Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ: “Μια ομιλία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της εργοδοσίας”

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ – Απρίλης 2021

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Η διαδικτυακή ομιλία – μονόλογος – του διευθύνοντα συμβούλου προς τους εργαζόμενους την περασμένη Πέμπτη, δεν πρέπει να εφησυχάσει κανέναν!

Ήταν μια ομιλία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της εργοδοσίας, πολύ μακριά από τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και του λαού της Αττικής.

Παρουσιάζοντας τους στόχους της εργοδοσίας για το επόμενο διάστημα, ανέφερε πως  θέλει να πετύχει ανάπτυξη της ΕΥΔΑΠ, που θα στηριχτεί στην δημιουργία όρων ασφάλειας για την εταιρεία – άρα να υπάρχει συνεχής ροή κερδών – και στην αποδοτικότητα, δηλ. στην περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας, στην κινητικότητα των εργαζομένων και στην αξιοποίηση στο έπακρο – όπως είπε – όλου του ανθρώπινου δυναμικού.

Μέσω της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, θέλει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τα 32δις € του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ, που προβλέφθηκαν για τη στήριξη των ελληνικών μονοπωλίων.

Πρόκειται για χρήματα που θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός με νέα φορολόγηση και χαράτσια.

Ταυτόχρονα στο παζάρι για τις απαιτήσεις του δημοσίου την περίοδο 2013-20, εξασφάλισε 45% μείωση της τιμής του αδιύλιστου νερού και τη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ σε διάφορα ΣΔΙΤ, συμπεριλαμβανομένου και αυτό για το ΕΥΣ.

Δηλ. η ΕΥΔΑΠ θα γίνει ένας μεγαλοεργολάβος, που θα κερδοσκοπεί χρησιμοποιώντας εργαζόμενους λάστιχο, δηλ. φτηνά εργατικά χέρια.

Είναι χαρακτηριστικό πως η μειωμένη τιμή του αδιύλιστου νερού δε θα περάσει στους καταναλωτές, που στην ουσία θα πληρώνουν το νερό πιο ακριβά.

Άλλα «εργαλεία» που θα στηριχτεί η «ανάπτυξη», είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους, που δήθεν δε θα είναι σε βάρος των εργαζομένων και η ΣΣΕ, που όπως υποσχέθηκε… δε θα χάσουμε τίποτα!

Αυτό που ονειρεύεται είναι να υπογραφτεί μια ΣΣΕ, που οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ξεχάσουν κάθε διεκδίκηση, όσα έχασαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων, καθώς και κάθε άλλη πιθανή διεκδίκηση που μπορεί να απορρέει από κάποιο άρθρο της υπάρχουσας ΣΣΕ.

Κατά τη γνώμη του αυτά δεν είναι χάσιμο για τους εργαζόμενους.

Τέλος ανέφερε πως θα κάνει ιδιωτική ασφάλιση σε όλο το προσωπικό, υλοποιώντας έτσι την πολιτική της ΕΕ για τον 3ο πυλώνα της ασφάλισης, που στοχεύει στο προχώρημα της ιδιωτικής ασφάλισης σε βάρος της κοινωνικής.

Και εδώ καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και για το ρόλο του εργοδοτικών – κυβερνητικών συνδικαλιστών, αφού η πρόταση για ιδιωτική ασφάλιση των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ είναι δική τους!

ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Η προσπάθεια του διευθύνοντα να μας πείσει πως από την ανάπτυξη που επιδιώκει θα βγούμε όλοι  – εργοδοσία και εργαζόμενοι – κερδισμένοι, είναι κάλπικη. Προσπαθεί να μας στοιχίσει πίσω από ξένα συμφέροντα.

Από αυτά που ο ίδιος είπε, γίνεται καθαρό πως τα κέρδη τους θα βγουν από τη δική μας χασούρα.

Η «ανάπτυξή» τους σημαίνει αύξηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, εντατικοποίηση, μεγαλύτερες απώλειες εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων, κινητικότητα, μείωση μόνιμου προσωπικού, απολύσεις μέσω αξιολόγησης, προώθηση νέων αντεργατικών πολιτικών.

Οι εργαζόμενοι όχι μόνο να μη στοιχηθούμε πίσω από αυτά, αλλά να είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε ενάντια στην «ανάπτυξή τους».

Προειδοποιούμε την εργοδοσία, να μην τολμήσει να σκεφτεί πως θα απολύσει εργαζόμενους, να μην επιδιώξει περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας, να μην τολμήσει να αγγίξει τίποτα από τη ΣΣΕ.

Να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις για νέα ΣΣΕ, που θα επιστρέφει όσα χάθηκαν από μνημονιακούς νόμους και προηγούμενες ΣΣΕ και θα εξασφαλίζει ακόμα καλύτερες αποδοχές και συνθήκες εργασίας.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για καλύτερες συνθήκες εργασίας, είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες του λαού της Αττικής και των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, η μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που απασχολούνται στην εταιρεία με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, το διώξιμο όλων των εργολάβων. 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Οι παραπάνω επιδιώξεις της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, δεν είναι αποτέλεσμα επιθυμιών ενός διευθύνοντα συμβούλου που δεν ξέρει τη δουλειά, ή που δεν είναι ικανός.

Είναι γενικότερες επιλογές των μονοπωλιακών ομίλων για να μεγαλώνουν τα κέρδη τους, επιλογές που στηρίζονται από τις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο.

Γι’ αυτό σήμερα είναι αναγκαίοι οι αγώνες μας για να αποκρούσουμε αντεργατικά μέτρα, για να πάρουμε πίσω τα χαμένα και να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους διαβίωσης.

Παράλληλα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, να δυναμώσουν οι αγώνες μας για να ξεμπερδέψουμε μια και καλή με το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά όλα τα δεινά για την εργατική τάξη και να παλέψουμε για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, που έχει οδηγό την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών και εργατικών αναγκών.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ