Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

ΕΥΑΘ: Με πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ, διπλασιάστηκε το μέρισμα στους μετόχους

Με εισήγηση της εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο «τρέχει» τη διαδικασία για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εταιρείας διπλασιάστηκε το ποσό που θα μοιραστεί στους δικαιούχους

Τη διανομή διπλάσιου μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης 2016, έναντι της αρχικής πρότασης της διοίκησης της ΕΥΑΘ ΑΕ, εισηγήθηκε εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ στη σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Βορειοελλαδικής εταιρείας, αίτημα που έγινε και αποδεκτό. “Δεν είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά”, επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, καθηγητής Ι. Κρεστενίτης και έτσι το μέρισμα που θα λάβουν οι μέτοχοι της εταιρείας στις 6 Ιουλίου 2017 οπότε και θα πληρωθεί, ανέρχεται στα 0,228 ευρώ/ανά μετοχή. Τονίζεται ότι αρχική πρόταση της διοίκησης της εταιρείας ήταν η διανομή μερίσματος 0,114 ευρώ/ μετοχή, ήτοι το 35% των κερδών της για την χρήση του 2016.

Μεταξύ άλλων, στη σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας η εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, Μαρίνα Κουρή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός αναμένεται να έχει επιλεγεί ο σύμβουλος για την αξιοποίηση του 23% της ΕΥΑΘ Α.Ε. – όπως και του 11% της ΕΥΔΑΠ-και επισήμανε ότι αφού καταθέσει τις προτάσεις του θα επιλεγεί τελικά και το βέλτιστο μοντέλο για τη συνέχιση της διαδικασίας.

Τονίζεται ότι στη σημερινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ ΑΕ, το «παρών» έδωσε και εκπρόσωπος της Suez, που κατέχει το 5,46% της εταιρείας, ο κ. Yannick Jaussaud, ο οποίος ωστόσο δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση σχετικά με τις προθέσεις της γαλλικής πολυεθνικής, σε σχέση με το επιπλέον ποσοστό του 23% που θα αξιοποιηθεί με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση.

Πέραν των προαναφερομένων, ο κ. Κρεστενίτης αναφέρθηκε στην επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ που θα κάνει η εταιρεία για την επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης και ενημέρωσε του μετόχους για το επενδυτικό πρόγραμμα της περιόδου 2017-2023, αξίας 166 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον ο κ. Κρεστενίτης αναφέρθηκε στους βραχυπρόθεσμους στόχους της εταιρείας, που στόχο έχουν όπως είπε, να συνδυάσουν την οικονομική σταθερότητα της ΕΥΑΘ, επιτρέποντάς την δε να συνεχίσει την εφαρμογή μίας ευαίσθητης κοινωνικά πολιτικής, καθώς και την ενδυνάμωση των πολιτικών εταιρικής διακυβέρνησης. Μεταξύ άλλων ο ίδιος τόνισε ότι μέλημα αποτελεί η περαιτέρω μείωση των ενεργειακών αναγκών της εταιρείας, η λήψη μέτρων για την κλιματική αλλαγή και μεταβολή, αλλά και ο περαιτέρω εξορθολογισμός των δαπανών. Ο ίδιος δε διατύπωσε την εκτίμησή του ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα ενταχθούν στο δυναμικό της εταιρείας οι 150 προσληφθέντες μέσω ΑΣΕΠ.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της εταιρείας, Γιώργος Αρχοντόπουλος από την πλευρά του, ζήτησε ενημέρωση για τις προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με την αξιοποίηση του 23% της ΕΥΑΘ και υποστήριξε ότι με την νέα ΚΥΑ της 22ης Μαϊου 2017, η εταιρεία οδηγείται σε αυξήσεις στη τιμή του νερού και σε άμβλυνση του κοινωνικού της χαρακτήρα, ενώ όπως εξήγησε “ανοίγει την πόρτα διάπλατα για την ιδιωτικοποίηση της”. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, ο ίδιος ανέφερε ότι έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες ώστε να προσφύγουν είτε μόνοι τους, είτε από κοινού με την ΕΥΔΑΠ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της προαναφερόμενης ΚΥΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο τζίρος του ομίλου το 2016 ανήλθε στο ποσό των 73,3 εκατ. ευρώ έναντι 73 εκατ. της προηγούμενης οικονομικής χρήσης (αύξηση 0,31%). Τα μικτά κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 29,5 εκατ. ευρώ έναντι 26 εκατ. (αύξηση 13,15%), ενώ τα προ φόρων κέρδη έφτασαν τα 21,8 εκατ. ευρώ έναντι 20,7 εκατ. (αύξηση 5,16%). Τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στο ποσό των 12,45 εκατ. ευρώ έναντι 13,5 εκατ. (μείωση 7,62%) λόγω υψηλής φορολόγησης, ο δείκτης ΕΒΙΤDA διαμορφώθηκε στο ποσό των 26,5 εκατ. ευρώ έναντι 25,3 εκατ. (αύξηση 4,6%) και τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 56,7 εκατ. ευρώ έναντι 50,9 εκατ. κατά την προηγούμενη χρήση. Τονίζεται, όπως τονίστηκε, ότι η φορολογία εισοδήματος και ο αναβαλλόμενος φόρος περιόρισαν τα κέρδη μετά από φόρους ( στα 12,331 εκατ το 2016, από 13,553 εκατ το 2015).

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ