Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

Μ. Αγγελάκης: Ενημέρωση για τα Οικονομικά Αποτελέσματα της ΕΥΔΑΠ

Μανώλης Μ. Αγγελάκης
Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στη Συνεδρίαση του ΔΣ στις 28/4/2022 παρουσιάστηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης του 2021. Για άλλη μια φορά η Διοίκηση εμφάνισε την εικόνα μιας εταιρείας που βρίσκεται σε διαδικασίες αφαίμαξης και συστηματικής υποβάθμισης.

Τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά 30.000.000€. Η μεγάλη επιβάρυνση της εταιρείας με συμβούλους είναι ένας από τους λόγους, το έργο των οποίων δεν έχει αποδώσει κανένα απολύτως μετρήσιμο οικονομικό αποτέλεσμα. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι η Διοίκηση συνεχίζει να κάνει αύξηση των αποδοχών της μέσα στο 2021 κατά επιπλέον 20%, ενώ στους εργαζόμενους μοιράζει ψίχουλα. Την ίδια στιγμή που στο διάγγελμα του ο Διευθύνων Σύμβουλος έριξε μεταξύ άλλων το βάρος της αύξησης των εξόδων στην υπογραφή της νέας ΣΣΕ, χωρίς καν να αναφέρει τις δικές τους αυξήσεις. Εν τω μεταξύ τα αποθεματικά των ταμείων μειώνονται ασταμάτητα και έχουν φτάσει τα 270 εκατομμύρια ευρώ από 465 που ήταν πριν λίγο καιρό.

Η ΕΥΔΑΠ όπως ξεκάθαρα είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος για να ισορροπήσει όλα αυτά τα έξοδα, θα προσφύγει σε μείωση των υγειονομικών δαπανών των εργαζομενων, σε μείωση του κόστους στέγασης, δηλαδή να στριμώξει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους που ήδη είναι στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον και σε αυξήσεις των λογαριασμών τις οποίες προανήγγειλε. Όπως μάλιστα μας προέτρεψε κιόλας, καλό θα ήταν να μην αρρωσταίνουμε γιατί κοστίζουμε πολύ.

Η Διοίκηση δεν έχει εμφανίσει απολύτως κανένα έργο, τη στιγμή που αυτό το χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία, μόνο όταν πρόκειται να μοιράσει χρήμα από τα ταμεία, που στερεύουν μέρα με τη μέρα. Το πολυδιαφημισμένο επενδυτικό πρόγραμμα ακόμα παραμένει στάσιμο. Βεβαίως σήμερα βγήκε ο Διευθύνων Σύμβουλος να μας μιλήσει πάλι για αισιόδοξες και μεγάλες επενδύσεις. Μας μιλάει για μεγάλες επενδύσεις με αριθμούς εκατομμυρίων, δεν μας λέει όμως που θα βρει τα χρήματα μιας και αν το πάμε αναλογικά, με τα χρήματα που χάνει η ΕΥΔΑΠ κάθε χρόνο, είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσει να εφαρμόσει το επενδυτικό πλάνο χωρίς να καταφύγει σε δανεισμό. Για το ΕΥΣ βέβαια και την εκχώρηση του σε ΣΔΙΤ δεν μας έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος μας ανακοίνωσε την διανομή σε μερίσματα του 97% των κερδών δηλαδή 30.000.000€, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά της ΕΥΔΑΠ και ανήγγειλε και περαιτέρω διανομή μερίσματος από τα κέρδη παρελθουσών χρήσεων έως 130.000.000€. Ενώ ανακοίνωσε όλα αυτά, ταυτόχρονα μας είπε ότι στους εργαζόμενους που εργάζονται για να παραχθεί όλο αυτό το κέρδος, θα μοιράσει τα ψίχουλα των 500.000€, αφού όπως παραδέχτηκε η Διοίκηση δεν κατάφερε να πιάσει τους στόχους.

Η πολυδιαφημισμένη σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο αποδείχθηκε μια προβληματική συμφωνία, όπως είχα επισημάνει.

Στην έκδοση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2021, ήδη η ΕΥΔΑΠ πλήρωσε 28,4 εκ.€ για το ακατέργαστο νερό, ενώ δεν εισπράττει ούτε ευρώ από τα 25.000.000€ για τις υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης του ΕΥΣ, με αποτέλεσμα να χάνονται ακόμη περισσότερα χρήματα. Η Διοίκηση κατέφυγε σε υπογραφή μνημονίου συναντίληψης με την ΕΥΔΑΠ ΠΑΓΙΩΝ, προκειμένου να εξηγήσει στα οικονομικά αποτελέσματα τον απεχθή όρο, ότι η ΕΥΔΑΠ θα παρέχει υπηρεσίες λειτουργίας και συντήρησης για τα επόμενα τρία χρόνια (με πιθανότητα παράτασης 6 μηνών ακόμη) χωρίς να εισπράξει ποτέ αμοιβή. Όλο το ποσό των 87,5 εκ.€ που προβλέπεται να κοστίσουν αυτές οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ τα επόμενα 3.5 χρόνια,  ανταλλάσσονται με την εύνοια να μας κάνουν καλύτερη τιμή, μετατρέποντας το αγαθό του νερού σε εμπόρευμα αντίθετα με την τελευταία απόφαση του ΣτΕ.

Δεν προκαλεί καμία έκπληξη η σταθερή στάση του Διευθύνοντος υπέρ των μετόχων, στους οποίους μοιράζει αφειδώς τα κέρδη της εταιρείας, που έχουν προκύψει από τις μεγάλες περικοπές των αμοιβών του προσωπικού.

Δεν αφιέρωσε ούτε μια σκέψη ή ενέργεια για κάλυψη των εκκρεμοτήτων που έχει απέναντι στους εργαζόμενους. Ούτε λόγος για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του για το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που εκκρεμεί από την προηγούμενη ΣΣΕ και για το οποίο αρκέστηκε πάλι να μας πει ένα ακόμα «θα»!

Είναι αδιανόητο σε όλη αυτή την διαδικασία οι μόνοι απόντες να είναι οι εργαζόμενοι, που με τις στερήσεις τους και τις γνώσεις τους παράγουν αξία σε αυτή την εταιρεία, που υπήρχε πριν από αυτή την Διοίκηση και πρέπει να αντέξει και να διασωθεί από την υφαρπαγή της περιουσίας της που τόσο προσεγμένα μεθοδεύεται.

Είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μια Διοίκηση που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της εταιρείας και των εργαζομένων και η οποία έχει ήδη οδηγήσει την ΕΥΔΑΠ ένα βήμα πριν την καταστροφή. Σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος εμφανίστηκε στους εργαζομενους σε μια θλιβερή εμφάνιση, με κενές υποσχέσεις και αόριστα «θα», παραδεχόμενος επί της ουσίας ότι τα δίνει όλα στους μετόχους, αφήνοντας στο κενό τους εργαζομενους και ότι ουσιαστικά 3 χρόνια τώρα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Σημειωτέον βέβαια ότι όλα τα παραπάνω γίνονται κατόπιν της απόφασης του ΣτΕ κάτι που αμφισβητεί ακόμη περισσότερο τη νομιμότητα τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους καταψήφισα τα οικονομικά αποτελέσματα του έτους 2021 και τη διανομή μερίσματος.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ