Επιστολή Ενωτικής Κίνησης Μηχανικών προς Ν. Κιουτσιούκη (Γραμ. ΔΑΚΕ) για ιδιωτικοποίηση του Ε.Υ.Σ.

ΕΝΩΤΙΚΗ   ΚΙΝΗΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Π.Ε. & Τ.Ε. ΕΥΔΑΠ

Προς: Γεν. Γραμματέα ΓΣΕΕ & Πρόεδρο ΔΑΚΕ Ι.Τ.  
κ. Νικόλαο Κιουτσούκη  

                                                                                                             22-2-2021 

Αγαπητέ κ. Γεν. Γραμματέα

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις εξελίξεις που αφορούν στην διαχείρισηλειτουργία- συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) της Αττικής και την σύμπραξη που σχεδιάζεται μεταξύ Υπουργείου και Ιδιώτη(Σ.Δ.Ι.Τ). Εάν τελικά υλοποιηθεί αυτό, όχι μόνο θα πληγεί βαρύτατα η ΕΥΔΑΠ αλλά, απειλούνται και εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Γνωρίζοντας το γνήσιο ενδιαφέρον σας για τους εργαζόμενους παρακαλούμε όπως, εκ της θέσεως σας, συνδράμετε τον αγώνα μας κατά αυτών των μεθοδεύσεων.

Τα γεγονότα έχουν ως εξής:
1.    Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχεδιάζει να αναλάβει την υπηρεσία που έως σήμερα παρέχει η ΕΥΔΑΠ Α.Ε,  «Διαχείριση – Λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας», και να την εκτελέσει σε  σύμπραξη με ιδιώτη μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.

2.    Με την ενέργεια αυτή η ευθύνη του κύκλου του νερού σπάει σε τέσσερεις φορείς δηλαδή, στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε ως αποδέκτη του νερού στα διυλιστήρια της, στην ΕΥΔΑΠ Παγίων ως ιδιοκτήτη του Ε.Υ.Σ, στο Υπουργείο ως Κύριο του Σ.Δ.Ι.Τ και στον ιδιώτη που θα αναλάβει να τρέξει το Σ.Δ.Ι.Τ. Παράλληλα για πρώτη φορά από το 1929 (Κατασκευή Φρ. Μαραθώνα) διαχωρίζεται η πηγή από την κατανάλωση.

3.    Έχει αποδειχτεί στην Ελληνική πρακτική ότι όταν οι ευθύνες διαμοιράζονται σε παραπάνω από έναν υπεύθυνο τα αποτελέσματα γίνονται καταστροφικά (Βλ. Μάτι, Μάνδρα, Διόνυσος).

4.    Η ΕΥΔΑΠ Α.Ε έχει αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργεί και να συντηρεί το Ε.Υ.Σ, παρά την επί μία 20ετία αδιαφορία του Υπουργείου Υποδομών για την τύχη των υποδομών αυτών. Παράλληλα, στο πέρασμα των χρόνων έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει έκτακτα γεγονότα όπως πανδημίες, σεισμούς , οικονομικές κρίσεις χωρίς να λείψει στον κάτοικο της Αττικής και της ευρύτερης Στερεάς ο ζωογόνος πόρος του νερού.

5.    Η ΕΥΔΑΠ Α.Ε συντηρεί και λειτουργεί το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (Ε.Υ.Σ) με μειωμένο ποσοστό βλαβών σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα και χωρίς καμία διακοπή επί δεκαετίες.

6.    Η ΕΥΔΑΠ Α.Ε έχει αποδείξει ότι μπορεί να φέρει σε πέρας την εκτέλεση μεγάλων νέων έργων καθώς και έργων συντήρησης με το δικό της προσωπικό, αφού διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία και άξιο επιστημονικό δυναμικό. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι η ΕΥΔΑΠ Α.Ε μπορεί να μπει μπροστά στην εκτέλεση μεγάλων έργων για την διασφάλιση του Ε.Υ.Σ και να είναι παρούσα στις δράσεις που προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

7.    Η σύμπραξη του Υπουργείου με τον Ιδιώτη, θα αντικαταστήσει την ΕΥΔΑΠ Α.Ε και θα προκαλέσει την απώλεια περίπου 250 θέσεων εργασίας, όσων δηλαδή εργάζονται αυτή την στιγμή στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε σε αυτόν τον τομέα.

8.    Για το σχεδιαζόμενο Σ.Δ.Ι.Τ δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ενημέρωση και τεκμηρίωση τόσο σχετικά με το τεχνικό, όσο και με το οικονομικό αντικείμενο που θα περιλάβει. Η «Διαχείριση – Λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) της Αθήνας» είναι αμφίβολο αν μπορεί να επιτευχθεί με χαμηλότερο κόστος από αυτό με το οποίο -με ασφάλεια- το πραγματοποιεί σήμερα η ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

9.    Η τιμολόγηση του νερού τέλος πρέπει να λάβει υπόψη ότι : οι περισσότερες από τις υποδομές του Ε.Υ.Σ έχουν αποσβεστεί, ότι από το 2000 και μετά την συντήρηση των υποδομών και το σχετικό κόστος το έχει αναλάβει εξ’ ολοκλήρου η ΕΥΔΑΠ Α.Ε με αποτέλεσμα την επιμήκυνση του χρόνου λειτουργίας των υποδομών, ότι τμήμα του κόστους κατασκευής των έργων του Ε.Υ.Σ το είχε αναλάβει στο παρελθόν η ίδια η ΕΥΔΑΠ Α.Ε μέσω των νοικοκυριών που υδροδοτούσε, ότι η ΕΥΔΑΠ Α.Ε ποτέ δεν αντιμετώπισε το έργο της με πρακτικές και φιλοσοφία «Ιδιώτη Εργολάβου».

Κατόπιν όλων αυτών είναι σαφές ότι το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα και η εκμετάλλευση του πρέπει να παραμείνουν εξ΄ολοκλήρου στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ, σε αντίστροφη πορεία δηλαδή από αυτήν που σχεδιάζεται. Αυτό πρέπει να γίνει όχι μόνο με στόχο την κερδοφορία της Δημόσιας Επιχείρησης, αλλά για την ομαλή παροχή του βασικού συστατικού της ζωής στο μισό πληθυσμό τησ χώρας, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των υποδομών και την συνέπεια στην απόφαση 1906/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.  

Με εκτίμηση 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

                  ΜΑΙΡΗ ΛΙΑΠΗ                                      ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΤΣΑΣ 
       Α’ Αντιπρόεδρος ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ                 Αντιπρόσωπος στην ΓΣΕΕ     
Γεν. Γραμμ. Συλλόγου Μηχανικών                Γραμμ. Δημ. Σχέσεων ΟΜΕ   
                                                                     Μέλος ΔΣ Συλλόγου Μηχανικών 

        ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ                         ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΟΥΛΗΣ        
    Ταμίας Συλλόγου Μηχανικών                 Αντιπρόσωπος ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ  

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here