Ανακοίνωση Νο 24 • Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015
3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Διάγουμε την περίοδο του 3ου μνημονίου. Το μνημόνιο που ενέκρινε η Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία (75%), ως υλοποίηση της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου με τους δανειστές – θεσμούς της Ε.Ε, σε αντίθεση με την λαϊκή βούληση (62%) του δημοψηφίσματος.
Και η νέα συμφωνία θα οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία, σε νέα εκτίναξη την ανεργία, ολοκληρώνει την ισοπέδωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μειώνει δραματικά τα λαϊκά εισοδήματα, θα διευρύνει τη φτώχεια μέσα στην ελληνική κοινωνία, ανοίγει το δρόμο για την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, καταλύει κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας, αφού το ελληνικό κοινοβούλιο συνεχίζει να αποτελεί χώρο επικύρωσης αποφάσεων που έχουν παρθεί στις Βρυξέλλες.
Το ΣΕΚΕΣ καλεί όλους τους συναδέλφους, να συνεχίσουμε, χωρίς κανέναν δισταγμό, τον αγώνα ενάντια και στο νέο μνημόνιο.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Η δέσμευση του 3ου μνημονίου για περαιτέρω πώληση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, η μη επιστροφή του 27% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το ΤΑΙΠΕΔ στο κράτος, η συνέχιση της έμμεσης ιδιωτικοποίησης θέτει εκ νέου τους εργαζόμενους, το συνδικαλιστικό κίνημα και το κίνημα για δημόσιο Νερό σε κατάσταση συναγερμού, για την υπεράσπιση του δημόσιου νερού, της δημόσιας λειτουργίας της ΕΥΔΑΠ, των εργατικών συμφερόντων και του δικαιώματος της κοινωνίας στην ασφαλή παροχή πόσιμου νερού και γενικότερα σε ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης.
Όρος για την επιτυχία του αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, άμεση και έμμεση της ΕΥΔΑΠ, είναι ο συντονισμός δράσης σωματείων και κινημάτων υπεράσπισης των Δημόσιων αγαθών, η εξωστρεφής παρουσία στην κοινωνία του ΣΕΚΕΣ αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος της ΕΥΔΑΠ.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ
Εννέα μήνες από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και τρεις από την εγκατάσταση της νέας διοίκησης στην ΕΥΔΑΠ και ακόμα δεν έχουν εξαγγελθεί (πόσο μάλλον εφαρμοστεί) μέτρα για την ανακούφιση της χειμαζόμενης κοινωνίας και τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων στο πόσιμο νερό.
Το οριζόντιο μέτρο της μη διακοπής υδροδότησης για οφειλές έως τα 500€ και η γενικευμένη μη διακοπή λόγω των capital controls, δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων που να ρυθμίζει τις οφειλές, να μη θέτει σε κίνδυνο τις εισπράξεις και να διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση των οικονομικά και κοινωνικά αδύναμων στο πόσιμο νερό.
Το ΣΕΚΕΣ θα καταθέσει τις προτάσεις του στη διοίκηση και η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί, ελπίζουμε ότι σύντομα θα φέρει ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής αλληλεγγύης με την κοινωνία της Αττικής.
ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Η καθυστέρηση στη διεκδίκηση και υπογραφή νέας ΣΣΕ δεν πρέπει να συνεχιστεί άλλο. Το ΣΕΚΕΣ από το Δεκέμβριο 2014 είχε διαμορφώσει και καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδίκησης για τη νέα ΣΣΕ. Η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ πρέπει άμεσα να φέρει για συζήτηση ιεραρχημένο με προτεραιότητες διεκδικητικό πλαίσιο για την υπογραφή νέας ΣΣΕ. Ειδικά μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Καλούμε την ΟΜΕ και τα σωματεία σε άμεσες ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ
Η διοίκηση της ΟΜΕ παρά τις σημαντικές εξελίξεις έχει καθυστερήσει στη διενέργεια του τακτικού συνεδρίου της ΟΜΕ. Καλούμε την ΟΜΕ να προχωρήσει στη άμεση διεξαγωγή του συνεδρίου όπου θα συζητηθούν και αποφασιστούν συγκεκριμένες θέσεις και δράσεις για τέσσερα συγκεκριμένα θέματα:
- Άμεση υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης.
- Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρων δικαιωμάτων, ενταγμένων στον κανονισμό προσωπικού.
- Καμία περαιτέρω ιδιωτικοποίηση. Επιστροφή του 27% από το ΤΑΙΠΕΔ στο δημόσιο. Καμία επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους.
- Έναρξη διαδικασιών για ένα συνδικάτο στην ΕΥΔΑΠ. Μην ξεχνάμε ότι «μνημονιακή υποχρέωση» είναι και ο νέος συνδικαλιστικός νόμος.
ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Οφείλουμε να πούμε ότι ακόμα και συμβολικά, και παρά τα προβλήματα (κυρίως της έλλειψης προσωπικού), έχει τεράστια σημασία για τη δημόσια ΕΥΔΑΠ το σταμάτημα των εργολαβιών και η ανάκτηση αντικειμένων, όχι από άλλη εργολαβία, αλλά από δημόσιο προσωπικό ΕΥΔΑΠ.
Η ανάκτηση της λειτουργίας του ΚΕΛ Θριασίου από προσωπικό ΕΥΔΑΠ και η ανάκτηση της επισκευής και συντήρησης του δικτύου ύδρευσης της Δυτικής Αττικής (Υποτομέας Ασπροπύργου) επίσης από προσωπικό ΕΥΔΑΠ είναι δύο θετικές εξελίξεις και παραδείγματα για το αν και πως μπορεί το δημόσιο προσωπικό να λειτουργεί τα δίκτυα και τις εγκαταστάσεις στον κύκλο του νερού.
Η αντίστοιχη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στον τομέα της Πληροφορικής είναι επίσης θετική.
Η σταθερή κι επίμονη διεκδίκηση και προσπάθεια του ΣΕΚΕΣ για ανάκτηση αντικειμένων από το δημόσιο προσωπικό (παρά το πραγματικό πρόβλημα της έλλειψης, αλλά και κατανομής του προσωπικού) ήταν αποφασιστικής σημασίας σε αυτές τις εξελίξεις. Επίσης πρέπει να τονίσουμε την ιδιαίτερη προσπάθεια και συμβολή όλων των συναδέλφων που βοήθησαν, εργάζονται ή τοποθετήθηκαν σε αυτές τις υπηρεσίες και με αυταπάρνηση παρά τις πολλαπλές δυσκολίες ανακτούν και λειτουργούν αποφασιστικά και αποτελεσματικά τα αντικείμενα.
ΔΙΚΤΥΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπήρξαν κάποιες πολύ σοβαρές βλάβες των δικτύων ύδρευσης που αποκάλυψαν τη γύμνια που υπάρχει στην κατάσταση των δικτύων κι εγκαταστάσεων και κυρίως στην ικανοποιητική-αποτελεσματική λειτουργία του δικτύου ύδρευσης και στην αντιμετώπιση κρίσεων ή σοβαρών καταστάσεων.
Η χρόνια απαξίωση δομών, υποδομών, εγκαταστάσεων και ανθρώπων ώστε να «δικαιολογείται» η εργολαβοποίηση-ιδιωτικοποίηση, η απογύμνωση από στελέχη ώστε να αναδεικνύεται-«αποδεικνύεται» η αναγκαιότητα συγκεκριμένων ανθρώπων, ως «σωτήρων», και η ανυπαρξία πολιτικής για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης, όσο δύσκολο και αν είναι, αποτελούν μερικές από τις βασικές αιτίες αυτής της κατάστασης. Η προσπάθεια αντιμετώπισης δια αλλεπάλληλων ακριβοπληρωμένων μελετών ή/κ΄ δια εικονικής ενημέρωσης λογισμικών ή/κ΄ δια της παράκαμψης του δημόσιου μόνιμου προσωπικού ή/κ΄ δια μεθόδων έμμεσης ιδιωτικοποίησης, μόνο οξύνουν την κατάσταση.
Εμείς οφείλουμε να επισημάνουμε το κρίσιμο έως επικίνδυνο της κατάστασης και να προειδοποιήσουμε ότι αν δεν αλλάξει άμεσα και ριζικά η αντιμετώπιση, ειδικά της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης, κατά πρώτον, και της υδροληψίας, κατά δεύτερο, και σχεδιασμένα η συντήρηση, επισκευή, ανανέωση κι επέκταση των δικτύων κι εγκαταστάσεων τότε η ασφαλής και ομαλή υδροδότηση της Αθήνας θα τεθεί σε κίνδυνο.
Είναι αστείο μια εταιρεία που καμώνεται ότι θα αναλάβει να λύσει τα θέματα ύδρευσης-αποχέτευσης όλης της Ελλάδας (μπορεί και του εξωτερικού) να μη μπορεί να διασφαλίσει την ασφαλή υδροδότηση της Αττικής. Και αποδεικνύεται, από άλλη πλευρά, ότι σκοπός των αναπτυξιακών υποτίθεται σχεδιασμών και πρωτοβουλιών για την ΕΥΔΑΠ (βλέπε ΕΥΔΑΠ Νήσων, άρθρο 68 Ν.4313/2014, κλπ) δεν είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας αλλά η προώθηση συμφερόντων ιδιωτικών κεφαλαίων.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΚΕΣ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αντιπροσωπείες του ΣΕΚΕΣ πραγματοποίησαν δύο συναντήσεις με τη νέα διοίκηση (Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο) και έθεσαν σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους εργαζομένους. Καταθέσαμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας και φυσικά θα καθορίσουμε τη στάση μας προς τη διοίκηση με κριτήριο την εξυπηρέτηση της δημόσιας ΕΥΔΑΠ, την εξασφάλιση ασφαλούς και ποιοτικής παροχής υπηρεσιών στο λεκανοπέδιο, τη διασφάλιση των κοινωνικών αναγκών, την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων και το αίσθημα δικαίου μεταξύ των εργαζομένων.
Τα θέματα που θέσαμε, κωδικοποιημένα, ήταν:
- Κοινωνικό τιμολόγιο-Διακοπές υδροδότησης-Ρύθμιση οφειλών.
- Καταπολέμηση της διαθοφράς- Διαφάνεια: Έλεγχος συμβάσεων και εργολαβιών. Έλεγχος και θέσπιση αντικειμενικών, διαφανών και γνωστών διαδικασιών των πάσης φύσεως παροχών στο προσωπικό. Αντικειμενικοποίηση κριτηρίων και διαδικασιών. ΘΕΤΙΚΟ παράδειγμα οι 2μηνίτες φοιτητές.
- Μόνιμες προσλήψεις ενταγμένες στον κανονισμό προσωπικού: Αναδιάρθρωση προσωπικού για πλήρη αξιοποίηση όλου του δυναμικού της εταιρίας. Τερματισμός ενοικιαζόμενων.
- Ενίσχυση της δημόσιας ΕΥΔΑΠ: Καμία ιδιωτικοποίηση. Επιστροφή του 27% από το ΤΑΙΠΕΔ. Αλλαγή του καταστατικού.
- Ανάκτηση αντικειμένων από εργολάβους-προμηθευτές. ΚΕΛ Θριασίου, Υποτομέας Ασπροπύργου, Πλυντήρια Ακροκεράμου, Πληροφορική.
- ΜΑΠ- Γάλα. Μέτρα για έγκαιρη παροχή ΜΑΠ. Εφαρμογή των κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας παντού. Τακτική-έγκαιρη χορήγηση του γάλακτος. Επίλυση του χρόνιου πλέον προβλήματος.
- Αλλαγές πολιτικής στην εταιρία – οργανόγραμμα: Δομή και τρόπος-κριτήρια στελέχωσης. Δημόσια διαβούλευση. Αλλαγές ανώτατων στελεχών ώστε να ικανοποιείται η υλοποίηση των παραπάνω πολιτικών.
- ΣΣΕ: Άμεση Υπογραφή ΣΣΕ στην κατεύθυνση της πρότασης που έχουμε καταθέσει.
ΤΟ ΣΕΚΕΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
Υπάρχουν πολλοί που αγωνιούν ή… προδιαγράφουν την πορεία του ΣΕΚΕΣ στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά το 3ο μνημόνιο. Να θυμίσουμε τι λέγαμε για τη συγκρότηση και τα χαρακτηριστικά του ΣΕΚΕΣ: «Το ΣΕΚΕΣ για δημόσια ΕΥΔΑΠ στην υπηρεσία της κοινωνίας δημιουργήθηκε ακριβώς από αυτή την ανάγκη. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της ΕΥΔΑΠ που νιώσαμε αυτή την ανάγκη, μαζευτήκαμε και ξεκινήσαμε. Με διάφορες πολιτικές προελεύσεις και ιδεολογικές καταβολές, με διαφορετικές κομματικές ή χωρίς κομματικές, εντάξεις. Δεν το παίζουμε «δήθεν» ανεξάρτητοι. Είμαστε άνθρωποι με πολιτική άποψη και πολιτική κατεύθυνση. «Βαδίζουμε Αριστερά» όμως δεν είμαστε ούτε κομματικός βραχίονας, ούτε κομματικό άθροισμα, ούτε κομματικός μέσος όρος. Είμαστε μια συλλογικότητα αγωνιούντων, σκεπτόμενων και αγωνιζόμενων :
- που «στέκεται» από την πλευρά της δημόσιας και κοινωφελούς ΕΥΔΑΠ (και για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της ΕΥΔΑΠ και για την κοινωνία της Αττικής).
- που αντιμετωπίζει το Νερό (όλο τον κύκλο του Νερού στην Αττική) ως δημόσιο κοινό αγαθό.
- που παλεύει, μαζί με την κοινωνία, ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές από την πλευρά των εργατικών κι ευρύτερων κοινωνικών συμφερόντων.
- που οργανώνει, με όσους εργαζόμενους επιθυμούν, μια συνδικαλιστική παρέμβαση εκτός του κομματικού, κρατικού, εργοδοτικού, συνδικαλισμού που, αν μη τι άλλο, δε μπόρεσε να αντιδράσει στη λαίλαπα που ζούμε, τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ως εργαζόμενοι.
Αυτά μας ενώνουν στο ΣΕΚΕΣ και προσπαθούμε με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες συζήτησης, με συνθετικές διαδικασίες απόφασης, με συναγωνιστική αλληλεγγύη και συντροφική διάθεση να χτίσουμε τη συλλογικότητα που θέλουμε και πρέπει να είμαστε»..
Το ΣΕΚΕΣ συνεχίζει αταλάντευτα την προσπάθεια.
Χτίζουμε τη συλλογικότητα που θέλουμε και πρέπει να είμαστε
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ