Από το «μουσαντένιο» κοινωνικό τιμολόγιο και τις συμβάσεις στο «μούσι» της ΕΥΔΑΠ

manosτου Μανώλη Μαστοράκη

μέλους Δ.Σ. του Συλλόγου Προσωπικού,

μέλος της γραμματείας του ΣΕΚΕΣ


Ατομικές συμβάσεις εργασίας στην ΕΥΔΑΠ (follow up), διαφημιστικές δαπάνες και άλλα όμορφα που συμβαίνουν εσχάτως

Σε προηγούμενη ενημέρωση, είχα αναφερθεί σε σενάρια για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστούν ατομικές συμβάσεις στην ΕΥΔΑΠ. Έπειτα από επαφές και με διοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες είχα την ενημέρωση ότι ναι μεν ζητήθηκε γνωμάτευση αλλά για να κατοχυρώσουμε ότι δεν θα έχουμε μια τέτοια εξέλιξη στην ΕΥΔΑΠ.

Δυστυχώς, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και πάρα την απόφαση του ΣτΕ για προσωρινή αναστολή του Ν.4368/2016, φαίνεται πως το θέμα των ατομικών συμβάσεων αλλά και της συνέχισης των ενοικιαζόμενων απασχολούν τη διοίκηση πολύ περισσότερο από ότι υποτίθεται την απασχολούν οι μόνιμες προσλήψεις. Και προσπαθεί να βρει τρόπους, ως «Αριστερή», τρομάρα της, να παρακάμπτει ακόμα και τα «εμπόδια» που θέτουν νομικές διατάξεις στην «ευγενή» της προσπάθεια να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις στην ΕΥΔΑΠ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά μιλούσε για την κατάργηση όλων των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης (συμβάσεις έργου, ενοικίαση κ.λπ.) καθώς και την καταπολέμηση του φαινομένου της ψευδο-απασχόλησης (μπλοκάκια και συμβάσεις ανεξαρτήτων υπηρεσιών που υποκρύπτουν μισθωτή σχέση εργασίας). Η κυβέρνηση όμως ακριβώς στην ίδια λογική με τις προηγούμενες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ , δεν συστήνει μόνιμες οργανικές θέσεις για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, και στην φύλαξη. Στην ΕΥΔΑΠ, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της υπηρεσίας ασφαλείας που βγάζει τον επιθανάτιο ρόγχο λόγω έλλειψης προσωπικού, για δε τις καθαρίστριες ούτε κουβέντα.

Εκδίωξη εργολάβων: Ναι, αλλά…

Η εκδίωξη των εργολάβων είναι ένα βήμα…. κατά το ήμισυ σωστό. Γιατί αντί για μόνιμες προσλήψεις, η κυβέρνηση προχωρά σε ατομικές συμβάσεις έργου και θα προσπαθήσει να το κάνει και στην ΕΥΔΑΠ αυτό είναι το μόνο σίγουρο και πρέπει να το αποτρέψουμε πάση θυσία. Η σύναψη απευθείας συμβάσεων και η εκδίωξη των εργολάβων είναι ένα σημαντικό βήμα που δεν πρέπει να υποτιμάται. Για τις καθαρίστριες, το γεγονός ότι θα πληρώνονται κάθε μήνα, με μεγαλύτερο μισθό, που θα υπολογίζεται στη βάση του ενιαίου μισθολογίου, χωρίς τις καθημερινές απειλές και την τρομοκρατία του εργολάβου και με βελτιωμένες συνθήκες εργασίας αποτελεί μια πολύ σημαντική αλλαγή.

Την ίδια στιγμή, όμως, αυτές οι εργασιακές σχέσεις απέχουν πολύ από αυτά που υποσχόταν η κυβέρνηση για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας κ.λπ, αλλά και για τη «διατήρηση σταθερών, αξιοπρεπών σχέσεων εργασίας και μόνιμης δουλειάς για τους εργαζόμενους».

Αυτό που πρέπει να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα για τους εργαζόμενους και τα σωματεία, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί αυτό το βήμα και να μη μείνει μισό, είναι η επανασύσταση των οργανικών θέσεων και η κάλυψη των θέσεων των Φυλάκων και καθαριστριών με μόνιμο προσωπικό.

Στην ΕΥΔΑΠ, αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Όχι χθες. Τώρα! Η διοίκηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν πρόκειται επουδενί να ανεχτούμε την περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας που ήδη υπάρχει στην ΕΥΔΑΠ κυρίως για να εξυπηρετηθούν ή κομματικά ή άλλου είδους συμφέροντα.

Δυστυχώς και παρά τις δημόσιες εκκλήσεις μου για θεσμική παρέμβαση, η Ομοσπονδία αλλά και το Σωματείο μου ακόμα βρίσκονται σε διακοπές, ας τους κρίνουν οι συνάδελφοι για την στάση τους και τα πεπραγμένα τους. Για ακόμα μια φορά καλώ την εξαφανισμένη ΟΜΕ και το Σωματείο μου να εκπροσωπήσουν τους εργαζόμενους και να κάνουν άμεσα παρέμβαση.

Επαναλαμβάνω και ας γίνω μονότονος

Πάγια θέση του συνδικάτου είναι οι σχέσεις εργασίας μέσω ΣΣΕ, και δεν πρόκειται ούτε να ανεχτούμε άλλα ούτε και να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια εφόσον επιχειρηθεί κάτι τέτοιο στην ΕΥΔΑΠ. Οι ατομικές συμβάσεις μάς φέρνουν ακόμα ένα βήμα ποιο κοντά στην ιδιωτικοποίηση που και με όχημα την περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας θέλουν να κάνουν τους νέους ιδιοκτήτες ποιο ισχυρούς και τους εργαζόμενους βορά στο κεφάλαιο με περαιτέρω μείωση των δικαιωμάτων τους.

Η ΕΥΔΑΠ δεν χρειάζεται ατομικές συμβάσεις μόνιμο προσωπικό χρειάζεται και αν στην προηγούμενη ενημέρωση μου μίλαγα για αδράνεια της διοίκησης, δυστυχώς, είναι ξεκάθαρο ποια ότι υπάρχει στόχευση, οι υδρονομείς δεν έρχονται , οι 300 προσλήψεις επίσης δεν προχωράνε, και δυστυχώς η ΟΜΕ και τα Σωματεία παρακολουθούν με απάθεια.

Καλώ την διοίκηση να απαντήσει δημόσια για ποιο λόγο κάνει σχεδιασμούς η προεργασίες για ατομικές συμβάσεις εργασίας και γιατί δεν προχωράει άμεσα σε προσλήψεις μονίμου προσωπικού.

Διαφημιστική δαπάνη με το… κοινωνικό τιμολόγιο!

Πολύς ντόρος γίνεται τελευταία για την διαφημιστική δαπάνη: ο ένας λέει τόσο ο άλλος τόσο , η διοίκηση λέει για να διαφημίσει το κοινωνικό πρόσωπο της, ενώ στην ουσία προμοτάρει τους διακανονισμούς.

Κατά τη γνώμη μου, είναι απαράδεκτο την ώρα που ακόμα γίνονται αδιάκριτες διακοπές υδροδότησης αντί για ένα πραγματικό κοινωνικό τιμολόγιο να δημιουργείς το «κατάστημα με δόσεις ο Θεοδόσης». Και σαν να μην έφτανε αυτό, το βαφτίζεις και κοινωνικό και μοιράζεις διαφήμιση για το τίποτα.

Ή μάλλον για να είμαι ειλικρινής, όχι για το τίποτα: Οι τελευταίες επιθέσεις στους συνδικαλιστές από σωρεία ΜΜΕ, το θάψιμο σοβαρών θεμάτων που ούτε στα ψιλά δεν πέρασαν, μάλλον δικαιολογούν τη δαπάνη. Και αφού επιτέθηκαν στους συνδικαλιστές, η «αξιοκρατία» μεταφέρεται σε συνέντευξη στο Μαρούσι, σε εταιρεία που δεν ανακοινώθηκε, σε διαδικασία που δεν ανακοινώθηκε και άλλα όμορφα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ψεύδεσαι και από πάνω ότι δίνεις δωρεάν νερό και έχεις και την απαίτηση να λες ότι κάνεις αριστερή φιλολαϊκή πολιτική. Εάν οι αδιάκριτες διακοπές, το αντικοινωνικό τιμολόγιο φιλελεύθερης έμπνευσης είναι Αριστερή κοινωνική πολιτική, εγώ είμαι ο Λένιν.

Ακόμα περιμένουμε τα στοιχεία για το πόσοι τελικά εντάχθηκαν στο «μουσαντένιο» κοινωνικό τιμολόγιο της διοίκησης

Ακόμα περιμένουμε να μας πουν γιατί εντέλει δεν διατίθεται ακόμα και αυτό το ποσό που είχαν προϋπολογίσει για ένα πραγματικό κοινωνικό τιμολόγιο

Ακόμα περιμένουμε να ενταχθούν έστω οι δικαιούχοι του ΚΟΤ της ΔΕΗ σε πραγματικά δωρεάν νερό που να καλύπτει τις στοιχειώδης ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, με πάγια την θέση μας για καμιά διακοπή σε λαϊκό νοικοκυριό και αυτό θα ήταν η καλύτερη διαφήμιση για την ΕΥΔΑΠ στην κοινωνία.

Βέβαια είναι επίσης για γέλια και για κλάματα αυτοί που κατάπιναν αμάσητες τις διαφημιστικές δαπάνες για τον ίδιο λόγο της προηγούμενης διοίκησης να κάνουν εύκολη αντιπολίτευση τώρα. Όταν έπρεπε επί προηγούμενης διοίκησης, και τελικά με το κύκλωμα που αποδείχθηκε ότι λυμαίνονταν την ΕΥΔΑΠ, να μιλήσουν άλαλα τα χείλη τους.

Συνάδελφοι, οι συνδικαλιστικές παρεμβάσεις δεν πρέπει να είναι για κατά περίσταση κομματική αντιπολιτευτική αξιοποίηση αλλά για την σταθερή υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων, του κοινωνικού ωφέλους, της δημόσιας ΕΥΔΑΠ και του δημόσιου Νερού.

ΥΓ. Να με συγχωρήσουν όσοι μιλάνε πέντε γλώσσες της Αριστεράς. Δυστυχώς έμαθα μόνο μία: «το νόμο και το δίκιο του εργάτη»! Κι ας είναι κλισέ. Είναι πιο τίμιο τουλάχιστον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ