Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2024

Εργαζόμενοι επαίτες, σαν υπηρεσιακές… κοκέτες

γράφει ο Γεώργιος Τζοβάνης, Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε., Υποτομέας Ασπροπύργου

Με την εξόφληση του Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι δέχθηκαν άλλο ένα κτύπημα στο εισόδημα τους. Με μία πρωτοφανή απόφαση που θύμιζε ημέρες του 2012 αντίκρισαν φακέλους μισθοδοσίας είτε μηδενικούς είτε ακόμα και αρνητικούς. Αλήθεια ποιος υπηρεσιακός παράγοντας υπόγραψε μισθοδοσίες με αρνητικό πρόσημο; Θα μπορούσαν άραγε οι ίδιοι να ζήσουν με μηδενικούς φακέλους; Ελέγχονται άραγε κάποιοι υπηρεσιακοί; Η διοίκηση έχει τις κύριες ευθύνες για αυτό το ολίσθημα. Είτε έδωσε την εντολή είτε ανέχεται τέτοιες πρακτικές.

Σε επικοινωνία συναδέλφων για την αρνητική εξέλιξη πήραν πληρωμένη απάντηση πως οι έκτακτες αμοιβές υπερφορολογούνται ή εξαλείφονται σαν τιμωρία. Δηλαδή όποιος τόλμησε να ξενυχτήσει δουλεύοντας για την αποκατάσταση των ζημιών στην Νέα Πέραμο, στην Μάνδρα, στην Πικροδάφνη ή σε άλλα συμβάντα που δεν πήραν τέτοια δημοσιότητα, αγωνιζόμενος μέχρι και 18 ώρες την ημέρα σε κρύο και βροχή για το brand name της εταιρείας δυστυχώς  καλείται σήμερα να ζήσει τον Φεβρουάριο με δανεικά…. Όποιος κάνει βάρδιες και εργάζεται Σαββατοκύριακα, αργίες, νύχτες ας πρόσεχε.

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε θεατές των πρώτων σημείων της καθαρόαιμης προετοιμασίας ιδιωτικοποίησης που λαμβάνει χώρα στην εταιρεία και στο αγαθό… του νερού. Διακοπές υδροδότησης, αφαίμαξη προσωπικών δεδομένων με αυθαίρετη ερμηνεία νόμων και κανονισμών, παρακράτηση φόρων χωρίς όριο, χωρίς οίκτο. Θα ακολουθήσει φυσικά και η αξιολόγηση του προσωπικού καθώς και των επιδομάτων και αμοιβών, από επιτροπή

(Οι κύριοι της νεοφιλελεύθερης διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας τις «φιλεργατικές παρεμβάσεις», βάζουν τον κανονισμό προσωπικού, τις ΣΣΕ εργασίας και τους όρους εργασίας στον Προκρούστη κάποιας επιτροπής τους).

Φυσικά για τις νέες προσλήψεις πάντα υπάρχει και κάποιο εμπόδιο. Φυσικό, τεχνητό. να μπλοκάρει την είσοδο νέων ανθρώπων στην εργασία και στην ανανέωση του προσωπικού της εταιρείας που με προϋποθέσεις θα προκαλούσε και πτώση του μέσου μισθολογικού κόστους και θα έφερνε ενδεχομένως μέχρι και αυξήσεις.

Όμως τελικά το νεοφιλελεύθερο προσωπείο της δήθεν αριστεράς διοίκησης που αποσκοπεί;  Τρανά παραδείγματα  με καλά αμειβόμενους εργαζόμενους κατάφεραν και έκαναν  ανάκτηση αντικειμένων από εργολάβους  δημιουργώντας κέρδος στην εταιρεία μέχρι και 2 εκατομμύρια το χρόνο σε σχέση με αυτούς.

Τεχνικό Ασπροπύργου, Κ.Ε.Λ. Θριασίου, είναι μερικά απτά παραδείγματα της δημόσιας λειτουργίας και νοικοκυρεμένης διαχείρισης οικονομικών και ανθρώπινων πόρων…  Θα τιμωρήσετε τους εργαζόμενους των βαρδιών; και τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής του πεδίου;  Με ποιο τρόπο θα γίνει η επέκταση της ΕΥΔΑΠ στο υπόλοιπο της Αττικής; Με μηδενικούς φακέλους από κακή εργασιακή απόδοση χαρτογιακάδων, που δίνουν εξετάσεις αναλγησίας στα νέα αφεντικά του υπερταμείου; Η διοίκηση οφείλει να αποκαταστήσει την αδικία και όχι να μοιράζει ασπιρίνες… με προκαταβολές γιατί ήδη οι εργαζόμενοι είναι χρεωμένοι με τις μνημονιακές πολιτικές ως τον λαιμό… σε δάνεια και υποχρεώσεις που δεν χωρούν άλλες προστάτζες…   Η ΟΜΕ οφείλει επιτέλους  να προστατέψει  τμήματα του προσωπικού που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Οι πραγματικές υπερωρίες που γίνονται στο πεδίο και δεν πληρώνονται… (και όχι οι πλασματικές κάποιων …) έγιναν στο βωμό διασφάλισης της αξιοπιστίας της εταιρείας και γλύτωσαν πρώτα από όλα και από χρήμα που θα δινόταν σε εργολάβους που δεν υπάρχουν… τις δύσκολες ώρες… Οφείλει  λοιπόν μία αξιόπιστη εταιρεία να αναλάβει να καλύψει το κόστος της υπέρ-φορολόγησης   των εργαζομένων μέσα από κωδικούς της χωρίς την επιβάρυνση του εργαζόμενου. Με τόσα υπέρ-κέρδη στην πλάτη των περικοπών των μισθών των εργαζόμενων είναι πταίσμα να διατεθούν και κάποιες χιλιάδες ευρώ προς ανακούφιση αυτών που έτρεχαν στην πρώτη γραμμή ακόμα και την ημέρα των Χριστουγέννων… και να μη μοιραστούν μέρισμα στους μετόχους, στο υπερταμείο ή στο χρέος.

Όπως έκανε άλλωστε η διοίκηση με άλλη ομάδα υπαλλήλων που τους κάλυψε την αύξηση των εισφορών τους, ρίχνοντας τη δαπάνη στο γενικό  μισθολογικό κόστος. Εκτός κι αν τη συγκεκριμένη ομάδα την «εξαγοράζει» για να στηρίζει τη διοίκηση και να στρέφεται κατά των υπολοίπων εργαζομένων.

ΥΓ1. Συνάδελφοι που επικοινωνούσαν με υπηρεσιακή μονάδα για να καταλάβουν τις περικοπές αμοιβών η καθόλου αμοιβών,  έπαιρναν πληρωμένη απάντηση για ανταλλαγή φακέλων… Θα θυμίσω στον συνάδελφο που πρότεινε τις ανταλλαγές πως θα ήθελα την ανταλλαγή μαζί όμως με την πρόσληψη συγγενικού του προσώπου στην εταιρεία … και την πληρωμή της κανονικής άδειας του που κατά λάθος ξέχασε να πάρει…

ΥΓ2. Αληθεύει πως υπηρεσιακός απαίτησε και πέτυχε μετάθεση συγγενικού του προσώπου  α’ βαθμού στην υπηρεσία που ο ίδιος προΐσταται;    Πέραν του αντιδεοντολογικού που φτάνει στο όριο του επιλήψιμου πως θα υπογραφούν τα φύλλα ποιότητας του συγκεκριμένου υπαλλήλου;  Η υπηρεσιακή και συνδικαλιστική πυραμίδα οφείλει να μας διαφωτίσει για το νομότυπο αφενός αλλά αφετέρου περισσότερο για το ηθικό …

Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ