Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022
Σάββας Βλάχος
Σάββας Βλάχος
Συνταξιούχος ΕΥΔΑΠ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Ανοίγει ο δρόμος ιδιωτικοποίησης φορέων και υπηρεσιών του δημοσίου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αριθ. πρωτ 86/02-05-13 της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ελέγχου δίνεται η δυνατότητα αποστολής Εκκαθαριστικού και μηνιαίας μισθοδοσίας μέσω e-mail σε όσους συναδέλφους έχουν εταιρικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Από πρώτη ματιά η εξέλιξη αυτή της τεχνολογίας είναι σημαντική .
Σκέφτομαι όμως, πως κάθε σκέψη, κάθε ιδέα είναι ωφέλιμη είναι σημαντική, το θέμα είναι το πώς το ωφέλιμο και το σημαντικό μπορεί να γίνει συλλογικό και να λειτουργήσει προς όφελος όλων και όχι εις βάρος άλλων τμημάτων ή υπηρεσιών άρα και εργαζομένων να κινδυνεύουν να χάσουν το αντικείμενο της εργασίας τους.
Αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί δεν είναι μόνο η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η γρήγορη ενημέρωση, ο περιορισμός σπατάλης χαρτιού αλλά και το ωράριο εργασίας και όχι η εξοικονόμησή του όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
  Σε κάθε τι σήμερα χρειάζεται να επικρατεί η σκέψη, η κρίση, η συνείδηση, η ανιδιοτελής μεταξύ μας σχέση και όχι το «ναι» μας σε κάθε τι που μας δίνετε απλόχερα χωρίς σκέψη.
 Ας θυμηθούμε όμως την ώρα που έβγαινε αυτή η ανακοίνωση ποιος ήταν ο απόηχος της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας που μας περιβάλλει, τι γίνεται για εμάς χωρίς εμάς;
Ανοίγει ο δρόμος ιδιωτικοποίησης φορέων και υπηρεσιών του δημοσίου και της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων σε αυτές καθώς:
ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ, σε Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, κρατικές ή δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς, καθώς και θυγατρικές εταιρείες τους  ΜΠΟΡΕΙ: να καταργείται, αντικαθίσταται ή τροποποιείται κάθε νομοθετική ή κανονιστική διάταξη σχετική με τη σύσταση την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητές τους.
 Οι Βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου που σημειωτέον προβλέπονται γενικώς στο τρίτο μνημόνιο- έχουν ως εξής:
1. Με Προεδρικά διατάγματα καθορίζεται οι Οργανισμοί των υπουργείων, των αυτοτελών δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των ΟΤΑ και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.
2. Τα προεδρικά διατάγματα εκδίδονται με πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και του αρμοδίου κατά περίπτωση υπουργού. Στην πρόταση αυτή λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις αξιολόγησης των προαναφερόμενων φορέων.
3. Στους Νέους Οργανισμούς, μεταξύ άλλων καθορίζονται:
α) Η κατάργηση ή συγχώνευση υπηρεσιών ή οργανικών μονάδων των φορέων καθώς και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους σε άλλες υπηρεσίες ή οργανικές μονάδες ή η κατάργησή τους.
β) Η σύσταση ή κατάργηση οργανικών θέσεων κατά κατηγορία και κλάδο.
γ) Η σύσταση νέων κλάδων κατά κατηγορίες, καθώς και η συγχώνευση ή κατάργηση υφισταμένων με δυνατότητα κατάργησης αντίστοιχων οργανικών θέσεων.
δ) Η μεταφορά οργανικών θέσεων σε άλλους κλάδους, υφιστάμενους ή νέους, της ίδιας ή άλλης κατηγορίας, καθώς και η ρύθμιση θεμάτων ένταξης υπηρετούντων υπαλλήλων σε νέους κλάδους της ίδιας κατηγορίας, που προκύπτουν με σύσταση ή συγχώνευση υφισταμένων.
Αυτό που απαιτείται είναι να καταλάβουμε ότι οι καταργήσεις, οι συγχωνεύσεις και οι απολύσεις βρίσκονται προ των πυλών, πρέπει να φωνάξουμε τόσο δυνατά ώστε να ξυπνήσει το κοιμώμενο Συνδικαλιστικό Κίνημα.
 Καθήκον όσων κατανοούν την ανάγκη αντίστασης σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση δεν είναι ούτε να περιγράφουν απλώς τα δεινά των εργαζομένων, ούτε να παριστάνουν τους Δον Κιχώτες που παλεύουν με ανεμόμυλους, ούτε να τους ενδιαφέρει η διαχείριση της κατάστασης αλλά ούτε και να καμώνονται τους άκαμπτους υπερεπαναστάτες, ενώ πρακτικά βρίσκονται σε πλήρη αδράνεια.
Χρειαζόμαστε ένα κινηματικό ΣΚ που θα διαμορφώνει σε κάθε περίπτωση πρόγραμμα συμμαχιών που βασικό του στόχο έχει – εκτός από την επίτευξη των στόχων του – την ενίσχυση των ταξικών χαρακτηριστικών του.
Αν δε γίνει και τώρα αυτό φοβάμαι ότι ούτε τον Οιδίποδα θα δούμε να τυφλώνεται, ούτε την Ισμήνη να αυτοκτονεί, ούτε τους Πέρσες να ηττώνται.

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. «Ένας κούκος….»
    Αν και σε 20 μέρες φεύγει,
    μήπως ρε παιδιά και την προλάβουμε;

    Σε κάθε περίπτωση «Μπράβο ρε Σάββα, 1/2500 »

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ