ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ: “Δεν φταίτε εσείς, τόσοι είστε…”

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΟΥΛΙΟΥ 2019

Δεν φταίτε εσείς, τόσοι είστε…

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα καλό από την αλλαγή στο τιμόνι της ελληνικής κυβέρνησης. Η ΝΔ που ανέλαβε τώρα, είχε δεσμευτεί πριν από τις εκλογές ακόμα, πως θα προχωρήσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ένα βήμα παραπέρα.

Αυτό για την ΕΥΔΑΠ σημαίνει παραπέρα ιδιωτικοποίηση, περαιτέρω μείωση μόνιμου προσωπικού, αύξηση της τιμής του νερού, αύξηση ελαστικών σχέσεων εργασίας και εργολαβιών, συρρίκνωση εργασιακών δικαιωμάτων.

Είναι επίσης ξεκάθαρο πως η νέα διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, θα συνδράμει στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής και με δικές της …ιδέες, που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε μείωση αποδοχών και παροχών για το προσωπικό, εντατικοποίηση της εργασίας, χειροτέρευση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, διακοπές νερού στο φτωχό λαό που δε θα μπορεί να πληρώνει κλπ.

Το «βαρύ» αντεργατικό βιογραφικό των εκπροσώπων του υπερταμείου στο νέο Δ.Σ. της εταιρείας, είναι ενδεικτικό των διαθέσεων και προθέσεων που υπάρχουν.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ

Καλούμε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα και εγρήγορση. Μπορούμε με τον αγώνα μας να αποτρέψουμε τα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου. Εμείς από την πλευρά μας θα πρωτοστατήσουμε στις κινητοποιήσεις, θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια σε κάθε αντεργατικό σχεδιασμό.

Θα παλέψουμε να μην περάσουν οι νέες αντεργατικές ρυθμίσεις, θα παλέψουμε για την ανάκτηση όσων χάσαμε, θα παλέψουμε για να εξαλειφθούν οι αιτίες που φέρνουν δεινά στη ζωή μας, να ανοίξει ο δρόμος για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας!

Σε αυτούς τους αγώνες καλούμε κάθε τίμιο εργαζόμενο και συνδικαλιστή.

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ

Μπροστά σε αυτό το ζοφερό μέλλον που ετοιμάζουν για τους εργαζόμενους, η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ έβγαλε ένα καθησυχαστικό Δελτίο Τύπου (19/07/19), που στην ουσία βάζει τους εργαζόμενους στην αναμονή! Τι άλλο μπορεί να εξυπηρετεί η αναφορά τους για «καλό κλίμα» στη συνάντηση με την εργοδοσία αλλά και το γενικό ύφος του Δελτίου Τύπου.

Πολύ περισσότερο, που όπως φαίνεται, δεν πήραν ούτε καν κάποια υπόσχεση για τα ζητήματα που συζητήθηκαν (εκτός των κουπονιών σίτισης που προβλήθηκε πανηγυρικά, η ενημέρωση για τα άλλα ζητήματα ήταν γενικόλογη και με πολλά κενά).

Και επειδή, για άλλη μια φορά γίνεται προσπάθεια καπηλείας των αιτημάτων που συζητήθηκαν, να ενημερώσουμε πάλι τους εργαζόμενους και να υπενθυμίσουμε στην πλειοψηφία της ΟΜΕ:

Στο τελευταίο έκτακτο Δ.Σ. που είχαν συγκαλέσει, μοναδικό θέμα συζήτησης έφεραν τη συμμετοχή της ΟΜΕ στη ΔΕΘ. Μόνο μετά από παρέμβαση και πρόταση της ΕΣΚ πάρθηκε ομόφωνα η εξής απόφαση, για τη συνάντηση που θα ακολουθούσε με τη νέα διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ:

1. Να απαιτήσει άμεσα από τη νέα διοίκηση τη χορήγηση διατακτικών τροφής για όλο το προσωπικό χωρίς εξαιρέσεις (αν νοιάζονται πράγματι για τους εργολαβικούς).

2. Να απαιτήσει να δοθούν άμεσα οι 15 μέρες ξεκούρασης που έπαιρναν για χρόνια οι συνάδελφοι μας συμβασιούχοι Γιατροί και τους έχουν περικοπεί από την προηγούμενη διοίκηση. Να απαιτήσει να μη περικόπτονται εξετάσεις και φάρμακα που γράφουν οι θεράποντες γιατροί των εργαζομένων από την Υγειονομική.

3. Να απαιτήσει να δοθούν άμεσα τα υπόλοιπα ΜΑΠ (καθώς και τα χρωστούμενα από προηγούμενα χρόνια) και μάλιστα σε όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης.

4. Να ζητήσει την παράταση των συμβάσεων για έξι μήνες όλων των συμβασιούχων στην ΕΥΔΑΠ κατά εφαρμογή της προεκλογικής εγκυκλίου του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Τέλος να απαιτήσει να ολοκληρωθούν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις ανάγκες του λαού της Αττικής (και όχι μόνο οι «αραχνιασμένες» και εν αναμονή 300 προσλήψεις).

Σε ό,τι αφορά τα κουπόνια σίτισης, είχαμε προτείνει από την περίοδο διαπραγμάτευσης της ΣΣΕ (Ιανουάριος 2019), να απαιτήσουμε να γίνουν όρος της ΣΣΕ για να είναι κατοχυρωμένα και όχι να βρίσκονται κάθε φορά υπό την αίρεση των διοικήσεων. Αυτή μας την πρόταση, την είχαν αρνηθεί τότε όλες οι άλλες παρατάξεις. 

Είναι υποκρισία και ασέβεια προς τους εργαζόμενους να εμφανίζονται υπερασπιστές του ανθυγιεινού επιδόματος, εκείνοι που με την υπογραφή τους αρχικά συναίνεσαν στην περικοπή των αποδοχών τους, μαζί και του ανθυγιεινού(ΠΑΣΚΕ/ΣΥΜΜΑΧΙΑ – ΔΑΚΕ/ΑΚΕ) και στη συνέχεια τις παράτειναν για μια τριετία ακόμα, ενώ ο νόμος που τις προέβλεπε έληξε (ΣΥΜΜΑΧΙΑ – ΔΑΚΕ – ΣΕΚΕΣ), υπογράφοντας συμπληρωματική ΣΣΕ!!!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την χρόνια τακτική της ηγετικής ομάδας της παράταξης ΣΥΜΜΑΧΙΑ (πίσω της σέρνονται τελευταία και τα συνεταιράκια ΔΑΚΕ – ΣΕΚΕΣ), να πραγματοποιεί συναντήσεις (κάποιες φορές μυστικές) με την εργοδοσία ή άλλους φορείς, παρακάμπτοντας το Δ.Σ. συλλόγων (π.χ. αποχέτευση) και πρόσφατα της ΟΜΕ. Καλούμε κάθε εργαζόμενο και τίμιο συνδικαλιστή να καταδικάσει αυτή τη συμπεριφορά «τσιφλικά».

Χρειάζεται κατά τη γνώμη μας, να βγάλουν οι συνάδελφοι τα συμπεράσματά τους από όλα τα παραπάνω και να το δείξουν, αποδυναμώνοντας αποφασιστικά όλες αυτές τις παρατάξεις, ενισχύοντας την ΕΣΚ στις επερχόμενες εκλογές του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ και του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ. 

Το αποφασιστικό δυνάμωμα της ΕΣΚ, είναι όρος για το δυνάμωμα και τον προσανατολισμό των αγώνων που θα χρειαστεί να δοθούν.

Υ.Γ. 1. Επειδή από το Δελτίο Τύπου της ΟΜΕ δεν ενημερωθήκαμε, οι εργαζόμενοι πρέπει να μάθουν τι προέκυψε από τη συζήτηση με τη διοίκηση. Καλούμε την πλειοψηφία της ΟΜΕ να μας γνωστοποιήσει ποια ήταν η θέση της διοίκησης για ζητήματα όπως:

  1. η ενδεχόμενη περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
  2. οι 300 «αραχνιασμένες» προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  3. για τις κάρτες ελέγχου του προσωπικού, για τις συμβάσεις και τις άδειες των γιατρών με μπλοκάκι, για τις συνεχιζόμενες ελλείψεις ΜΑΠ, για τα μέσα σκίασης, για τους υδρονομείς και τους εργατοτεχνίτες που δουλεύουν ώρες ή μέρες ατελείωτες, για τα συνεργεία που βγαίνουν λειψά, για την υγειονομική υπηρεσία.

Υ.Γ. 2. Το Προεδρείο της ΟΜΕ, απέκλεισε από τη συνάντηση με τη διοίκηση την ΕΣΚ με φτηνές δικαιολογίες. Και επειδή γνωριζόμαστε χρόνια, στην πραγματικότητα δεν επιθυμούσαν μια φωνή που θα χαλούσε το «καλό κλίμα» της συνάντησης, που φαίνεται πως ήταν προκαθορισμένο!

Υ.Γ. 3. Καλούμε την πλειοψηφία της ΟΜΕ να αφήσει τις σκόπιμες πονηριές στη διατύπωση του Δελτίου Τύπου, που με τρόπο περνάει πως και η ΕΣΚ αντέδρασε στο ζήτημα του ανθυγιεινού. Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους πως η ΕΣΚ στήριζε και θα στηρίζει κάθε διεκδίκηση υπέρ των εργαζομένων. Ειδικότερα για την περίπτωση που αναφέρεται το Δελτίο Τύπου της ΟΜΕ, δε θα μπορούσε να πάρει θέση γιατί πολύ απλά δεν έχει εκπρόσωπο στο Δ.Σ. της εταιρείας!

Δεν περιμέναμε βέβαια κάτι διαφορετικό από την συγκεκριμένη ευκαιριακή πλειοψηφία, αφού το έχουν κάνει κι άλλες φορές και τους απαντάμε με τη φράση του ποιητή: «Δεν φταίτε εσείς, τόσοι είστε…». 

Και τους προειδοποιούμε με τη φράση ενός άλλου: «σε τούτα εδώ τα μάρμαρα, κακιά σκουριά δεν πιάνει…».

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here