Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Έκτακτα μέτρα στη Ρώμη για τη λειψυδρία

Σοβαρά προβλήματα υδροδότησης αντιμετωπίζει εδώ και καιρό η ιταλική πρωτεύουσα λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων αλλά και τεχνικών ζητημάτων. Ο δήμος Ρώμης και οι αρμόδιοι φορείς λαμβάνουν έκτακτα μέτρα.

Η Ρώμη τελικά βρήκε μια μέση λύση. Δεν σταματά εντελώς η υδροδότηση αλλά μειώνεται αισθητά σε όλη την πόλη κατά τις νυχτερινές ώρες. Αιτία, η παρατεταμένη λειψυδρία και ο εντυπωσιακός περιορισμός των βροχοπτώσεων κατά τους τελευταίους μήνες.

Το ανακοίνωσε επίσημα η Acea, η δημοτική εταιρία που είναι αρμόδια για την παροχή ρεύματος και ηλεκτρικής ενέργειας της Αιώνιας Πόλης. Στα πιο ψηλά πατώματα των πολυκατοικιών κατά την διάρκεια της νύχτας η υδροδότηση θα διακόπτεται εντελώς.

Πρόκειται για μια άσχημη έκπληξη για τους κατοίκους της Ρώμης, οι οποίοι επιστρέφουν τις ημέρες αυτές από τις διακοπές τους. Το φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό των τελευταίων δυο δεκαετιών και με την αυξημένη κατανάλωση των τελευταίων ημερών, μετά την αυγουστιάτικη ανάπαυλα, η λήψη μέτρων κρίθηκε υποχρεωτική. Παράλληλα στέρεψαν  και πολλές δημόσιες βρύσες, σε κεντρικές περιοχές της πόλης αλλά και στα προάστιά της.

Έκτακτα μέτρα και μεγάλη ταλαιπωρία

Οι διακοπές στην υδροδότηση ήταν κάτι συνηθισμένο φέτος το καλοκαίρι στη Ρώμη

Στις αρχές Αυγούστου είχε αποφασιστεί  τετράωρη διακοπή της υδροδότησηςεναλλάξ σε όλες τις περιοχές της Ρώμης. Κύρια αιτία πάντα η αισθητή μείωση της στάθμης της λίμνης του Μπρατσιάνο, από την οποία η ιταλική πρωτεύουσα αντλεί νερό για ύδρευση και άρδευση. Την τελευταία στιγμή, όμως, τα έκτακτα αυτά μέτρα είχαν αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο.

Τώρα, όπως όλα δείχνουν, έφτασε η ώρα της κρίσης. Όλοι περιμένουν να δουν πότε θα ξαναρχίσει να βρέχει και αν οι αρμόδιες εταιρίες, αποφασίσουν να επισκευάσουν το δίκτυο ύδρευσης. Μέχρι τότε το 40% του νερού χάνεται στο δρόμο.

Ο δήμος Ρώμης και η Αcea έκαναν γνωστό ότι τις τελευταίες εβδομάδες ολοκληρώθηκαν χίλιες τριακόσιες παρεμβάσεις για την επισκευή των σωληνώσεων. Προφανώς, όμως, δεν ήταν αρκετές για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΠΗΓΗ: dw.com

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ