Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Μ. Αγγελάκης: Ενημέρωση για Ε.Υ.Σ. και λοιπά θέματα

Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ
Αγγελάκης Μανώλης 
Αθήνα, 1 Ιουνίου 2020

Ενημέρωση για ΕΥΣ και λοιπά θέματα 

Λειτουργία και Συντήρηση του ΕΥΣ 

Η πιο δραματική εξέλιξη στους αποτυχημένους χειρισμούς της παρούσας, αλλά και της προηγούμενης Διοίκησης για την υπογραφή της Σύμβασης με το ελληνικό δημόσιο, είναι η δημοσίευση των αιτημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για Σύναψη  συμβάσεων για Παροχή  Υπηρεσιών  Νομικού  Συμβούλου,  Παροχή  Υπηρεσιών  Τεχνικού  Συμβούλου και Παροχή υπηρεσιών χρηματοοικονομικού συμβούλου προς υποβοήθηση της Δ18 για τις ενέργειες διεξαγωγής Διεθνούς Διαγωνισμού (ΣΔΙΤ) στα πλαίσια κατασκευής του έργου “Διαχείριση – Λειτουργία και Συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας .  Η διαπραγμάτευση με το ελληνικό Δημόσιο έφθασε σε αυτό το σημείο, αφού τόσο η τωρινή, όσο και η προηγούμενη Διοίκηση δεν κατάφεραν να καταστήσουν σαφή τον αναντικάταστατο ρόλο της ΕΥΔΑΠ, με την εμπειρία συνεχούς λειτουργίας του υδροδοτικού συστήματος της Αττικής.  Η αναζήτηση σύμπραξης του Δημοσίου με ιδιώτη, είναι βέβαιο ότι ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και προοιωνίζει ένα μέλλον γεμάτο επισφάλεια για την ΕΥΔΑΠ και για τους καταναλωτές.

Κανείς δεν περίμενε ότι οι Διοικήσεις της ΕΥΔΑΠ, θα αδυνατούσαν να υπογράψουν Σύμβαση και θα επέφεραν συνέπειες που εγείρουν σοβαρούς κινδύνους για το προσωπικό, την αδιάλειπτη προμήθεια ακατέργαστου νερού, τη διασφάλιση της ποιότητας και την τιμή του νερού. Δυστυχώς αν υλοποιηθούν τα παραπάνω, οι επιπτώσεις θα μετακυληθούν και στους εργαζόμενους αλλά και στους καταναλωτές και οφείλουμε όλοι να διασφαλίσουμε ότι το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και θα διατηρηθεί στην άριστη ποιότητα, την οποία διασφαλίζει τόσα χρόνια η ΕΥΔΑΠ.

Ήδη από τις 31 Μαρτίου 2020, με μακροσκελές υπόμνημα μου, είχα τονίσει προς το ΔΣ, τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Εταιρεία και τους εργαζόμενους σε περίπτωση που δεν υπογραφεί Σύμβαση εγκαίρως και με τους σωστούς όρους, που θα διασφαλίζουν τη καλύτερη δυνατή λειτουργία της ΕΥΔΑΠ και φυσικά θα εξασφαλίζουν τους εργαζομένους και την άριστη εξυπηρέτηση των καταναλωτών μας. 

Διαχρονικά είναι αποδεδειγμένη και αδιαμφισβήτητη η ικανότητα της ΕΥΔΑΠ και του ανθρώπινου δυναμικού της, να επιλύει όλα τα προβλήματα που ενδεχομένως θα απειλούσαν την αδιάλειπτη υδροδότηση με νερό άριστης ποιότητας.  Είναι σε όλους γνωστό το συμβάν με το πρωτοφανές σπάσιμο του καναλιού το 2011, που επέλυσε μόνη της η ΕΥΔΑΠ χωρίς να διακοπεί η υδροδότηση ούτε ένα λεπτό.

Αυτή η εξέλιξη πέραν των παραπάνω, θέτει σε άμεσο κίνδυνο 250 συναδελφους και καλεί το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ, να διαχειριστεί νέους κινδύνους και να ανταπεξέλθει σε πρωτόγνωρες εξελίξεις, που το Υπουργείο προκάλεσε εντελώς αιφνιδιαστικά λόγω της έλλειψης συμφωνίας με την ΕΥΔΑΠ.

Θα πρέπει αυτές οι αποφάσεις να αποσυρθούν άμεσα και να υπάρξει συμφωνία που θα διασφαλίζει τόσο το ακατέργαστο νερό, όσο και την αποκλειστική λειτουργία και συντήρηση του ΕΥΣ από την ΕΥΔΑΠ και φυσικά όλους τους εργαζόμενους.

Διανομή Μερίσματος

Με την έκδοση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΕΥΔΑΠ για το έτος 2019, ανακοινώθηκε και η συνεχιζόμενη κερδοφορία της Εταιρείας. Η ΕΥΔΑΠ απέδειξε και πάλι τη διαχρονική αξία της, σημειώνοντας αυξημένα κέρδη, με τη συμβολή όλων των εργαζομένων.

Δεδομένου του γεγονότος ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η υπογραφή νέας σύμβασης της ΕΥΔΑΠ με το ελληνικό Δημόσιο, κάτι που σαφώς θα επηρεάσει την πορεία της Εταιρείας στο μέλλον, η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει να παραμένει στην κορυφή των αντίστοιχων εταιρειών.

Το αξιοσημείωτο γεγονός των οικονομικών αποτελεσμάτων είναι η πρόταση της Διοίκησης για το μεγαλύτερο μέρισμα χρήσης που ιστορικά έχει διανείμει η Εταιρεία, συνολικού ποσού 40.470.000 ευρώ, κάτι που σαφώς είναι αντίθετο με τη γενικότερη πρακτική που εφαρμόζει, αφού επιδιώκει μειώσεις στις παροχές προς τους εργαζόμενους, στα λειτουργικά έξοδα αλλά και στα έργα που θα συμβάλλουν στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Είναι θλιβερό ότι με την έκδοση των οικονομικών αποτελεσμάτων που διανέμουν τα κέρδη στο Υπερταμείο και τους άλλους μετόχους, δεν αναγνωρίζεται έμπρακτα η υπερπροσπάθεια του προσωπικού της Εταιρείας, που με αφοσίωση, γνώση και  επαγγελματισμό διατηρεί την Εταιρεία σε αυτό το επίπεδο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψήφισα το συγκεκριμένο θέμα.

Απόλυση Εργολαβικής Συναδέλφου

Δυστυχώς για πρώτη φορά ήρθαμε αντιμέτωποι και με το ζήτημα της αναίτιας και αυθαίρετης απόλυσης συναδέλφου λόγω εγκυμοσύνης. Τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκε το θέμα της εργολαβικής εργαζόμενης, που λόγω της απουσίας της για τοκετό, βρέθηκε απέναντι σε απόλυση, αφού μετά από πολυετή προσφορά την αντικατέστησαν. Η Διοίκηση οφείλει άμεσα να επιλύσει το συγκεκριμένο ζήτημα και να προστατεύσει τα αυτονόητα εργασιακά δικαιώματα της συναδέλφου.

Κτηριακά Θέματα

Τέλος θα πρέπει να σημειωθούν τα σημαντικά και συνεχιζόμενα προβλήματα που ανακύπτουν από τους χειρισμούς της Διεύθυνσης Κτηριακών Εγκαταστάσεων σε συνεργασία με τη Διοίκηση. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να στοιβάζονται σε ακατάλληλους χώρους, σε πολλά κτήρια και μάλιστα εν μέσω της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης του αιώνα μας, αναγκάζονται να εργάζονται χωρίς καμία προφύλαξη και χωρίς να τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας που σαφώς έχει δώσει η Κυβέρνηση.

Επιπλέον η συγκεκριμένη Διεύθυνση ευθύνεται και για τη μεθόδευση του κλεισίματος του κινηματογράφου «Δεξαμενή», αφού με απευθείας ανάθεση, λίγους μήνες πριν το άνοιγμα, παρήγγειλε την μελέτη για τον κινηματογράφο. Μια μελέτη για την οποία θα ζητήσω αναλυτικά στοιχεία. Η μη λειτουργία του θερινού σινεμά, αν γίνει πράξη, θα κοστίσει τεράστια στην εικόνα της Εταιρείας σε φήμη, αλλά και αξιοπιστία αφού θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η Διεύθυνση Κτηριακών αποδεδειγμένα πλέον δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά και στο πλευρό των συναδέλφων της, που φαίνεται να αγνοεί επιδεικτικά με τις ενέργειες της, προκειμένου να ικανοποιήσει άλλα συμφέροντα.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ