Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Eκδήλωση της ΠΟΣΠΕΡΤ για την ιδιωτικοποίηση του νερού με κεντρικό ομιλητή τον Αλ. Μερσινιά (Δ.Σ. ΟΜΕ, ΣΕΚΕΣ)

Στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΠΟΣΠΕΡΤ σε συνεργασία με τον “Συντονισμό ενάντια στα μνημόνια” με θέμα τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του νερού και πώς μπορούμε να παλέψουμε για να μην περάσουν, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Αλέκος Μερσινιάς μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ και μέλος της γραμματείας του ΣΕΚΕΣ

Ακολουθεί το κάλεσμα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Αγία Παρασκευή 26/10/2016

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η μάχη για να μην αφήσουμε να περάσει η ιδιωτικοποίηση και των βασικών κοινωνικών αγαθών από την κυβέρνηση, έχει ξεκινήσει. Θα βρεθούμε στην πρώτη γραμμή μαζί με τους εργαζόμενους στο νερό και την ενέργεια και μαζί με την κοινωνία, για μην περάσουν στα αρπακτικά χέρια της αγοράς.

Η κυβέρνηση συνεχίζοντας τις μνημονιακές πολιτικές, το καλοκαίρι ξεπούλησε τον ΟΛΠ στην Cosco, πούλησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηροδρόμους, έδωσε τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην Fraport, και πριν λίγες βδομάδες χάρισε στον Λάτση το Ελληνικό, έδωσε τώρα το υπόλοιπο 5% του ΟΤΕ ώστε να μην υπάρχει ούτε καν η ένσταση του μετόχου στα τεκταινόμενα του ομίλου και άνοιξε το δρόμο για την αλλαγή έδρας της Deutsche Telekom η οποία ελεύθερα τώρα θα μετακομίσει στο εξωτερικό .

Τώρα κλιμακώνει τις επιθέσεις της και προχώρησε στην ένταξη της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, της ΔΕΗ και των Κρατικών Ακίνητων, στο υπερταμείο με σκοπό την ιδιωτικοποίηση τους, συνεχίζοντας αυτό που ξεκίνησε το καλοκαίρι με τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και τα ΕΛΤΑ.

Ξέρουμε το τι έχουν σημάνει οι ιδιωτικοποιήσεις αγαθών όπως το νερό και το ρεύμα σε διάφορες χώρες που έχουν εφαρμοστεί. Σημαίνουν το κόψιμο στην πρόσβαση για χιλιάδες συνανθρώπους μας, στα βασικά αγαθά της ζωής. Σημαίνουν εκτίναξη των τιμολογίων μια που ο ιδιώτης ενδιαφέρεται μονάχα για το κέρδος του. Σημαίνουν χαμηλότερη ποιότητα νερού και υπηρεσιών, αφού για τους ιδιώτες οι επενδύσεις σε εκσυγχρονισμούς δικτύων είναι «ασύμφορες δαπάνες». Και φυσικά σημαίνουν απολύσεις για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Επισημαίνουμε, σύμφωνα με μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ, ότι το νερό της ΕΥΔΑΠ είναι το καλύτερο και ποιοτικότερο νερό της Ελλάδας.

Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι η ένταξη στο υπερταμείο δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση αλλά τάχα «αξιοποίηση». Το υπερταμείο καταστατικά δεν έχει καμία σχέση με το δημόσιο. Στο πενταμελές συμβούλιο που το διοικεί, ορίζονται τρία μέλη από την κυβέρνηση, οι αποφάσεις όμως παίρνονται με 80%, δηλαδή τα μέλη που ορίζουν οι δανειστές έχουν δυνατότητα βέτο. Και δηλώνουν ότι σκοπός του ταμείου είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους, η λειτουργία των επιχειρήσεων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ιδιωτικοποίηση είναι οι εργολαβίες και η παραχώρηση έργων στους ιδιώτες. Ιδιωτικοποίηση είναι η ανάθεση του μάνατζμεντ στους ιδιώτες ακόμη και αν πάρουν μειοψηφικό πακέτο μετοχών. Ιδιωτικοποίηση είναι οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που σήμερα χρησιμοποιούν κατά κόρο οι πολυεθνικές για να κερδίζουν τα μέγιστα, με το μικρότερο γι’ αυτές κόστος.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει απέναντι στις επιλογές της ολόκληρη την κοινωνία. Οι μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στην ΕΥΔΑΠ, λιμάνια, νοσοκομεία κλπ, δείχνουν ότι μπορούμε να οργανωθούμε και να ξεσηκώσουμε για ένα μεγάλο αντιμνημονιακό ανένδοτο αγώνα που να τσακίσει τις επιλογές κυβέρνησης και δανειστών. Τις ιδιωτικοποιήσεις, τους νέους νόμους για τα εργασιακά τον νέο προϋπολογισμό λιτότητας.

Να βροντοφωνάζουμε μαζί με όλη την κοινωνία ότι, «Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό, δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό». Αλλά πολύ περισσότερο διεκδικούμε να γυρίσουν πίσω στον δημόσιο έλεγχο ο ΟΛΠ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια και κάθε επιχείρηση που ιδιωτικοποιήθηκε. Και μαζί να γυρίσει στο δημόσιο και ο ΟΑΣΘ, που έδειξε τις προηγούμενες βδομάδες πόσο ψεύτικη είναι η προπαγάνδα για τις προβληματικές δημόσιες επιχειρήσεις που θα σωθούν αν μπουν μέσα οι ιδιώτες.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ σε συνεργασία με τον Συντονισμό ενάντια στα μνημόνια, οργανώνουν εκδήλωση συζήτηση στο Ραδιομέγαρο ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ, την Τρίτη 1 Νοεμβρίου, στις 13:00, στην αίθουσα συσκέψεων της ΠΟΣΠΕΡΤ, για τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης του νερού και πώς μπορούμε να παλέψουμε για να μην περάσουν. Κεντρικός ομιλητής θα είναι συνδικαλιστής από την ΕΥΔΑΠ.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ