Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Ένας φανταστικός διάλογος μεταξύ ενός ΑΜ κι ενός Hh (ή Coffee, μ’ έναν κυνηγό κεφαλών, στο Μαρούσι).

«Δημοσιεύουμε το χρονογράφημα που μας έστειλε για ανάρτηση ο Ν.Μ., φίλος του sekes-eydap.gr»

ΑΜ: Αναζητούμε μια από τις διεθνώς καλύτερες εταιρίες αξιολόγησης για να μας βοηθήσει να επιλέξουμε τα ανώτατα στελέχη μας. Γιατί εμείς είμαστε αριστερή διοίκηση και θέλουμε να εφαρμόζεται η αξιοκρατία και ο εργατικός και κοινωνικός έλεγχος πλήρως, και ειδικά σε μια εταιρία που διαχειρίζεται ένα κοινωνικό αγαθό.

Hh: Είμαστε οι πλέον κατάλληλοι, καθώς η παγκόσμια εμπειρία μας αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει άλλη εταιρία που να μπορεί να αξιολογήσει ακριβώς με τα κριτήρια που θέτετε την επιλογή των καταλληλότερων υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρίας σας. Επιλέγουμε για να μπορεί να λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο ο εργατικός και κοινωνικός έλεγχος μιας εταιρίας και φυσικά δεν παίζουμε τη φήμη μας για αξιολογήσεις που δεν είναι απολύτως ακριβείς και αντικειμενικές.

ΑΜ: Ναι αλλά ξέρετε, κάποιοι κακοήθεις μου θύμισαν πρόσφατα ότι και η Goldman Sachs, ως μία εκ των κορυφαίων, διεθνώς οικονομική εταιρία κλήθηκε να σώσει την Ελλάδα αλλά την οδήγησε στη χρεοκοπία. Και βέβαια και η πρόβλεψή της για τα μετάλλια που θα έπαιρνε η Ελλάδα στους ολυμπιακούς του Ρίο ήταν για περίπου μηδέν και η Ελλάδα ανέβηκε στην 26η θέση. Δεν πιστεύω να κάνετε και εσείς επιλογές που δε θα συνάδουν με την προοπτική της δημόσιας ΕΥΔΑΠ, γιατί εμείς είμαστε αριστερή διοίκηση και δεν ανεχόμαστε να κερδοσκοπεί ο ιδιωτικός τομέας χωρίς να πετυχαίνουμε τον κοινωνικό σκοπό μας.

Hh: Τα στελέχη μας είναι εξειδικευμένα να επιλέγουν χωρίς παρεμβάσεις…

ΑΜ: …γιατί αν δέχεστε παρεμβάσεις, δε θα σας επιλέξουμε να κάνετε την αξιολόγηση.

Hh: Σε καμία περίπτωση. Θα επιλέξουμε σύμφωνα με τα αντικειμενικά κριτήρια που θέτετε για να διοικηθεί ακομμάτιστα και αποτελεσματικά η εταιρία σας.

ΑΜ: Ένα κριτήριο είναι ότι θέλω ως γενικό κανόνα να αποτραπεί η επιλογή ονομάτων ή επωνύμων που αρχίζουν από Ι, Κ, Λ, Μ, Ν, Ξ, εκτός και αν το ένα από τα δύο (όνομα ή επώνυμο) αρχίζει από τα πρώτα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, ενδεχομένως και από τα τελευταία. ΄Ένα δεύτερο κριτήριο είναι ότι πρέπει να αποφευχθούν ονοματεπώνυμα που να αρχίζουν και τα δύο από τα πρώτα 6 γράμματα ή και τα δύο από τα τελευταία 6 γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Το ένα όνομα να αρχίζει από τα μεσαία και το άλλο από τα πρώτα ή τελευταία γράμματα του αλφαβήτου. Δε θα δεχτώ παρεμβάσεις ή παρεκτροπές από τα ασφαλή αυτά αντικειμενικά κριτήρια.

Hh: Εννοείται. Και εμείς μπορούμε με κατάλληλα τεστ προσωπικότητας και ψυχομετρίας να επιλέξουμε τον καταλληλότερο συνδυασμό γραμμάτων, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές, που θα εξυπηρετήσουν τη δημόσια ΕΥΔΑΠ.

ΑΜ: Μήπως όμως παραείστε αντικειμενικοί και μείνουν εκτός των short lists άνθρωποι ικανοί.

Hh: Ποτέ. Γιατί μπορούμε να θέσουμε και άλλα αντικειμενικά κριτήρια που θα αποτρέψουν μια τέτοια πιθανότητα. Αρκεί να μας πείτε ποιοι είναι οι ικανοί που θα πρέπει να είναι στις short lists.

ΑΜ: Εγώ δε θέλω να έχω καμία παρέμβαση σε πρόσωπα. Μόνο πρέπει να ληφθεί υπόψη το έργο που έχουν επιτελέσει τα στελέχη. Ποιοι έχουν, για παράδειγμα, καταφέρει να αντιμετωπιστούν «επιτυχώς» οι μεγαλύτερες υδροδοτικές κρίσεις της πόλης μας. Ας μη δώσουμε βάρος ποιοι οδήγησαν σε αυτές τις κρίσεις (ενδεχομένως το κακό το ριζικό μας). Ή ποιοι αντιμετώπισαν εσχάτως «με επιτυχία» μια από τις μεγαλύτερες υγειονομικές και περιβαλλοντικές κρίσεις. Δεν είναι στο έργο σας να ασχοληθείτε ποιοι οδήγησαν σε αυτή (την ατυχία μου, μέσα!). Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ποια στελέχη βοήθησαν, εισηγήθηκαν κι εκτέλεσαν τα δέοντα έργα για την καλή παροχή υπηρεσιών στην πόλη μας (πχ επενδύσεις σε τράπεζες, σύνταξη 5ετούς επενδυτικού πλάνου που «ξεχάστηκαν» κάποια σημαντικά έργα, προμήθειες, κ.α.). Και φυσικά, γιατί ως Αριστερά δίνουμε μεγάλο βάρος, ποιοι έδωσαν «ψωμί» σε πεινασμένους συνανθρώπους μας. Παραβλέψετε παρακαλώ ότι πρόκειται για αυτό που ακραία κομματικά στοιχεία ονομάζουν «σύγχρονους σκλάβους». Άλλωστε είπαμε ότι πλέον οδηγούμεθα προς αποπολιτικοποίηση της διοίκησης. Μόνο εγώ μπορώ να είμαι κομματικός κομισάριος σε αυτήν την εταιρία. Κανένας άλλος.

Hh: Μα ένα από τα κριτήρια των επιλογών μας είναι η αποτελεσματικότητα στις προηγούμενες θέσεις που θήτευσε ο υποψήφιος. Ή εν γένει το έργο που έχει επιτελέσει.

ΑΜ: Τι θα πει εν γένει το έργο του. Μα αν είχε επιτελέσει έργο θα είχε θέση ευθύνης. Ο δικομματισμός τόσες δεκαετίες είχε, ως γνωστό, στελεχώσει με πλουραλιστικό τρόπο τις διάφορες θέσεις. Όσους δεν τους επέλεξε προφανώς, δεν άξιζαν. Και δε μπορούμε να γυρίσουμε τώρα σε κομματικές επιλογές δηλ. να επιλέξουμε όσους απέρριπτε ο δικομματισμός. Αυτό θα συνιστούσε ευθεία πολιτικοποίηση της διοίκησης.

Hh: Πρέπει να πω ότι έχετε δίκιο. Και η δική μας εταιρία, με εντελώς αξιοκρατικό τρόπο, έχει στελεχωθεί με ανθρώπους προσκείμενους σε στελέχη του ΝΔ. Αυτό αποδεικνύει ότι πράγματι μια αποπολιτικοποίηση της διοίκησης οδηγεί σε μια ΝΔποίησή της. Αλλά αφού αυτό, όμως είναι το αξιοκρατικό τι μπορούμε να κάνουμε;

ΑΜ: Πολύ σωστά και εμείς ως Αριστερά είμαστε άτεγκτοι σε τέτοια ζητήματα. Νομίζω ότι θα συνεργαστούμε εξαιρετικά και ότι ανάμεσα στις διεθνούς φήμης εταιρίες αξίζετε να επιλεγείτε από την εταιρίας μας για να επιλέξετε τους Γενικούς μας διευθυντές.

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ:

ΑΜ: (όχι, δε σημαίνει Αυτού Μεγαλειότης, ούτε ΑλφαΜίτης που υποθέσατε οι άρρενες). Σημαίνει Αριστερός Μάνατζερ.

Hh: (όχι, δε σημαίνει Hallow humble αλλά Head hunter). Ελληνιστί σημαίνει Κυνηγός Κεφαλών.

ΝΔ: (όχι, δε σημαίνει Νέα Δημοκρατία. Τι σχέση μπορεί να έχει;). Σημαίνει Νέος Δικομματισμός.

ΥΓ: Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι εντελώς τυχαία και ο παραπάνω διάλογος εξελίσσεται στη Μυκάλη Chase, χώρα φανταστική. Και μην πιστέψετε αυτό που λένε ότι: «η φαντασία είναι συνήθως ανεπαρκής να περιγράψει την πραγματικότητα».

Αύγουστος, 2016

(Μη σας περάσει από το μυαλό ότι ο διάλογος γράφτηκε Αύγουστο επειδή υπάρχουν τα μπάνια του λαού. Απλά ξεκίνησε η κυνηγετική περίοδος.)

Η συγγραφική ομάδα του Standard Experience Knowledge Efficient Shark

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ