Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Γ. Μπενίσης: “Θα αναγκαστούμε να κάνουμε διακοπές υδροδότησης σε όσους αμελήσουν να μπουν σε ρύθμιση»

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ – Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα.

Eκκληση στους πολίτες να προσέλθουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου για διακανονισμό των χρεών τους προς την ΕΥΔΑΠ απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Μπενίσης, κατά τη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους.

Διευκρίνισε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά βρίσκεται σε ανεπάρκεια και γι’ αυτό πρέπει να τιμολογείται ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη.

«Εχουμε λύσεις για κάθε πρόβλημα», τόνισε, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να στερήσει το νερό, αλλά θα αναγκαστούμε να κάνουμε διακοπές υδροδότησης σε όσους αμελήσουν να μπουν στη ρύθμιση».

Επισήμανε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανεξόφλητων λογαριασμών είναι κάτω από 500 ευρώ και αυτό το στοιχείο κάνει τους οφειλέτες να αμελούν να προσέλθουν για ρύθμιση.

Ο Γιάννης Μπενίσης αναφέρθηκε με έμφαση στους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. «Να έρθουν πρώτοι», τους προέτρεψε και εξήγησε ότι όσοι αποδεδειγμένα έχουν αδυναμία εξόφλησης των παλιών λογαριασμών θα έχουν διαγραφή μεγάλου μέρους της οφειλής, που μπορεί να φτάσει ώς τον μηδενισμό.

Για την κάλυψη των διαγραμμένων εσόδων, η ΕΥΔΑΠ ετοιμάζεται να δημιουργήσει έναν κοινωνικό «κουμπαρά» και έχει συμφωνήσει με το υπουργείο Υποδομών και την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των κοινωνικών τους δράσεων, να εισφέρουν από ένα εκατ. ευρώ. Για όσους θα χρειαστεί να πληρώσουν ένα μέρος της οφειλής, η εξόφληση θα γίνει σε πολλές δόσεις.

Οι καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα θα έχουν άλλη μια διευκόλυνση για τις τρέχουσες οφειλές. Εχει θεσπιστεί κοινωνικό τιμολόγιο, που προβλέπει δωρεάν παροχή 12 κυβικών ανά τρίμηνο για νοικοκυριά με 1-2 μέλη. Για κάθε μέλος από το τρίτο και πάνω, η δωρεάν παροχή αυξάνεται κατά 3 κυβικά το τρίμηνο. Εως σήμερα έχουν ενταχθεί στο μέτρο πάνω από 5.500 νοικοκυριά.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την ΕΥΔΑΠ ανέρχονται σε 217 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 30 εκατ. αφορούν δήμους, που έχουν ήδη κάνει διακανονισμό εξόφλησης, εκτός από τον Δήμο Μεγάρων, που έχει κινηθεί δικαστικά.

Ποσό 15 εκατ. ευρώ θεωρείται ότι δεν μπορεί να εισπραχθεί, καθώς είναι παλιές οφειλές και κατά κανόνα αφορούν κλειστά ακίνητα. Το μεγαλύτερο «φέσι», ύψους 3 εκατ. ευρώ, προέρχεται από γυμναστικό σύλλογο.

Η ΕΥΔΑΠ, που έχει ταμειακά διαθέσιμα 300 εκατ. ευρώ, έχει εκπονήσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 475 εκατ. ευρώ που θα υλοποιηθεί ώς το τέλος του 2018. Θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, που ειδικά στο κέντρο της Αθήνας έχουν κατασκευαστεί από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Στις άμεσες προτεραιότητες βρίσκεται η επέκταση των έργων συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων στην Ανατολική Αττική, μετά το βαρύ πρόστιμο που επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ως τον Νοέμβριο προβλέπεται να παραδοθεί η νέα μελέτη για το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων στο Πλατύ Χωράφι, που θα εξυπηρετήσει τους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος.

Θα ακολουθήσει η δημοπράτηση των έργων, ενώ ο Δήμος Μαραθώνα έχει αναλάβει τη μελέτη για την περιοχή του. Ο Δήμος Σαρωνικού θα κατασκευάσει δικό του εργοστάσιο λυμάτων στο βιομηχανικό πάρκο Καλυβίων.

Με την απειλή επιβολής προστίμου και για το Θριάσιο, η ΕΥΔΑΠ αποφάσισε να βοηθήσει τους δήμους της περιοχής για την ολοκλήρωση των τοπικών δικτύων αποχέτευσης.

Το πρόγραμμα, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, ανατέθηκε πρόσφατα με έκπτωση 60% και τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα. Θα συνδυαστούν με τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών για να συνδεθούν με το δίκτυο, που μπορεί να γίνει ευκολότερα από τον εργολάβο του βασικού έργου και να αποπληρωθεί μέσω των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ με άτοκο δάνειο που τους εξασφαλίζει η εταιρεία και θα φτάνει έως τα 2.500 ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να αξιοποιηθεί κανονικά το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων, που ήταν υπερδιαστασιολογημένο και σήμερα δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει τις ελάχιστες ποσότητες που χρειάζονται για τη λειτουργία του.

πηγή

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ