Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΕΣΚ: «Ένα ακόμα απόστημα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού έσπασε και στην ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ»

ΕΣΚ- ΕΝΟΤΗΤΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15/10/2018

«Ένα ακόμα απόστημα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού έσπασε και στην ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ»

Συναδέλφισσες- Συνάδελφοι,
Από το συνέδριο της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ τον Ιούνη του 2017 ήρθαν στην επιφάνεια ενδείξεις για μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο όπου συγκεκριμένοι εργατοπατέρες κακοδιαχειριζόντουσαν  τα λεφτά (συνδρομές) των εργαζομένων, είτε υπερτιμολογώντας διάφορες δράσεις της ΟΜΕ (σάιτ, ψηφιοποίηση αρχείου, κόστος συνεδρίων κλπ), είτε έχοντας στην κατοχή τους μετρητά(δεκάδων χιλιάδων ευρώ) που έπρεπε να βρίσκονται στο λογαριασμό της Ομοσπονδίας.

Τον Ιούλη του 2017 η πλειοψηφία αρνείται να συγκροτήσει το ΔΣ με βάση το αναλογικό – αντιπροσωπευτικό προεδρείο, παίρνει απόφαση να καλέσει ορκωτό λογιστή όμως τον καλεί μόλις τον Σεπτέμβρη του 2018 και κάτω από την επιμονή της ΕΣΚ και όχι από την προσπάθεια ο έλεγχος να γίνει από «διαπαραταξιακή», δηλαδή από τους ίδιους.

Οι νέες αποκαλύψεις στο ΔΣ της ΟΜΕ- ΕΥΔΑΠ την Παρασκευή 5 Οκτώβρη (ύπαρξη δεύτερου λογαριασμού από το 2015, μπλοκ επιταγών, χρεωστικής κάρτα από όπου γίνονταν πληρωμές και κινήσεις σε μεζεδοπωλεία, μπουζούκια, εσώρουχα, καλλυντικά, μεταφορές χιλιάδων ευρώ σε λογαριασμούς συγγενικών προσώπων κ.α.) ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον χειρότερο τρόπο ότι η σαπίλα που εντοπίστηκε στο Σύλλογο Προσωπικού, στο Πολιτιστικό Κέντρο καιπρόσφατα στην Ένωση Υπαλλήλων έχει τους ίδιους συνενόχους:

Τις παρατάξεις που μέχρι πριν λίγο καιρό δρούσαν ενιαία ως ΔΑΚΕ- ΠΑΣΚΕ (τώρα «ΑΚΕ», «ΣΥΜΜΑΧΙΑ», «ΔΑΚΕ», «ΠΑΣΚΕ») και είτε συμμετείχαν άμεσα είτε συγκάλυπταν τη διαφθορά. Τώρα κατηγορούν ο ένας τον άλλο προσπαθώντας να αλλάξουν τους συσχετισμούς που δημιουργήθηκαν μετά τις διασπάσεις τους.

Αυτός είναι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός. Αυτός που υπερασπίζεται το νερό ως εμπόρευμα, την ΕΥΔΑΠ ως επιχείρηση που λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος. Αυτός που υπογράφει ΣΣΕ που μειώνουν και καθηλώνουν τους μισθούς, που κορόιδευαν τους εργαζόμενους ότι δεν ήξεραν πότε τελειώνει η μετενέργεια. Αυτά είναι ορισμένα από τα νήματα που τους «δένουν» με τα συμφέροντα της επιχείρησης και των κυβερνήσεων.
Είναι αυτοί που αφήνουν έξω από τα σωματεία τους εκατοντάδες εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ με άλλες σχέσεις εργασίας και παίρνουν μέρος σε επιτροπές προσλήψεων οχταμηνιτών και εργαζόμενων με ατομικές συμβάσεις ή επιτροπές «προμηθειών» όπου εργαζόμενοι από δουλεμπορικά γραφεία μισθώνονται όπως τα υλικά ή το χαρτί του φωτοτυπικού.
Είναι αυτοί που δε λύνουν εδώ και τώρα το ζήτημα των υδρονομέων, που κάνουν πλάτες στη διοίκηση για τα προσωπικά δεδομένα και την «κάρτα ελέγχου» και το μόνο που τους νοιάζει είναι πως θα χειραγωγήσουν τους εργαζόμενους κάτω από τα συμφέροντα της εργοδοσίας και το πώς θα κρατήσουν τις θεσούλες τους που χρησιμοποιούν για προσωπικά τους οφέλη.

Αυτά είναι ορισμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι οι παρατάξεις «ΑΚΕ», «ΔΑΚΕ», «ΣΥΜΜΑΧΙΑ» και «ΠΑΣΚΕ» είναι νύχι κρέας με τη διαφθορά, με τον εκφυλισμό, με τη νοθεία, την ίδια στιγμή που βάζουν πλάτη να περάσει όλη η αντεργατική πολιτική στους εργαζόμενους στην ΕΥΔΑΠ.

Το απόστημα της ΟΜΕ- ΕΥΔΑΠ ήρθε να πάρει τη σειρά του στα αντίστοιχα γεγονότα της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας (πριν από μερικές εβδομάδες οι ίδιες πλειοψηφίες στην ΓΣΕΕ έκαναν ξανά μέλος με νέο ΑΦΜ το «αμαρτωλό» ΕΚ), στο ΕΚ Χανίων που η πλειοψηφία του ελέγχεται για τα οικονομικά του και στην απερχόμενη διοίκηση του ΕΚ Πάτρας που αρνείται να παραδώσει τα οικονομικά στη νέα διοίκηση.

Οι ίδιες αυτές δυνάμεις, αρνούνται να γράψουν στη δύναμη της ΓΣΣΕ, Εργατικά Κέντρα με νόμιμα εκλεγμένους αντιπροσώπους και δέχονται άλλα που οι αντιπρόσωποί τους έχουν προκύψει με νόθες διαδικασίες.

Η θέση της παράταξης της ΕΣΚ ήταν και είναι «όλα στο φως, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο χωρίς συμβιβασμούς, συμψηφισμούς και συμφωνίες».
Η ΕΣΚ από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε την οικονομική κακοδιαχείριση στην ΟΜΕ – ΕΥΔΑΠ και ζήτησε να βγουν όλα στο φως. Με την ευθύνη της πρώτης δύναμης και του Προέδρου που είχαμε στον Σύλλογο Προσωπικού ανακαλύψαμε το έλλειμμα 3.500 ευρώ που είχε το ταμείο του Συλλόγου και αναγκάστηκε στέλεχος της ενιαίας τότε ΔΑΚΕ να βάλει τα χρήματα πίσω.

Καταψηφίσαμε όλους τους οικονομικούς απολογισμούς των τελευταίων ετών στα συνέδρια της ΟΜΕ – ΕΥΔΑΠ.

Συμφωνήσαμε να μπουν ορκωτοί λογιστές και να αποδοθούν ποινικές και οποιεσδήποτε άλλες ευθύνες (διοικητικές, συνδικαλιστικές) σε όσους έχουν πάρει μέρος στην κακοδιαχείριση, σε όσους γνώριζαν και συγκάλυπταν, σε όσους αποδειχτεί ότι έχουν «φάει» ή έχουν σπαταλήσει έστω και ένα ευρώ από τα χρήματα των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε εγρήγορση και ετοιμότητα.

Απαιτούμε το συνέδριο της ΟΜΕ στις 25 Οκτωβρίου να είναι ανοικτό για όλους τους εργαζόμενους (που τους καλούμε να συμμετέχουν) και κλειστό για την εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι να απαιτήσουν αναδιάρθρωση του Προεδρείου με αντιπροσωπευτικό και αναλογικό τρόπο
Να απαιτήσουν συμμετοχή στην απεργία στις 8 Νοέμβρη πού έχουν αποφασίσει δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία.

Να απαιτήσουμε να ξεκαθαρίσει η κόπρος του Αυγεία από την ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, να αποδοθούν όλες οι ευθύνες και να επιστρέψουν όλα τα λεφτά των εργαζομένων. Καμιά εμπιστοσύνη στους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας. Αυτοί δε θέλουν και δε μπορούν να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Η συσπείρωση με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΕΥΔΑΠ είναι η μοναδική επιλογή για να διεκδικήσουμε δημοκρατικά και ταξικά συνδικάτα, για να διεκδικήσουμε όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ