Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024

6ωρη εργασία – 4 φορές την εβδομάδα προτείνει η πρωθυπουργός της Φινλανδίας

Το νεαρό της ηλικίας της αλλά και οι πολιτικές απόψεις της οδήγησαν τον πεντακομματικό κεντροαριστερό συνασπισμό του οποίου ηγείται στην εξουσία. Ετσι πλέον μπορεί να εφαρμόσει όσα είχε εξαγγείλει προ των εκλογών.

Η34χρονη πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν έχει φέρει κύματα αισιοδοξίας στους συμπολίτες της. Το νεαρό της ηλικίας της αλλά και οι ριζοσπαστικές πολιτικές απόψεις της οδήγησαν τον πεντακομματικό κεντροαριστερό συνασπισμό του οποίου ηγείται στην εξουσία, με τους Φινλανδούς να της εμπιστεύονται με ενθουσιασμό την τύχη της χώρας. Ετσι πλέον μπορεί να εφαρμόσει όσα είχε εξαγγείλει προ των εκλογών.

Επαναστατικό είναι το πρόγραμμα της Σάνα Μαρίν και για τα εργασιακά, αφού η νεότερη πρωθυπουργός του κόσμου θέλει να θεσπίσει εξάωρη εργασία ημερησίως επί τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

Οπως δηλώνει η ίδια, πάντοτε την απασχολούσε η ποιότητα ζωής των Φινλανδών, κάτι που συναρτάται με τις ώρες εργασίας τους. Ως εκ τούτου, ζητά λιγότερες και πιο δημιουργικές εργατοώρες και περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τους πολίτες.

«Το οκτάωρο δεν είναι η υπέρτατη αλήθεια. Πιστεύω πως οι άνθρωποι μπορούν να εργάζονται λιγότερο προκειμένου να τους προσφέρεται η δυνατότητα να έχουν περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους τους ή, τέλος πάντων, να κάνουν ό,τι επιθυμούν. Το εξάωρο είναι το επόμενο βήμα στα εργασιακά» υποστηρίζει η Σάνα Μαρίν.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η Μαρίν είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός και η νεότερη στην ιστορία της σκανδιναβικής χώρας. Μιλάει αγγλικά και σουηδικά, είναι βουλευτής από το 2015 και υπουργός Μεταφορών από τις 6 Ιουνίου 2019.

Το παράδειγμα του Γκέτεμποργκ

Το σουηδικό υπόδειγμα δείχνει τον δρόμο για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί το εξάωρο. Συγκεκριμένα, στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, το 2015, εφαρμόστηκε η εξάωρη εργασία για τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, αλλά και στα νοσοκομεία, χωρίς, βέβαια, αυτό να έχει επιπτώσεις στις απολαβές των υπαλλήλων. Ποιο είναι το αποτέλεσμα πέντε χρόνια αργότερα; Οι εργαζόμενοι είναι πιο χαρούμενοι, πιο ικανοποιημένοι, υγιείς και περισσότερο παραγωγικοί.

Παράλληλα, τα κόστη παρέμειναν σταθερά και έγιναν περισσότερες προσλήψεις, κάτι που αύξησε τα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές συνολικά. Επιπρόσθετα, το σύστημα προνοίας δέχθηκε μικρότερη πίεση, αφού υπήρξαν λιγότεροι ασθενείς, ενώ εξοικονομήθηκαν χρήματα από την παροχή λιγότερων επιδομάτων ανεργίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΕΚΕΣ:

«Η πρόταση – θέληση  της Φιλανδής πρωθυπουργού για 24ωρη εβδομαδιαία εργασία, αποδεικνύει ότι το ΣΕΚΕΣ, το μόνο που έχει επισήμως θέσει , τουλάχιστον στην Ελλάδα, εδώ και δύο χρόνια το θέμα της άμεσης εφαρμογής της εργάσιμης εβδομάδας των 30 ωρών, είναι η μονδική συλλογικότητα που πρωτοπόρα θέτει θέματα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες των καιρών και των ανθρώπων και όχι των αριθμών και των ιδεοληψιών».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ