Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Ερώτηση Παναγούλη στη Βουλή για τη «διασφάλιση της εργασίας των 23 Υδρονομέων εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ»

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ (ΣΤΑΘΗΣ) ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ
Ανεξάρτητος Βουλευτής Β’ Αθηνών

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2017

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό: Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: «Η διασφάλιση της εργασίας των 23 Υδρονομέων εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ»

Σε εργασιακή ανασφάλεια βρίσκονται 23 υδρονομείς της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, οι οποίοι κινδυνεύουν να απολυθούν. Οι συμβάσεις εργασίας τους θα έπρεπε να έχουν μετατραπεί σε αορίστου χρόνου και όλοι τους να ενταχθούν στον κανονισμό προσωπικού και στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που ισχύουν στη συγκεκριμένη επιχείρηση, γιατί έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τον χρόνο δοκιμασίας τους (7 μήνες), που προβλέπεται στο ν. 3429/2005 και στην αντίστοιχη προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2009. Έχει, όμως, περάσει ήδη περισσότερο από ένας χρόνος εργασίας τους και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ με διάφορες νομικές ή και νομικίστικες μεθοδεύσεις σχεδιάζει να τους απολύσει ομαδικά. Με αυτό όμως τον τρόπο ανοίγει το δρόμο των ομαδικών απολύσεων όχι μόνο στην ΕΥΔΑΠ, αλλά σε όλες τις ΔΕΚΟ ή και στις ιδιωτικοποιημένες πρώην ΔΕΚΟ, που είναι και πάγια απαίτηση του κουαρτέτου των δανειστών της χώρας.

Επειδή με πρωτοβουλία της ΕΥΔΑΠ κι ενώ οι 23 υδρονομείς έχουν δικαιωθεί με τρεις Αμετάκλητες Δικαστικές Αποφάσεις στα πολιτικά δικαστήρια, το Ελληνικό Δημόσιο απέστειλε Αίτημα προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου αυτή να ασκήσει Αναίρεση Υπέρ του Νόμου επικαλούμενη έλλειψη δικαιοδοσίας των Πολιτικών Δικαστηρίων. Η υπόθεση των 23 Υδρονομέων εκδικάστηκε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, στις 19 Οκτωβρίου 2017 και αναμένεται η απόφασή του.

Επειδή η ενδεχόμενη απόλυση των 23 Υδρονομέων θα είναι πρωτοφανής για την ιστορία της ΕΥΔΑΠ Α.Ε και γενικότερα των πρώην ΔΕΚΟ, αφού για πρώτη φορά στο δημόσιο τομέα θα απολυθεί ομαδικά προσωπικό αορίστου χρόνου. Επίσης, θα μπει σε τεράστιο κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του Δικτύου Ύδρευσης και κατά συνέπεια η Υδροδότηση της Αττικής, αφού οι μόνιμοι Υδρονομείς που θα απομείνουν στην ΕΥΔΑΠ δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές πολύ αυξημένες ανάγκες.

Επειδή η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που το μόνιμο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ από 5200 τη δεκαετία του ’90 έχει μείνει 2200, αφού με ευθύνη τόσο της σημερινής, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν να γίνουν προσλήψεις περίπου 15 χρόνια, ενώ τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές αποχωρήσεις για συνταξιοδότηση, οι οποίες και συνεχίζονται χωρίς να αντικαθίστανται από νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ ο όγκος εργασίας αυξάνεται συνεχώς. Επειδή η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που το μόνιμο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ από 5200 τη δεκαετία του ’90 έχει μείνει 2200, αφού με ευθύνη τόσο της σημερινής, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν να γίνουν προσλήψεις περίπου 15 χρόνια, ενώ τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές αποχωρήσεις για συνταξιοδότηση, οι οποίες και συνεχίζονται χωρίς να αντικαθίστανται από νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ ο όγκος εργασίας αυξάνεται συνεχώς.

Επειδή για όλους αυτούς τους λόγους η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει άμεση και δίκαιη πολιτική λύση στο συγκεκριμένο θέμα με την αποτροπή των απολύσεων των 23 υδρονομέων της ΕΥΔΑΠ.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. υπουργός:
– Ποια μέτρα και πρωτοβουλίες προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να μην απολυθούν οι 23 υδρονομείς της ΕΥΔΑΠ;
– Προτίθεται να προβεί στη μετατροπή των συμβάσεων των 23 υδρονομέων της ΕΥΔΑΠ σε αορίστου χρόνου και στην ένταξή τους στον κανονισμό και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας του προσωπικού της ΕΥΔΑΠ, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ (ΣΤΑΘΗΣ) ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ