Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Ποιός θα αναλάβει τις ευθύνες για την καταστροφική επένδυση στην Τράπεζα Αττικής;

Αποτελεί ποια θέμα των εισαγγελέων η απώλεια σχεδόν του συνόλου της τοποθέτησης και η διερεύνηση της υπόθεσης όσο και για το πως λήφθηκε η απόφαση αλλά και ποιος επιτέλους θα πάρει την ευθύνη για την διασπάθιση των οικονομικών πόρων της ΕΥΔΑΠ.

Μαστοράκης Μανώλης ΔΣ συλλόγου προσωπικού ΕΥΔΑΠ
Μαστοράκης Μανώλης, Δ.Σ. Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ

Παρότι έχει χυθεί αρκετό μελάνι για το θέμα της επένδυσης κεφαλαίων της ΕΥΔΑΠ στην Τράπεζα Αττικής, η πρόσφατη απόφαση 19649/11-05-2018 του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ με αναγκάζει να επανέλθω στο συγκεκριμένο θέμα. Και θα εξηγήσω αμέσως παρακάτω τους λόγους. Ας πάρουμε όμως την υπόθεση από την αρχή!

Όταν λήφθηκε η αρχική απόφαση για ην «επένδυση» των 20.000.000 Ευρώ, γράφαμε χαρακτηριστικά

  1. Βάσει ποιών δεδομένων σκέφτεται η διοίκηση να προχωρήσει σε επένδυση των διαθεσίμων της ΕΥΔΑΠ σε μετοχές, αφού αυτό είναι ασύμβατο με το χαρακτήρα και τους σκοπούς της εταιρείας (άρθρο 4 του καταστατικού);
  2. Στον προϋπολογισμό ή το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνεται πρόβλεψη για την αξιοποίηση των διαθεσίμων της με αγορά μετοχών;
  3. Η πρόταση αυτή εντάσσεται στην υλοποίηση υφιστάμενης μελέτης αξιοποίησης των διαθεσίμων της ΕΥΔΑΠ;
  4. Υπάρχει εισήγηση υπηρεσιακών παραγόντων ή της επιτροπής επενδύσεων του Δ.Σ, που να τεκμηριώνει την απόδοση της επένδυσης και την εξασφάλιση της περιουσίας της ΕΥΔΑΠ;

Φυσικά κανένα  από τα παραπάνω ερωτήματα που διατυπώσαμε τότε δεν απαντήθηκε επί της ουσίας, αντιθέτως είχαμε την τοποθέτηση της διοίκησης που εξυμνούσε την τοποθέτηση των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ, στο euroday, ως εξής: “Η ΕΥΔΑΠ έχει 270 εκατ. ευρώ αποθεματικό “στο συρτάρι” και μια επένδυση 20 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες».  Πρόσθεσε πως «πήραμε την απόφαση να επενδύσουμε στρατηγικά σε μια τράπεζα η οποία στηρίζεται από όλο τον παραγωγικό κόσμο της χώρας επειδή θεωρούμε ότι είναι καλή επένδυση”.

Για την ιστορία σημειώνω ότι η απόφαση στο ΔΣ ελήφθη με μόλις 4 ψήφους υπέρ, 1 ψήφο κατά 2 αποχές και έξι απόντες  και αν ενθυμούμαι καλά ο Πρόεδρος της εταιρείας αμέσως μετά από την μη συμμετοχή του στην συγκεκριμένη απόφαση έπαψε να είναι εκτελεστικός. 

Εν συνεχεία έρχεται η πραγματικότητα να δικαιώσει όσους αντιτίθετο στην συγκεκριμένη «επένδυση». Η Αττικής με το… καλημέρα της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών, γράφει ζημιά 30%.Τα 20 εκατoμμύρια ευρώ της ΕΥΔΑΠ έγιναν 12 εν ριπή οφθαλμού.

Παρά ταυτα η διοίκηση επανέρχεται δριμύτερη προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Σε κάλεσμα όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα που απεύθυνε σε δημοσιογράφους είπε χαρακτηριστικά ότι «η επένδυση αποσκοπούσε στο να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της οικονομίας, μέσω μίας τράπεζας ελληνικών συμφερόντων που δεν θα είναι ελεγχόμενη από τους δανειστές, με δεδομένο ότι είναι μία μη συστημική τράπεζα, και άρα δεν υπόκειται στον έλεγχο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού».

Μάλιστα, όχι μόνο δεν παραδέχθηκε πως επρόκειτο για μία καταστροφική επένδυση, αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ότι «Η επένδυση αποσκοπούσε να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της οικονομίας μέσω μιας τράπεζας ελληνικών συμφερόντων που δεν θα είναι ελεγχόμενη από τους δανειστές. Το αν έχουν γίνει παρανομίες αποτελεί θέμα των εισαγγελέων και της ΤτΕ και χαρά μου θα ήταν οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν, αν υπάρχουν παρανομίες.Από τη στιγμή που θα γίνει η ενδεχομένως απαιτούμενη κάθαρση, η Αττικής μπορεί να πάει πολύ καλά στο μέλλον και έτσι να μην υπάρχουν απώλειες για την ΕΥΔΑΠ.»

Θα συμφωνήσω στην δεύτερη παράγραφο ότι αποτελεί πια θέμα των εισαγγελέων η απώλεια σχεδόν του συνόλου της τοποθέτησης και η διερεύνηση της υπόθεσης όσο και για το πως λήφθηκε η απόφαση αλλά και ποιος επιτέλους θα πάρει την ευθύνη για την διασπάθιση των οικονομικών πόρων της ΕΥΔΑΠ.

Και ερχόμαστε μετά από όλα αυτά στο 2018 να έχουμε δημοσιεύματα που λένε ότι τα εκατομμύρια για την σωτηρία της τράπεζας Αττικής έχουν εξαϋλωθεί και αναζητείτε νέος στρατηγικός επενδυτής.

Στο πλαίσιο αυτό και με το φόβο προφανώς μιας ακόμα χασούρας αλλά και πιθανών ελέγχων το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ αποφασίζει να μην συμμετάσχει στην νέα ανακεφαλαιοποίηση καλώς για τους εργαζόμενους και όσους είχαμε έντονες διαφωνίες αλλά τώρα εκ των πραγμάτων προκύπτουν νέα ερωτήματα που ζητούν απάντηση αλλά και περαιτέρω διερεύνηση.

Η μη συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση είναι κατά τη γνώμη μου μια στυγνή και κυνική ομολογία ότι η επένδυση των 20 εκατομμυρίων που μάλλον έχουν γίνει καπνός, ήταν μια αποτυχία που επισύρει πιθανόν και άλλες ευθύνες. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη κύριοι του ΔΣ; Τι έχουν να πουν σήμερα αυτοί που τάχτηκαν τότε υπέρ;

H έμμεση ομολογία μέσω της απόφασης μη συμμετοχής στην νέα ανακεφαλαιοποίηση δεν πρέπει να προκαλέσει την έρευνα για την κατασπατάληση των αποθεματικών της ΕΥΔΑΠ; Πόσα εκατομμύρια έβαλαν μέσα την ΕΥΔΑΠ οι τζογαριστικές διαθέσεις της πολιτικής ηγεσίας αλλά και των διορισμένων εκπροσώπων τους, αλλά και όσων ψήφισαν την συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ;

Τι θα μπορούσε να γίνει με αυτά τα 20 εκατομμύρια από μια ΕΥΔΑΠ με προσανατολισμό στην κοινωνία; Έχουμε και λέμε:  

  • Με 20 εκατομμύρια επενδεδυμένα στην κοινωνία κανένα λαϊκό νοικοκυριό δεν θα έμενε χωρίς νερό.
  • Μια ΕΥΔΑΠ με προσανατολισμό στην κοινωνία μπορεί να κάνει περαιτέρω προσλήψεις τακτικού προσωπικού πλήρων δικαιωμάτων βοηθώντας στην πραγματική καταπολέμηση της ανεργίας.
  • Μια ΕΥΔΑΠ με προσανατολισμό στην κοινωνία μπορεί να εκπονήσει  ένα πλήρες σχέδιο επιστροφής στο νερό της βρύσης με δημόσιους κρουνούς σε όλο το λεκανοπέδιο.
  • Μια ΕΥΔΑΠ με προσανατολισμό στην κοινωνία μπορεί να κάνει συλλογική σύμβαση που να αναπληρώνει τις απώλειες των εργαζομένων από τα χρόνια της κρίσης βοηθώντας παράλληλα μέσω της ανάκτησης απωλειών την πραγματική οικονομία μιας και σε αυτήν θα επιστραφούν οι όποιες αναπληρώσεις μισθών.

Αντ’ αυτού η πολιτική ηγεσία και η διορισμένη διοίκηση επέλεξαν να πετάξουν 20 εκατομμύρια σε μια σαθρή «επένδυση» στην Τράπεζα Αττικής, που εξυπηρετούσε όμως άλλες πολιτικές σκοπιμότητες.

Υ.Γ.: Θα είχε ένα ενδιαφέρον να μάθουμε και τα ονόματα αυτών που πέταξαν με την ψήφο τους 20 εκατομμύρια εκ του αποτελέσματος σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, δεδομένου μάλιστα ότι το ΤΣΜΕΔΕ με ακριβώς τέτοιες διαδικασίες κατά το παρελθόν εξαΰλωσε άνω του ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ από τα αποθεματικά ταμείου των μηχανικών.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ