Γ. Αλεξανδράκης: “Για την επαναφορά των ανθυγιεινών επιδομάτων σε όλο το προσωπικό”

Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο  της ΕΥΔΑΠ

Γιώργος Αλεξανδράκης

Αθήνα, 24.7.2019

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Η βασική εκκρεμότητα που υπήρχε μετά την ολοκλήρωση της ΕΣΣΕ 2018 και της συμπληρωματικής της, ήταν η συμφωνία με την απερχόμενη Διοίκηση για την επαναφορά των ανθυγιεινών επιδομάτων σε όλο το προσωπικό. Σκοπός ήταν η επαναφορά των ανθυγιεινών, όπως αυτά καταβάλλονταν σε ποσοστό πριν την εφαρμογή του νόμου 4024/2011 και προσαρμοσμένα στους νέους βασικούς μισθούς. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ του Προεδρείου της Ομοσπονδίας και στελεχών που είχαν οριστεί από την Διοίκηση.

Επρόκειτο για ένα αίτημα, που είχε ωριμάσει χρονικά και είχε οικονομικά αποτιμηθεί, παρόλα αυτά, η απερχόμενη Διοίκηση καθυστερούσε να το φέρει στο Διοικητικό Συμβούλιο προς συζήτηση και ψήφιση.

Η προκήρυξη των εθνικών εκλογών και η σύγκληση της γενικής συνέλευσης των μετόχων, επισπεύσανε τις εξελίξεις, οπότε ανέλαβα πρωτοβουλία και σε συνεργασία με το Προεδρείο της ΟΜΕ απαιτήσαμε να εισαχθεί το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο, όπως και έγινε στην συνεδρίαση της 24.6.2019.

Δυστυχώς παρά την δηλωμένη αποδοχή του αιτήματος από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών, το θέμα αποσύρθηκε λόγω αντιδράσεων που αναφέρονταν στη λήξη της θητείας του Διοικητικό Συμβουλίου και επιχειρημάτων για χορήγηση προεκλογικού χαρακτήρα. Μας θλίβει το γεγονός ως εργαζόμενοι να διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι ορισμένοι τάσσονται στο πλευρό των μετόχων και εις βάρος των εργαζομένων.

Δηλώσεις ότι δεν συζητήθηκε το θέμα 22 (χορήγηση ανθυγιεινών σε όλο το προσωπικό) γιατί ήταν προφορική εισήγηση είναι αστείες και ανεδαφικές, καθότι το θέμα 06 της ίδιας ημερήσιας διάταξής, εισάχθηκε και εκείνο με προφορική εισήγηση, συζητήθηκε και πάρθηκε απόφαση (διαγωνισμός της Ψυττάλειας προ υπολογιζόμενου κόστους 325 εκ. ευρώ).

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Ως μέλος στο διοικητικό συμβούλιο είχα ζητήσει από την προηγούμενη διοίκηση την απόσυρση του διαγωνισμού για τις κάρτες ελέγχου προσωπικού, ως ξεπερασμένο μέτρο, που δε συνάγει με σύγχρονες πρακτικές διοίκησης, οδηγεί σε αστυνόμευση του προσωπικού και διαταράσσει την εργασιακή ηρεμία. Το ίδιο αίτημα έχω θέσει και στην παρούσα διοίκηση, ζητώντας να αποσυρθεί ο διαγωνισμός και επισημαίνοντας προβλήματα στην διαδικασία.

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Οι διατακτικές σίτισης (κουπόνια) για τους εργαζόμενους είναι μια παροχή που χορηγείται αδιάλειπτα στους εργαζόμενους με αποφάσεις Διοικητικού Συμβουλίου οι οποίες πλέον είναι ενσωματωμένες στην Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και δεν αμφισβητείται η χορήγηση τους.

Η παρέμβαση της Ομοσπονδίας και το καλό κλίμα στις συναντήσεις με τη νέα διοίκηση εξασφάλισαν και τους απαραίτητους πόρους του προϋπολογισμού για την χορήγησή τους.
Τέλος, θα πρέπει οι συλλογικές κατακτήσεις τον εργαζομένων να μην αμφισβητούνται και να μην εντάσσονται στο παιχνίδι της μικροκομματικής και συνδικαλιστικής αντιπαράθεσής.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here