ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ: «Αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού είναι η εντατικοποίηση της εργασίας”

0
231

ΕΣΚ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  15/4/2020

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

ΣΩΜΑ

Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης προσωπικού είναι η εντατικοποίηση της εργασίας των εργαζομένων αφ’ ενός λόγω των συνθηκών, αφ’ ετέρου λόγω του τρόπου που επιλέχθηκε να λειτουργήσει η αποχέτευση. Αναφερόμαστε στην επιλογή Διοίκησης – Γενικής Διεύθυνσης της αποχέτευσης να δουλεύουν οι εργαζόμενοι 14 συνεχόμενες μέρες.

Η δικαιολογία πως βοηθά στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι έωλοι. Πρόκειται για καραμπινάτη εντατικοποίηση. Ήδη υπάρχουν εργαζόμενοι που διαμαρτύρονται πως κουράζονται πάρα πολύ.

Διαφωνούμε με τη χορήγηση ρεπό στη διάρκεια της επιφυλακής. Είναι προφανής η αντίφαση, κάποιος που έχει ρεπό δε μπορεί να είναι σε επιφυλακή. Σε περίπτωση που κληθεί να διακόψει τo ρεπό και να πάει για δουλειά, συνιστά καταπάτηση εργασιακού δικαιώματος.

Αυτές οι αντεργατικές επιλογές Διοίκησης – Γενικής Διεύθυνσης, συνδιαμορφώθηκαν με την πλειοψηφία του σωματείου μας (ΣΥΜΜΑΧΙΑ),  σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, που για άλλη μια φορά έδωσε διαπιστευτήρια στην εργοδοσία. Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. 

Είναι ανάγκη και απαιτούμε από τη Διοίκηση και τη Γενική Διεύθυνση να αλλάξει έστω και τώρα το σχεδιασμό, να γίνει εβδομαδιαίος ο προγραμματισμός και να χορηγηθούν τα ρεπό όταν λήξει η επιφυλακή.

Είναι απαραίτητο η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, για την αντιμετώπιση της κρίσης και γενικότερα της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και μπροστά στην πιθανότητα να κινδυνεύσει η υγεία των εργαζομένων και του λαού της Αττικής:

  • Να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Να επισπεύσει τις προσλήψεις που είναι ήδη σε εξέλιξη
  • Να προχωρήσει σε μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (οχτάμηνα, μπλοκάκια, εργολαβικοί κλπ.)

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην πρόταση  – απαίτηση της πλειοψηφίας της ΟΜΕ (ΣΥΜΜΑΧΙΑ – ΔΑΚΕ – ΣΕΚΕΣ – ΠΑΣΚΕ) να πληρώσουν «εξτραδάκι» 5€ οι εργαζόμενοι για την κρίση της πανδημίας.

Καλούμε τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να μην προχωρήσει στην παρακράτηση του ποσού. Όσοι εργαζόμενοι θέλουν να συνεισφέρουν, μπορούν να το κάνουν με δική τους πρωτοβουλία και αίτηση στην Υπηρεσία Μισθολογίου.

Η προσφορά των εργαζομένων στην κρίση δε θα κριθεί από το αν θα δώσουν το 5ευρο, έχει ήδη κριθεί με την προσφορά τους στην εξυπηρέτηση του λαού της Αττικής, και μάλιστα σε συνθήκες εντατικοποίησης και αυξημένου κινδύνου για την υγεία τους.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική συμβολή τους, αυτή είναι διαχρονική με τη δυσβάσταχτη φορολογία που τους έχει επιβληθεί από όλες τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση. Αυτά τα χρήματα θα ήταν υπεραρκετά αν κατευθύνονταν για την ενίσχυση της υγείας και των άλλων κοινωνικών αγαθών που θα έπρεπε να απολαμβάνουν. Δυστυχώς όμως δίνονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για τη στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και επιχειρήσεων.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, τα εκατομμύρια ευρώ που διέθεσε η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι χρήματα που προέρχονται από τη δουλειά των εργαζομένων.

Συναδέλφισσα  – συνάδελφε

Καμία εμπιστοσύνη «στην κυβέρνηση και το κράτος», όπως προπαγανδίζει ο Πρωθυπουργός, για να φορτώσει άλλη μία κρίση στις πλάτες των εργαζομένων. Δυναμώνουμε τη φωνή μας ενάντια στα αντεργατικά «έκτακτα» μέτρα της κυβέρνησης, που ήρθαν για να μείνουν. Να παρθούν πίσω τώρα!

Δεν αποδεχόμαστε την «ατομική ευθύνη» ως τη μόνη λύση στην αντιμετώπιση του νέου κορoνοϊού, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση την εργαλειοποιεί για να αποποιηθεί τις δικές της ευθύνες για τις τραγικές ελλείψεις στην υγεία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αναλάβει τη δική της ευθύνη(!) και να κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην υγεία. 

Να εξοπλίσει με το απαραίτητο υλικό τα νοσοκομεία για να δουλεύει σε πιο ασφαλείς συνθήκες το ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό. Να προχωρήσει καθολικά σε επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ και του ιατρικού προσωπικού τους. 

Είμαστε αλληλέγγυοι στα δίκαια αιτήματα του προσωπικού στην υγεία, που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, των εργαζομένων στα ΣΟΥΠΕΡ – ΜΑΡΚΕΤ που δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες, και που πίσω από τις μάσκες έδειξαν ότι υπάρχει φωνή.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ – ΔΕ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ!

Απρίλης 2020             

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ