Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022
Aναδημοσίευση
Aναδημοσίευση
Ειδήσεις, ρεπορτάζ, άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε άλλα έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΕΥΔΑΠ: Παρέμβαση εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος για τις αμοιβές – bonus των δικηγορικών εταιρειών

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας radar.gr υπάρχει παρέμβαση του εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος σχετικά με την διευθετήση οφειλών ύψους 21 εκατ. ευρώ και αμοιβές εκατομμυρίων εις βάρος της  ΕΥΔΑΠ.

Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι “το πόρισμα της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου είναι καταπέλτης σχετικά με τη δράση των δικηγορικών εταιρειών, τις οποίες η Διοίκηση Σαχίνη φέρεται να συγκάλυψε, σύμφωνα με τις καταγγελίες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών που με τη σειρά της παρέπεμψε το θέμα στον αρμόδιο εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, αλλά ανέθεσε εκ νέου με σχετική απόφαση του ΔΣ, τη συνέχιση της φερόμενης ως έκνομης και παραβατικής δράσης και συμπεριφοράς τους”.

Σύμφωνα με το radar.gr η υπόθεση αφορά πλασματικές αμοιβές – bonus από δικηγορικές εταιρείες, ενώ υπάρχει πόρισμα από την Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου προς τα μέλη του Δ.Σ., και ανάθεση εκ νέου στις ίδιες δικηγορικές εταιρείες για την είσπραξη οφειλών.

Έχει ξεκινήσει προανάκριση από εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος για την ζημία εις βάρους της ΕΥΔΑΠ και την πιθανή συγκάλυψη του Σκανδάλου από την Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

Μερικά στοιχεία-ευρήματα του πορίσματος της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου της ΕΥΔΑΠ προς το Δ.Σ.:

  • Εκκίνηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης ενώ ο πελάτης δεν όφειλε
  • Δεν εκκινήθηκαν μέτρα κατά Μεγάλων Πελατών
  • Διαγραφή και αλλοίωση καταχωρήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα
  • Λανθασμένη πληροφόρηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο για το ύψος των εισπράξεων της Υπηρεσίας Αναγκ. Εισπράξεων
  • Λανθασμένος υπολογισμός bonus Δικηγορικών Εταιρειών
  • Τα ποσά των εισπράξεων βάση των οποίων υπολογίστηκαν τα bonus ειναι πολύ λιγότερα απο τις πραγματοποιηθείσες εισπράξεις.
  • Κατά την τελευταία τριετία καταβλήθηκαν σε δικαστικούς επιμελητές και στις συνεργαζόμενες δικηγορικές εταιρείες 3 εκ. ευρώ (πλέον του κόστους των απασχολούμενων εξωτερικών δικηγόρων εκτός συμβάσεων και μονίμου προσωπικού και του σταθερού λειτουργικού κόστους της Υπηρεσίας Αναγκαστικών Εισπράξεων) ενώ η μόνη με ασφάλεια ιχνηλατήσιμη είσπραξη που οφείλεται πράγματι σε ενέργειες της Υπηρεσίας είναι το ποσό των 512.000 ευρώ
  • Τα αναφερόμενα ποσά ως είσπραξη τόσο στις αναφορές της Υπηρεσίας Αναγκαστικών Εισπράξεων προς τη Διοίκηση όσο και στις εισηγήσεις της προς το ΔΣ βάσει των οποίων προτάθηκε η σύναψη συμβάσεων με δικηγορικές εταιρείες, υπολείπονται του πραγματικού ποσού. Συγκεκριμένα, η Υπ. Αναγκ. Εισπράξεων στην εισήγηση προς το ΔΣ, βάση της οποίας εκδόθηκε η Απόφαση 20536 αναφέρει το ποσό των 21 εκ. ως συνολική είσπραξη τριετίας των συνεργαζόμενων δικηγορικών εταιρειών. Σύμφωνα με στοιχεία από το BCC, το ποσό των εισπράξεων που επήλθαν μετά από ενέργειες της Υπηρεσίας Αναγκαστικών Εισπράξεων για το ίδιο διάστημα ανέρχεται στα 6.364.523 ευρώ.
  • Εξετάσθηκαν συγκριτικά με τις αναφορές εισπράξεων της ίδιας της Υπηρεσίας Αναγκαστικών Εισπράξεων αλλά και με στοιχεία από τη Δ/νση Πληροφορικής, δειγματοληπτικά για ένα μήνα (11ο/2019) εισπράξεις δικηγορικών εταιρειών υπολογιζόμενες στο bonus και δεν συμφωνούν τα ποσά σε καμία περίπτωση με τις εισπράξεις των υποθέσεων που χρεώθηκαν στους συγκεκριμένους δικηγόρους. Ακόμη και αν συνυπολογίσουμε το διακανονισθέν και πιθανόν μελλοντικά εισπραττόμενο ποσό, πάλι τα ποσά δεν συμφωνούν. Τα ποσά που αναφέρονται στη στήλη του πορίσματος (σελίδες 163, 164) ως ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ αφορούν τις εισπράξεις των συγκεκριμένων χρεωθεισών υποθέσεων όπως εμφανίζονται στο BCC, χωρίς να έχει διερευνηθεί αν υφίσταται αιτιατή σχέση μεταξύ των ενεργειών των συγκεκριμένων δικηγόρων και των εισπράξεων, γιατί δεν είχαμε στη διάθεσή μας τα σχετικά στοιχεία. (Μπορεί δηλαδή οι πραγματικές εισπράξεις να είναι ακόμη λιγότερες)!

 

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ