Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Η ενημέρωση του Διευθύνοντος για τη ΣΣΕ. Περιγραφή και σχολιασμός

γράφει ο Λεωνίδας Κουσουρής

Μετά την υπογραφή και της συμπληρωματικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με πρωτοβουλία του Διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ,  στα πλαίσια συνολικής ενημέρωσης των εργαζομένων της εταιρείας την Παρασκευή 18/1/2019 έγινε συγκέντρωση των εργαζομένων και στο κτήριο της Λαοδικείας.

Επειδή δεν παραβρέθηκα στην συγκέντρωση στον Περισσό πήγα στην Λαοδικείας. Θα προσπαθήσω με λίγα λόγια να σας περιγράψω το κλίμα και τα γεγονότα της συνάντησης. Η συγκέντρωση έγινε στον χώρο του 4ου ορόφου, ο οποίος ήταν ασφυκτικά γεμάτος από συναδέλφους ανάμεσά τους  Γενικοί Διευθυντές και διευθυντές , ο γραμματέας της ΟΜΕ κ. Κορλός ( ο πρόεδρος κ. Σινιώρης …έλειπε) οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ ΕΥΔΑΠ κ.κ. Αγγελάκης και Αλεξανδράκης και άλλοι.

Ο Διευθύνων ευδιάθετος έκανε την ενημέρωσή του όσον αφορά την ενσωμάτωση της ΑΤΑ στους βασικούς μισθούς, ένα αίτημα των εργαζομένων που καμία Διοίκηση μέχρι τώρα δεν τόλμησε να αντιμετωπίσει. Αυτό γίνεται εφικτό λόγω της λήξης των μνημονίων και την κατάργηση του Ν 4024/2011. Παραδέχθηκε ότι για λόγους οικονομικούς θα υπάρχει προς το παρόν  ένας κόφτης 8% μειούμενος διαχρονικά, με πλήρη αποκατάσταση στην τριετία.

Βρέθηκαν εργαζόμενοι συνάδελφοι (άγνωστοι σε μένα) οι οποίοι με ύφος επιτακτικό και απρεπή λόγο μίλησαν για κοροϊδία της Διοίκησης και απαίτησαν την πλήρη επιστροφή άμεσα χωρίς κόφτη όλου του ποσού αφού η κυβέρνηση επαγγέλλεται το τέλος των μνημονίων.  Ο Διευθύνων απάντησε ότι οι ενέργειες αυτές πρέπει να γίνουν με προσοχή και να μην γίνουν αντικείμενο δημοσιότητας και πρόκλησης στην κοινή γνώμη αναφέροντας μάλιστα δύο περιπτώσεις που για μικρότερες μάλιστα επιστροφές έγιναν αντικείμενο πολεμικής κριτικής από ΜΜΕ χαρακτηρίζοντας αυτές ως  επιλεκτικές παροχολογίες. Στις συνεχείς παρεμβάσεις τους, σε τόνο ακόμη και προσβλητικό, ο διευθύνων  είπε ότι η παρούσα Διοίκηση με γνώμονα το συμφέρον της εταιρείας και των εργαζομένων θα αποκαταστήσει όσες αδικίες επέφεραν τα μνημόνια  των προηγούμενων κυβερνήσεων  και να μην ξεχνάμε ποιοι ήσαν αυτοί  που ήθελαν να πουλήσουν το νερό. Μάλιστα απευθυνόμενος  σε έναν από αυτούς ο Διευθύνων  είπε χαμογελαστά : ήσουν και στον Περισσό και αντιδρούσες, ελπίζω να σε πείσω στην επόμενη συνάντηση που θα έχω στον Πειραιά. Σε όλο αυτόν τον διάλογο συνδικαλιστές της ΑΚΕ τους ενθάρρυναν, ακόμη και με δικές τους παρεμβάσεις, δημιουργώντας κατάλληλο κλίμα.

Τον λόγο πήρε ο κ Αγγελάκης ο οποίος ανεφέρθη ότι με την λήξη ισχύος  στις 31/12/2018 του Ν 4024 καταργείται το πλαφόν μισθολογικού κόστους και  η Διοίκηση οφείλει να προβεί σε άμεση ενσωμάτωση της ΑΤΑ. Ο κ. Αλεξανδράκης, μίλησε  αμφισβητώντας την θέση της Διοίκησης,  ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις των μηνιαίων αποδοχών τους και απευθυνόμενος στον διευθύνοντα  είπε  «να σου στείλουμε τους φακέλους της ΟΜΕ να δεις ότι μετά την κατάργηση του Ν 4024 εμείς έχουμε μείωση».

Για τα άλλα θέματα επιγραμματικά: α)  Για τους υδρονομείς είπε ο διευθύνων ότι για την συνεχιζόμενη απασχόλησή τους  κινδυνεύω με κατάσχεση σε βάρος προσωπικής μου περιουσίας σε πιθανή έγκλιση πιθανής αποζημίωσης της ΕΥΔΑΠ και όχι μόνον εγώ αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ για την συνεχιζόμενη απασχόλησή τους. Β) Για την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ. Υπάρχει πράγματι καθυστέρηση, μην ξεχνάμε ότι ο ΑΣΕΠ είναι ανεξάρτητη αρχή και δεν μπορεί κανείς να επέμβει. Έχουμε την διαβεβαίωση, ότι μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πρόσληψης προσωπικού για τους ΟΤΑ είναι η σειρά της ΕΥΔΑΠ. Γ) Για την υπόθεση HIPAC της παραπομπής στο πειθαρχικό της ΕΥΔΑΠ 42 συναδέλφων, είπε ότι παραπομπή δεν σημαίνει και καταδίκη και ότι η υπόθεση μέχρι την τελεσίδικη κατάληξη θα τραβήξει πολύ χρόνο. Δ) Για την εξαγγελία εθελουσίας εξόδου είπε ότι είναι ένα θέμα που το εξετάζουμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ

Η ενσωμάτωση της ΑΤΑ στον βασικό μισθό είναι μία γενναία απόφαση της Διοίκησης υπέρ των εργαζομένων έστω και σε βάθος τριετίας. Την υποστηρίζω, άσχετα εάν για εμένα ως υψηλόμισθο δεν προβλέπεται αύξηση. Από το σημείο αυτό μέχρι να έχω και επί πλέον μείωση λόγω καταργήσεως των κουπονιών στα πλαίσια της συνολικής διευθέτησης νομίζω ότι υπάρχει θέμα που πρέπει καλοπροαίρετα να εξεταστεί.

Από την τοποθέτηση του κ. Αλεξανδράκη (εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ ΕΥΔΑΠ με την “Συμμαχία”) ‘ότι με την συμπληρωματική ΣΣΕ τα μέλη Δ.Σ. ΟΜΕ θα έχουν μείωση, όσο και από παλαιότερη ανακοίνωση ΠΑΣΚΕ Συλλόγου Προσωπικού (Θαν Σκόρδας) με ίδιο περιεχόμενο, μου προκλήθηκε η απορία πως προκύπτει σε αυτούς  μείωση όταν ο Διευθυντής Μισθολογίου  έχει δηλώσει ότι όλοι ανεξαιρέτως προβλέπεται να πάρουν  αύξηση.

Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν δίνω την παρακάτω εξήγηση.

Θυμάστε που οι συνδικαλιστές μας – με δικά μας χρήματα – προσέφυγαν στα Δικαστήρια με ασφαλιστικά μέτρα κατά των περικοπών,  ώστε σε περίπτωση που κερδίσουν να απαιτήσουμε όλοι μαζί την επαναφορά των αποδοχών μας;  Τι έγινε μετά;  Συμφώνησαν με την διοίκηση Βαρθολομαίου να πάρουν από 1000€ και να κάνουν στο εξής  …το παπί. Δεν ήταν λάθος  αλλά καθαρό ξεπούλημα. Ο συνάδελφος Βασιλειάδης διαφώνησε το είπε και βέβαια ο τότε πρόεδρος της ΟΜΕ κ. Δημούδης τον αγνόησε.  Το 2018 κάποιοι …ξύπνησαν και απαίτησαν αρχικά από την Διοίκηση αντί των πλήρων αποδοχών να συμβιβαστούν λαμβάνοντας μέρος της προβλεπόμενης  ποινής περί μη συμμόρφωσης.

Για να δούμε πόσο συνεπείς και αγωνιστές εξ ονόματος όλων των εργαζομένων είναι.

Όλοι αυτοί είχαν δεχθεί και προσυπογράψει ότι … τσεπώνουμε το χιλιάρικο και παραιτούμαστε από κάθε μελλοντική απαίτηση για το θέμα αυτό. Μα η προσφυγή δεν ήταν προσωπική υπόθεση αλλά κοινός αγώνας.  Ψιλά γράμματα. «Στον αγώνα ενωμένοι και στην μάσα …χιλιάρικο χωριστά». Τώρα χωρίς αιδώ επανήλθαν στην τωρινή διοίκηση. Το πρόβλημά τους δεν ήταν ηθικό. (Πώς να τα  πάρουμε εμείς και οι άλλοι τίποτα;) αλλά το πλαφόν μισθοδοσίας το οποίο πράγματι αυτή η Διοίκηση, στα όρια του εφικτού, εξαντλούσε υπέρ των εργαζομένων. Τι σκέφθηκαν …οι θεομπαίχτες . Γιατί παίζοντας με τις αποδοχές μας προφανώς δεν έχουν τον θεό τους.

Πρόστιμο, πρόστιμο, πρόστιμο φώναζαν. Ο λόγος είναι ότι οι δικαστικές αποζημιώσεις δεν αποτελούν μισθολογικό κόστος. Το γεγονός ότι δεν εκπίπτουν φορολογικά επιβαρύνοντας την καθαρή θέση της εταιρείας στον ετήσιο ισολογισμό, ουδόλως τους ενδιαφέρει. Λογική αρπακτικού.  Η σημερινή διοίκηση, δεν μπήκε καν στην λογική του παζαριού και συμμορφώθηκε με την δικαστική απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, καταβάλλοντας αναδρομικά την μισθολογική διαφορά. Έκανε ότι δεν είχε συμβεί με την διοίκηση Βαρθολομαίου. Τι να κάνουμε, δεν  είναι όλοι ίδιοι.  Έτσι οι αγωνιστές έκτοτε πληρώνονται με πλήρεις αποδοχές χωρίς τις περικοπές του Ν 4024 μέχρι να εκδικαστεί η κύρια αγωγή.

Ερχόμαστε στο σήμερα.  Με την υπογραφή της συμπληρωματικής ΣΣΕ επειδή αποδίδεται σε όλους μας  το μεγαλύτερο μέρος το περικοπών από την κατάργηση του Ν. 4024 και το σύνολον σε δύο χρόνια,  εκείνοι στα πλαίσια της σύμβασης πιθανόν  να παίρνουν λιγότερα από όσα υπολόγιζαν. Να γιατί γκρινιάζουν. Όταν κόβουν από τους άλλους,  δεν τρέχει κάστανο, όταν έρχεται σε αυτούς , εδώ να δείτε κλάμα.

2) Ο πρόεδρος της ΟΜΕ δεν εμφανίζεται πουθενά. Η υπογραφή της ΣΣΕ μεταξύ Εταιρείας και Εργαζομένων  είναι η κορυφαία πράξη  του Συνδικάτου. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκ του θεσμικού του ρόλου συμμετέχει και στην διαδικασία των επαφών εργαζομένων –Εταιρείας. Γιατί εξαφανίζεται;  Εκφράζοντας προσωπική γνώμη, θα δικαιολογούσα την εξαφάνιση του, για λόγους ντροπής, τότε,  όταν φαγώθηκαν χρήματα εργαζομένων από το κεντρικό ταμείο της Ομοσπονδίας. Αλλά τότε δεν έγινε.  Που να βρεθεί τσίπα!! Τώρα έγινε λαγός. Είμαι σίγουρος, ότι εξαφανίστηκε κατόπιν εντολής. Ο νοών νοείτω!

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΚΕΣ

Α)  Η ΟΜΕ, είναι υποχρεωμένη ανά έτος να εκθέτει τα πεπραγμένα των ενεργειών της,  ανοικτά στους αντιπροσώπους των εργαζομένων που εκλέγονται σε χωριστά ψηφοδέλτια κατά τις εκλογές των σωματείων. Η σύγκλιση Συνεδρίου αποτελεί την έκφραση της δημοκρατίας και της διαφάνειας επειδή γίνεται ο απολογισμός δράσης και ανοικτή κριτική των πεπραγμένων.  Το ΣΕΚΕΣ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία, επειδή δεν συμμετέχει στις βρωμιές και σε σκοπιμότητες όπως άλλοι και οφείλει να καταγγείλει την άρνηση της ΟΜΕ να συγκαλέσει συνέδριο. Μεγαλύτερη περιφρόνηση για τους εργαζομένους δεν υπάρχει.

Β) Ο Πρόεδρος δεν δικαιολογείται να απέχει των δραστηριοτήτων υπακούοντας μάλιστα σε εντολές τρίτου. Είναι υποχρεωμένος , στα πλαίσια του καταστατικού να εφαρμόζει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας ακόμη και όταν έχει διαφορετική άποψη.  Εάν δεν θέλει, να τον αλλάξετε. Εδώ είναι η ευθύνη σας.

Γ) Επειδή πολλά ακούγονται για προνόμια συνδικαλιστών (μισθοί, αποζημιώσεις, συνδικαλιστικές άδειες κλπ) και επειδή γνωρίζω ότι δεν είναι όλοι ίδιοι και σίγουρα εσείς του ΣΕΚΕΣ,  σας ζητώ να ζητήσετε από   το ίδιο το ΔΣ ΟΜΕ να τα  ανακοινώσει. Είναι θέμα διαφάνειας και δημοκρατίας. Διαφορετικά είναι δική σας υποχρέωση.

Δ) Με το θέμα της κατάχρησης χρημάτων του ταμείου της ΟΜΕ τι γίνεται;  Καταλαβαίνω το γεγονός  όλοι οι άλλοι   να προσπαθούν να συγκαλύψουν τα πράγματα και να θέλουν να ξεχαστούν. Εσείς όμως;

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Λεωνίδας Κουσουρής.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ