ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Επιστολή εκλεγμένων ΕΣΚ προς τη Διοίκηση: “Άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ από το τρίτο κύμα της πανδημίας” 

ΕΣΚ-ΕΥΔΑΠ

28 Μαρτίου 2021

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Διαμαρτυρίας των εκλεγμένων της ΕΣΚ-ΕΥΔΑΠ προς την διοίκηση

“Άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ από το τρίτο κύμα της πανδημίας” 

Με το φούντωμα του τρίτου κύματος της πανδημίας, πυκνώνουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στους χώρους εργασίας της ΕΥΔΑΠ, εξαιτίας και της στρατηγικής της διοίκησης που βάζει πριν και πάνω από τα δικαιώματα μας στη δουλειά, την υγεία και τη ζωή μας, τα κέρδη των μετόχων και το λειτουργικό κόστος.

Κύριοι Διευθύνοντα Σύμβουλε και αναπληρωτή Διευθύνοντα,

σας έχουμε πολλές φορές επισημάνει – είτε σαν εκλεγμένοι της ΕΣΚ είτε μέσω των σωματείων που μετέχουμε – την αναγκαιότητα της πρόληψης και των μαζικών τεστ ώστε να προστατέψουμε την υγεία των εργαζομένων αλλά και την εύρυθμη λειτουργία της ΕΥΔΑΠ που παράγει ένα από τα όπλα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το νερό.

Έχουμε καλέσει επανειλημμένως, ειδικά τις Γενικές Διευθύνσεις Ύδρευσης & Αποχέτευσης  να θέσουν τους εργαζόμενους σε καθεστώς επιφυλακής – εφεδρείας, χωρίς να “ανακατεύουν” το προσωπικό των βαρδιών μεταξύ τους (ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο μόλυνσης σε πλήθος βαρδιών και εργαζομένων) για να προστατεύσουμε κατά αρχάς την υγεία των εργαζομένων, μα και των πολιτών (αφού με την τακτική σας υπάρχει κίνδυνος να μείνουν ολόκληρες τεχνικές μονάδες χωρίς προσωπικό).

Δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας σχεδόν το σύνολο των διευθύνσεων των ανωτέρω Γενικών Διευθύνσεων δεν έχουν μεριμνήσει για επιφυλακές – εφεδρείες με αποτέλεσμα να έχουν πολλαπλασιαστεί δραματικά τα κρούσματα από covid-19 που είναι πια πολλές δεκάδες (τα οποία επίσης δεν μας τα γνωστοποιείτε όπως σας έχουμε ζητήσει).

Με δεδομένο επίσης ότι  δεν αποκλιμακώνεται η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία (αντιθέτως επιδεινώνεται δραματικά), καθώς η κυβέρνηση δεν επιτάσσει πραγματικά τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τους ιδιώτες γιατρούς και δεν προχωρά σε άμεσες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Με δεδομένο ότι οι υπηρεσίες Ύδρευσης και Αποχέτευσης είναι βασικό συστατικό της αντιμετώπισης της Πανδημίας, μα και της ίδιας της ζωής.

Με δεδομένο ότι για μας η αξία της ανθρώπινης ζωής (των συναδέλφων μα και του εργαζόμενου λαού) είναι πάνω από τα κέρδη των μετόχων και τις θέσεις Γενικών Δ/ντων και Διευθυντών στο οργανόγραμμα (που φαίνεται και με ανακοινώσεις παρατάξεων και σωματείων ότι τους ενδιαφέρει περισσότερο).

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΟΤΡΙΒΗ :

  1. Να προχωρήσουν οι Γενικές Διευθύνσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (με τις αντίστοιχες διευθύνσεις τους) καθώς και όλες οι Διευθύνσεις που έχουν εργαζόμενους που έχουν επαφή με το κοινό, σε άμεση εφαρμογή του καθεστώτος επιφυλακής-εφεδρείας (με πλήρεις αποδοχές).
  2. Να ενταθούν οι έλεγχοι των γρήγορων τεστ-rapid-test, που το τελευταίο διάστημα έχουν ατονήσει δραματικά (ενώ τώρα θα έπρεπε να είναι πιο πυκνοί) και να περιλαμβάνουν όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης.
  3. Τα μοριακά τεστ (όπου γίνεται ιχνηλάτηση και απαιτείται) να περιλαμβάνουν όλες τις εργασιακές σχέσεις στην ΕΥΔΑΠ η οποία θα καλύπτει το κόστος (γιατί υπάρχουν καταγγελίες ότι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι δεν αποζημιώνονται γι αυτά).
  4. Να προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά προτεραιότητα όπως σας έχουμε ζητήσει (καθώς η Ύδρευση κι η αποχέτευση αποτελούν κρίσιμες υποδομές). Η μη συμμετοχή όσων εργαζομένων δεν το επιθυμούν να μην επιφέρει οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες γι αυτούς.
  5. Να ανακοινωθεί άμεσα ο αριθμός των κρουσμάτων συνολικά των μα και κατά χώρο όπως σας έχουμε καλέσει και να ανακοινώνονται από δω και εμπρός όλα τα νέα κρούσματα.
  6. Να γίνει επικαιροποίηση της Γραπτής Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου που να περιλαμβάνει τις συνέπειες της πανδημίας στην υγεία των εργαζόμενων, καθώς και τους κινδύνους και τις επαγγελματικές ασθένειες που προέρχονται από τις ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας στην ΕΥΔΑΠ (επαφή με χλώρια, υδρόθειο, με λύματα, επαφή με χημικά όπως θειικό αργίλιο, πολυηλεκτρολύτης κα).

 

ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΚ-ΕΥΔΑΠ

Χαρατσής  Μανώλης         (μέλος ΔΣ ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ & Γ. Γραμματέας Συλλόγου Προσωπικού)

Μαστοράκης Μανώλης     (Έφορος-μέλος ΔΣ Συλλόγου Προσωπικού)

Νικολακόπουλος Κώστας (μέλος ΔΣ Σωματείου Αποχέτευσης)

Αποστόλου Χρυσούλα      (μέλος ΔΣ ΕΥΑΕ)

Δερβεντζής Βασίλης          (μέλος ΔΣ Συλλόγου Προσωπικού)

Λιάκας Γιάννης                   (μέλος ΔΣ Συλλόγου Προσωπικού) 

 

ΠΡΟΣ: 

Διευθύνοντα Σύμβουλο                 κ. Σαχίνη Χάρη

αν/τη Διευθύνοντα Σύμβουλο       κ. Τόσιο Αναστάσιο 

 

Κοινοποίηση :   

Γενικό Δ/ντη Ύδρευσης                κ. Καραγιάννη Γεώργιο

Γενικό Δ/ντη  Αποχέτευσης          κ. Βουγιουκλάκη Κων/ντινο

 

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here