Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024

Με το διεθνές βραβείο “Arthur Svensson” θα τιμηθεί το Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΑΘ

Θεσσαλονίκη 13 Ιανουαρίου 2020

A N A K O Ι Ν Ω Σ Η

«Το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ είναι ένα συνδικάτο που ανοίγει νέους δρόμους για την  αποκατάσταση  της εμπιστοσύνης στο συνδικαλιστικό κίνημα, σε μια χώρα μάλιστα που η κρίση των τελευταίων ετών την έπληξε περισσότερο από κάθε άλλη στην Ευρώπη”.

Συνάδελφοι,

Με αυτό το σκεπτικό το σωματείο μας είχε τη μεγάλη τιμή να προταθεί για το διεθνές βραβείο “Arthur Svensson” που χορηγείται  εδώ και μια δεκαετία από το “IndustriEnergi “, το Συνδικάτο Εργαζομένων στη Βιομηχανία και στην Ενέργεια της Νορβηγίας. Η υποψηφιότητά μας κατατέθηκε από τη μεγαλύτερη περιφερειακή ομοσπονδία της Νορβηγίας, αυτήν του Όσλο, γεγονός που από μόνο του αποτελεί εξαιρετικά τιμητική διάκριση για μας.

Το Σωματείο της ΕΥΑΘ αντιπροσωπεύει την πάλη για την οργάνωση της κοινωνίας πάνω στις θεμελιώδεις αρχές της ή αλλιώς για τον «κοινωνικό συνδικαλισμό». Τέτοια (θεμελιώδης αρχή) είναι και η μάχη για το νερό, η μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση κοινών αγαθών, που αποτελεί ένα εντεινόμενο πρόβλημα από χώρα σε χώρα», αναφέρεται στην εισαγωγή της επιστολής με την υποψηφιότητά μας  προς το ίδρυμα “Arthur Svensson”.

Αν σκεφτεί κανείς ότι τα προηγούμενα χρόνια το βραβείο δόθηκε σε σωματεία ή συνδικαλιστές που βίωσαν κρατική καταστολή, εργοδοτική βία, φυλακίσεις, βασανιστήρια ή απειλές (δείτε εδώ περισσότερα https://www.svenssonstiftelsen.com/laureates), καταλαβαίνει τι σημαίνει η υποψηφιότητά μας που στηρίζεται σε έναν καθόλου χειροπιαστό για τη διεθνή κοινότητα αγώνα, αυτόν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κοινών αγαθών. Η υποστήριξη ωστόσο των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας σε περιπτώσεις διακοπών ύδρευσης και η υπεράσπιση του κοινωνικού τιμολογίου, η συνδικαλιστική-κοινωνική μας ώσμωση στις γειτονιές της πόλης μας, η συμπαράταξη με την κοινωνία της Θεσσαλονίκης γενικότερα μας βάζουν στο διεθνές κάδρο της αναγνώρισης και της κοινωνικής ευθύνης.

Καμαρώνουμε για όσο κρατάει η ανάγνωση αυτού του σημειώματος, ανασκουμπωνόμαστε και συνεχίζουμε. Δεν μπορεί, κάτι κάνουμε καλά εδώ στα υπόγεια της Εγνατίας…

Το βραβείο “Arthur Svensson” θεσμοθετήθηκε για να προωθηθούν οι αξίες του συνδικαλισμού, η οργάνωση και ο σεβασμός των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και η ενίσχυση της δικτύωσης και της αλληλεγγύης των σωματείων, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.  

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  Γ.ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ                            Δ.ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ