ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ “ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ”
Δελτίο Τύπου • Παρασκευή 10 Απριλίου 2020
Τηλεδιάσκεψη ΣΕΚΕΣ με τους κ.κ. Σαχίνη και Τόσιο
Την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020 πραγματοποιήθηκε τηλε-διάσκεψη της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ με αντιπροσωπεία του ΣΕΚΕΣ-Ανυπότακτοι για να συζητηθεί η εμπειρία από την μέχρι τώρα εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία του προσωπικού της ΕΥΔΑΠ.
Το αίτημα για την τηλεδιάσκεψη είχε υποβληθεί από το ΣΕΚΕΣ στις 2/4/2020 και συνοδευόταν με υπόμνημα το οποίο περιείχε προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. (Ολόκληρο το Υπόμνημα προς τη Διοίκηση παρατίθεται στο τέλος της ανακοίνωσης)
Στη τηλε-διάσκεψη συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος Χ. Σαχίνης, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Α. Τόσιος και εκ μέρους του ΣΕΚΕΣ-Ανυπότακτοι οι συνάδελφοι Μερσινιάς, Φωτόπουλος, Βασιλειάδης, Λυμπέρης και Μπαστέας.
Από τη μεριά του ΣΕΚΕΣ-Ανυπότακτοι τονίστηκε ότι ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού και η προστασία της υγείας των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ είναι ο βασικός όρος για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης προς το κοινωνικό σύνολο και αναπτύχθηκαν οι προτάσεις που περιέχονταν στο υπόμνημα. Επισημάνθηκε η ανάγκη προστασίας των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ με την εξασφάλιση της αναγκαίας υποδομής για την γενίκευση της εργασίας από το σπίτι, με την αντιμετώπιση της εντατικοποίησης όσων εργάζονται σε υπηρεσίες που δεν μπορούν να μείνουν σπίτι (βάρδιες), με την αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας (π.χ. ρεπό σε σχέση με γνήσια ετοιμότητα), με τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων στην εποχή της τηλεργασίας και της αναγκαίας περιοδικής εργασίας και κυρίως η ενίσχυση της ΕΥΔΑΠ με προσωπικό μέσω της ένταξης στο δυναμικό της εταιρείας των 300 εγκεκριμένων από το ΑΣΕΠ προσλήψεων.
Οι κ.κ. Σαχίνης και Τόσιος ανέφεραν ότι:
- Είναι καθοριστική η συμβολή των εργαζομένων στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην αδιάλειπτη παροχή του νερού.
- Οι περισσότερες από τις προτάσεις που αναφέρονται στο Υπόμνημα έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησής τους βάσει και των κατευθύνσεων που έχουν δοθεί προς και από τις Γενικές Διευθύνσεις. Μέχρι τώρα τα μέτρα έχουν αποδώσει.
- Λόγω του καθεστώτος των βαρδιών για την προστασία των εργαζομένων είναι φυσικό να υπάρχει κάποια μορφής εντατικοποίηση, αλλά αυτό οφείλουμε να μην συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα.
- Για την εργασία από το σπίτι πρόκειται να ληφθούν μέτρα ώστε αυτή να αυξηθεί π.χ. με την αύξηση των αδειών λογισμικού που απαιτείται, την χρήση λογισμικού για απομακρυσμένη πρόσβαση των εργαζομένων (και των εργολαβικών) στις εφαρμογές της εταιρείας ακόμα και με την προμήθεια και διάθεση όλου του απαραίτητου εξοπλισμού της εταιρείας στο σπίτι, όταν οι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό, πάντα βέβαια με την προάσπιση της ασφάλειας των συστημάτων της εταιρείας.
- Τα ρεπό που οφείλονται σε εργαζόμενους δεν μπορούν να υπολογίζονται σε ημέρες που οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς γνήσιας ετοιμότητας.
- Για τους καταμετρητές εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην εργάζονται εκ περιτροπής.
- Σε καμία περίπτωση δεν είναι πρόθεση της διοίκησης να θιγούν αποδοχές – παροχές-εργασιακά δικαιώματα με αφορμή την κρίση του κορονοϊού.
- Θα εξεταστεί ο τρόπος ενίσχυσης των εργαζομένων που διαμένουν μακριά από τον τόπο εργασίας ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής μετακίνησή τους.
- Γίνονται εντατικές προσπάθειες προς το ΑΣΕΠ να επισπευστεί η ένταξη των 300 προσλήψεων στο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ το συντομότερο.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ
Υπόμνημα προς τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ
Αθήνα 2/4/2020
Προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Σαχίνη
Κοινοποίηση:
- Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Τόσιο
- Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ Πρόεδρο Δ.Σ. κ. Κορλό
Αξιότιμοι κύριοι,
- Είμαστε στην περίοδο όπου αναμένεται η εξάπλωση του ιού να κορυφωθεί. Κανείς ακόμα δεν μπορεί να πει με υπευθυνότητα πότε θα λήξει ο «συναγερμός» και θα επανέλθουμε στην «κανονικότητα». Ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού και η προστασία της υγείας των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ είναι ο βασικός όρος για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης προς το κοινωνικό σύνολο. Τα μέτρα που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί και όσα ακόμα χρειάζεται να ληφθούν πρέπει να κατατείνουν στην πάση θυσία διατήρηση σε ετοιμότητα του αναγκαίου για τη λειτουργία της ΕΥΔΑΠ προσωπικού.
- Έχοντας υπόψη την εμπειρία από την μέχρι τώρα εφαρμογή των μέτρων στη ΕΥΔΑΠ και για την προστασία του προσωπικού της ΕΥΔΑΠ η γνώμη μας είναι ότι απαιτούνται:
- Αυστηρή τήρηση χωρίς όρους και εξαιρέσεις, όλων των μέτρων που προστασίας που έχουν ήδη ληφθεί.
- Εξασφάλιση στους χώρους εργασίας των Μέσων Ατομικής Προστασίας που απαιτούνται.
- Διαρκής, τακτική επανάληψη πιστοποιημένων απολυμάνσεων σε κτίρια, αυτοκίνητα και μηχανήματα.
- Προστασία των συναδέλφων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με τη χορήγηση της Ειδικής Άδειας.
- Άμεση προετοιμασία της υποδομής που απαιτείται για εργασία από το σπίτι ΤΩΡΑ, ώστε να εξασφαλιστεί η αδιάκοπη, καλή και ασφαλής λειτουργία των εγκαταστάσεων ύδρευσης – αποχέτευσης, της πληροφορικής και του 1022 ανεξάρτητα πόσο θα επιδεινωθεί η κατάσταση με τον κορονοϊό. Το μέτρο εννοείται δεν θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων και την εφαρμογή των ΣΣΕ.
- Άμεση προμήθεια όλου του αναγκαίου ηλεκτρονικού, τηλεπικοινωνιακού υλικού (Laptops, Tablets, web cameras, κινητά,) καθώς και άδειες απομακρυσμένης πρόσβασης ώστε να υλοποιηθούν άμεσα οι ορθές πρόνοιες της παραγράφου 5 της, από 19-03-2020, ανακοίνωσης του Διευθύνοντα Συμβούλου. Χρειάζεται να ελαχιστοποιηθούν οι εργαζόμενοι που απαιτείται να «μη μένουν σπίτι» το επόμενο διάστημα και να αυξηθούν οι διαθέσιμες εναλλακτικές, με βάση τις δεδομένες δυνατότητες στις υπηρεσιακές μονάδες της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της πληροφορικής και του 1022.
- Η διαθεσιμότητα όμως και η προθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας του προσωπικού να στηρίξει την αδιάλειπτη υδροδότηση και αποχέτευση, δεν μπορεί να οδηγήσει σε υπερεντατικοποίηση και εξάντληση ή σε συνθήκες αδυναμίας κρίσιμων υπηρεσιακών μονάδων να ανταποκριθούν λόγω έλλειψης επαρκούς και ικανού προσωπικού.
- Περιοδική και «διασκορπισμένη-αποστασιοποιημένη» εργασία, όπου είναι απολύτως αναγκαία η αυτοπρόσωπη εργασία (π.χ. συνεργεία) ώστε να μειωθεί η πιθανότητα μαζικών μολύνσεων ή καραντίνας των εργαζομένων.
- Άμεση διευκρίνιση και επίλυση θεμάτων Repos, αδειών, ξεκούρασης, εξ αποστάσεως εργασίας, ετοιμότητας, κ.λ.π. ενιαία για όλο το προσωπικό, στις διαμορφούμενες συνθήκες.
- Εξασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησης εργαζομένων που δεν διαθέτουν Ι.Χ.
- Άμεση πρόσληψη των 300 τακτικών προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ καθώς και εξάντληση της δυνατότητας προσαύξησης του πλήθους προσλήψεων από τη λίστες κατάταξης του ΑΣΕΠ.
- Άμεση έναρξη διαδικασίας ένταξης στο τακτικό προσωπικό πλήρων δικαιωμάτων, με κριτήρια, των εργαζομένων που εργάζονται επί χρόνια με μη σταθερές σχέσεις εργασίας στην ΕΥΔΑΠ.
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ – ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ