Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

ΕΛΤΑ: Μειώσεις μισθών 21% και εθελουσία έξοδος στο επιχειρησιακό του σχέδιο

Μείωση μισθολογικής δαπάνης μέσω περικοπών μισθών και υποχρεωτικών συνταξιοδοτήσεων προβλέπει, μεταξύ άλλων, το επιχειρησιακό σχέδιο των ΕΛΤΑ, το οποίο έχει κατατεθεί με την ελπίδα να διασωθεί η εταιρεία, και παρουσιάζει σήμερα η εφημερίδα «Καθημερινή».

Στόχος είναι το μηνιαίο εργατικό κόστος της εταιρείας να περιοριστεί στα 13,892 εκατ. ευρώ (από τον Σεπτέμβριο του 2017) από 17,773 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του έτους, δηλαδή μείωση περίπου 21%.

Η εξοικονόμηση κατά 3,881 εκατ. ευρώ αναμένεται να επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, μέσω της μείωσης του μισθολογικού κόστους εποχικού προσωπικού. Σήμερα το κόστος ανέρχεται σε 897.000 ευρώ μηνιαίως και αφορά 1.035 άτομα. Η πρόταση του σχεδίου προβλέπει την άμεση πρόσληψη 540 ατόμων με κόστος 464.400 ευρώ μηνιαίως, περιορισμένο δηλαδή κατά 432.600 ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η αποχώρηση όσων έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Υπολογίζεται ότι σε αυτή την κατηγορία υπάγονται περίπου 250-300 άτομα με μέσο μεικτό κόστος μισθοδοσίας 3.100 ευρώ. Η εξοικονόμηση για τα ΕΛΤΑ θα αγγίξει σε μηνιαία βάση τα 930.000 ευρώ. Απαραίτητη κρίνεται η μείωση του αριθμού των υπερωριών που καταβάλλονται στη διανομή, μέσω της αναδιοργάνωσης του συγκεκριμένου τομέα. Στόχος είναι να καταβάλλονται υπερωρίες μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γεγονός το οποίο θα περιορίσει τις δαπάνες κατά 100.000 ευρώ μηνιαίως.

Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζεται η επίτευξη συμφωνίας με τους εργαζομένους για μείωση της μισθοδοσίας προσωπικού κατά 13,8%. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επιχειρησιακό σχέδιο των ΕΛΤΑ: «το συνδικάτο κλήθηκε ήδη σε διαπραγμάτευση για την επίτευξη συμφωνίας που θα αποτυπώνει τη μείωση της μισθοδοσίας, την αναστολή καταβολής της αποζημίωσης και την αλλαγή του πεπαλαιωμένου υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου», διατύπωση η οποία αφήνει ανοιχτό παράθυρο για τροποποιήσεις στον κανονισμό εργασίας.

ΠΗΓΗ: ergasianet.gr

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ