Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Υδάτινες διαδρομές από τον Αδριανό μέχρι σήμερα

Tην παρουσίαση του Ημερολογίου του για το 2019, θα κάνει τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, 19.30΄στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου», ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού».

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση: «Σταδιακά, χρόνο με το χρόνο σβήνονται ίχνη, μνήμες και αποτυπώματα από την μακραίωνη ιστορία τόπων και ανθρώπων, ενώ πολλά μνημεία παραμένουν παραγνωρισμένα, έως και αφανή, αναζητώντας προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση. Αυτά τα ιστορικά αποτυπώματα θέλησε να αναδείξει για ακόμη μια χρονιά ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού», μέσω του ετήσιου ημερολογίου του, αφιερώνοντας την έκδοση του 2019, σε υδάτινες διαδρομές, υπόγειες και επίγειες, αρχαίες και νεώτερες. Ενδεικτικός ο τίτλος του ημερολογίου «Ηράκλειο Αττικής: Υδάτινες διαδρομές από τον Αδριανό μέχρι σήμερα».

Οι αναφορές στους υδάτινους δρόμους του Ηρακλείου, της πόλης όπου ζει και δραστηριοποιείται ο σύλλογος, ξεκινούν από τον 2ο αιώνα μ.Χ, από την εποχή της κατασκευής του περίφημου Αδριάνειου Υδραγωγείου, ένα τμήμα του οποίου, διατρέχει ακόμη υπόγεια την πόλη, για να καταλήξει μετά από μια μεγάλη διαδρομή στη δεξαμενή στο Κολωνάκι. Για «Το υπόγειο Αδριάνειο υδραγωγείο της Αθήνας (και τη διαχρονική αξία του)» όπως και για την «Αρίθμηση των “φανών” και τα πηγάδια του τμήματος εντός ορίων του Ηρακλείου, σήμερα» γράφει στην ημερολογιακή έκδοση του «Άλλου Τόπου», ο Παναγιώτης Δευτεραίος, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Σπηλαιολόγος, Υποψήφιος Διδάκτορας στον Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.».

Φρεάτιο Ανδριανείου Υδραγωγείου, απέναντι από την οδό Εθνομαρτύρων 22-24, Ηράκλειο Αττικής

Aκολούθως, ο «Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού», τονίζει ότι: «Για τις γειτονικές, μνημειώδεις, επίγειες υδατογέφυρες που διασώζονται σοβαρά λαβωμένες έως τις μέρες μας, στην πολύβουη οδό Καποδιστρίου και στην περιοχή της Αγ. Όλγας γράφει με τίτλο «Το επιβλητικό υδραγωγείο της Νέας Ιωνίας» η αρχαιολόγος, μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Όλγα Δακουρά – Βογιατζόγλου. Την υπογραφή της κ. Δακουρά – Βογιατζόγλου φέρει και «Η Κλωστοϋφαντουργία στο Ηράκλειο και οι υδάτινοι δρόμοι» καθώς δίπλα σε υδάτινους δρόμους, δίπλα σε μεγάλα και σε μικρά ρέματα της περιοχής εγκαταστάθηκαν, τα απαιτητικά σε νερό, εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας.

Στο Ημερολόγιο γράφουν επίσης οι δημοσιογράφοι, μέλη του «Άλλου Τόπου»: Δημήτρης Ασημακόπουλος, «Η καμινάδα της Σαΐτας εκπέμπει sos» και Δήμητρα Κουντή «Περί..Υδάτων» (δημοσιεύματα για το Αδριάνειο, 1899-1923). Στην έκδοσή αυτή υπάρχουν ακόμη ιστορικοί και σύγχρονοι χάρτες, μαρτυρίες κατοίκων (Γιάννη Ροσσολάτου, Μανώλη Τασούλα), φωτογραφικά ντοκουμέντα από το ιστορικό αρχείο της ΕΥΔΑΠ και από προσωπικά αρχεία. Επιμέλεια υλικού: Σταυρούλα Βραχάτη, Ελένη Γλαρέντζου, Φώντας Ζαβιτσάνος, Δήμητρα Κουντή, Ανθή Χαρώνη».

Eπίσης επισημαίνεται πως: «Η παρουσίαση του θεματικού ημερολογίου του «Άλλου Τόπου Επικοινωνίας και Πολιτισμού», με τίτλο «Ηράκλειο Αττικής: Υδάτινες διαδρομές από τον Αδριανό μέχρι σήμερα» θα πραγματοποιηθεί, με ελεύθερη είσοδο, τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου 18 και Νεότητος), στις 7.30 μ.μ. Μιλούν οι συγγραφείς των κύριων κειμένων του ημερολογίου: Παναγιώτης Δευτεραίος και Όλγα Δακουρά – Βογιατζόγλου. Θα χαιρετήσει η Γενική Διευθύντρια Συντονισμού και Υποστηρικτικών Λειτουργιών της ΕΥΔΑΠ κ. Έφη Νεστορίδη.
Και όπως αρμόζει σε κάθε γιορτή η παρουσίαση του θα κλείσει με τραγούδια που αναφέρονται στο …αθάνατο νερό.

Τη μουσική παράσταση υπογράφει η ηθοποιός και ερμηνεύτρια Τζένη Σακοράφα. Σπούδασε θεατρολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού – Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αποφοίτησε από την Ανώτερη Δραματική Σχολή Βεάκη και από τη Δραματική Σχολή Κεντρική Σκηνή. Τιμήθηκε με βραβείο ερμηνείας, για τη συμμετοχή της στην παράσταση: “Δόμνα Βισβίζη – Η κυρά της Αίνου”, στον ομώνυμο ρόλο (2002). Έχει πάρει μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και φεστιβάλ ως ηθοποιός και τραγουδίστρια. Είναι υπεύθυνη θεατρολόγος – σκηνοθέτης, της Παιδικής Σκηνής του Δήμου Μαραθώνα από το 2008 έως σήμερα.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τον «Άλλο Τόπο» κυκλοφόρησαν από το 2016 θεματικά ημερολόγια που ήταν αφιερωμένα: στην ιστορία του Ηρακλείου όπως αποτυπώθηκε μέσα από οικογενειακά άλμπουμ (1880-1890), στον «Εν Ηρακλείω υποσταθμό της Ηλεκτρικής Εταιρίας Αθηνών – Πειραιώς» (2017) και στον αθλητισμό στο Ηράκλειο (2018).
Το ημερολόγιο του 2019 είναι το τέταρτο κατά σειρά που εκδίδει ο σύλλογος».

ΠΗΓΗ: ert.gr

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ