέλος της Γραμματείας του ΣΕΚΕΣ για Δημόσια ΕΥΔΑΠ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Τούτη η νίκη είναι δική τους και δική μας

Τούτη είναι μια μεγάλη νίκη των 23 υδρονομέων, μα είναι και μια μεγάλη νίκη όλων των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και ολόκληρου του εργατικού κινήματος της Ελλάδας.

Συγχαρητήρια στους 23 υδρονομείς για την αντοχή που επέδειξαν μια ολόκληρη 10ετία και τον νικηφόρο αγώνα τους. Εύχομαι να είναι «σιδεροκέφαλοι», ως τακτικό πλέον προσωπικό της ΕΥΔΑΠ.

Μπορεί από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το τελικό αποτέλεσμα αυτού του αγώνα, οι «πολλοί πατέρες» αυτής της νίκης να  διαγκωνίζονται για την πατρότητα, όμως αν δούμε πίσω από τους παραταξιακούς εγωισμούς και τους ψηφοθηρικούς υπολογισμούς θα δούμε ολοκάθαρα ότι οι 23 υδρονομείς (απ)έδειξαν σε δύσκολους καιρούς που «όλα τα σκίαζε η απελπισία και τα πλάκωνε η μνημονιακή κατάθλιψη» ότι ο επίμονος, ενωτικός, αποφασιστικός, αχρωμάτιστος αγώνας για το αναγκαίο και για το δίκιο έχει αποτέλεσμα.

Περισσότερο λοιπόν, από τις ευχές νομίζω ότι αξίζει σε αυτούς τους ανθρώπους ένα μεγάλο ευχαριστώ. Γιατί έδωσαν σε όλους μας το δικαίωμα να ξαναπιστέψουμε ότι μπορούμε. Ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Συμμετείχαν σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, δικαιώθηκαν δικαστικά, απολύθηκαν δύο φορές, συκοφαντήθηκαν, λοιδορήθηκαν, εγκαταλείφθηκαν, απογοητεύτηκαν. Όμως άντεξαν αγωνιζόμενοι μέχρι τέλους και νίκησαν.

Είναι απίστευτη η ενέργεια και η δυναμική που προσφέρουν στο εργατικό κίνημα. Απέδειξαν εμπράκτως ότι η γοητεία της ΤΙΝΑ(1) δεν είναι ακαταμάχητη. Τόλμησαν να αναζητήσουν την ΕΛΕΝΗ(2). Κόντρα στους οιωνούς, κόντρα στα κομματικά εμπόδια και τους μνημονιακούς καιρούς, κόντρα στις οικονομικές δυσκολίες, κόντρα στις αμφιβολίες και τους δισταγμούς, κόντρα στις συκοφαντίες και τις προσωπικές πικρίες. Και συνάντησαν την ΕΛΕΝΗ. Μπράβο τους!

Οι 23 υδρονομείς προσέφεραν περισσότερα σε όλους τους άλλους, παρά στους εαυτούς τους.

Ξεκίνησαν το 2008 με μια απλή ατομική αίτηση για δουλειά. Πολλοί είπαν πως είναι δεξιοί, «παιδιά της ΝΔ». Άλλοι είπαν, και ίσως ξαναπούν, ότι κινήθηκαν ιδιοτελώς και στα όρια του νόμου. Κάποιοι θα πουν ότι τους τακτοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ και άρα τους έκανε «ψηφαλάκια» του. Πολλοί επίσης θα σκεφτούν πως ότι και αν λέγεται τώρα, «αυτοί τελικά τη βόλεψαν».

Έφτασαν το 2019, με το συλλογικό και αγωνιστικό δρόμο που χάραξαν αυτή τη 10ετία, να μας χαρίσουν ένα εξαιρετικό παράδειγμα νικηφόρου εργατικού αγώνα, με προφανές αποτέλεσμα και για τον καθένα τους προσωπικά. Τροφοδότησαν με καύσιμα τους αγώνες που θα ακολουθήσουν από ενοικιαζόμενους, εργολαβικούς, συμβασιούχους, ελαστικά απασχολούμενους και ανέργους για το δικαίωμα στη σταθερή εργασία, πλήρων δικαιωμάτων. Η ανάγκη (και το δικαίωμα για δουλειά) δεν έχει χρώμα. Έχει δύναμη ενωτική για τους εργαζόμενους, και όπως απέδειξαν οι 23 και δύναμη αποτελεσματική.

Εύχομαι, και προτρέπω τους 23 υδρονομείς, να προσφέρουν στην υπόθεση του δημόσιου νερού μέσω, της σταθερής πλέον, υπηρεσιακής τους σχέσης με την ΕΥΔΑΠ. Να μην αποδειχτούν αμνήμονες για τη στήριξη που πήραν από όλους τους συναδέλφους και από κομμάτια της κοινωνίας της Αττικής στον αγώνα τους και να ξεχάσουν μόνο τις «κουβέντες» που πίκραναν κάποιες στιγμές του, δύσκολου αλλά τελικά ωραίου, αγώνα. Να συνεχίσουν να αποτελούν ενεργητικό κομμάτι της συνδικαλιστικής ζωής της ΕΥΔΑΠ και να συμμετέχουν δραστήρια στο κίνημα του δημόσιου νερού.

Αθήνα, Ιανουάριος 2019.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Κώστας Λυμπέρης,
μέλος του ΣΕΚΕΣ και ένας εκ των συνοδοιπόρων τους στο νικηφόρο αγώνα. 


(1) ΤΙΝΑ:= There Is No Allternative. Δεν υπάρχει εναλλακτική. (Ή πιο λαϊκά: «Δε γίνεται τίποτα»).

(2) ΕΛΕΝΗ:= Το ιδανικό που ονειρευόμαστε, αναζητούμε και διεκδικούμε. Η ουτοπία των ποιητών και των φιλοσόφων αλλά και η πραγματική, γήινη  παρούσα ενσάρκωσή της.

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ