Ομοσπονδία και σωματεία της ΕΥΔΑΠ καλούν στην Πανεργατική Απεργία στις 8 Δεκέμβρη

0
183

 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΔΑΠ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 5-12-2016
ΑΠΕΡΓΙΑ 8-12-2016

Συναδέλφισες-συνάδελφοι
Το 2016 που φτάνει στο τέλος του ήταν μια ιδιαίτερα άσχημη χρονιά για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, καθώς συνεχίστηκε από την συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α–ΑΝ.ΕΛ. η εφαρμογή των βάρβαρων, μνημονιακών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας, της ανεργίας και της περικοπής κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Στην καταστροφική της αυτή πορεία, ισοπέδωσε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικό κράτος. Δέσμευσε όλον το Δημόσιο  πλούτο της Χώρας μας -στο Υπερταμείο (ΕΔΗΣ) που θα ελέγχεται από τους δανειστές- για 99 χρόνια, ακόμα και τις εταιρείες στρατηγικής σημασίας όπως το νερό (Ε.ΥΔ.Α.Π.-Ε.Υ.Α.Θ.) και η ενέργεια (ΔΕΗ).

Την ίδια ώρα που στη χώρα μας προβάλλεται ως ανάπτυξη και ως «εργαλείο» εξόδου από την κρίση η ιδιωτικοποίηση του νε­ρού μέσα από την πώληση ποσοστού της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, στον υπόλοιπο πλανήτη η τάση που τα τελευταία χρό­νια έχει παγιοποιηθεί είναι η επιστρο­φή των δικτύων ύδρευσης και αποχέ­τευσης σε δημοτικές ή κρατικές επιχει­ρήσεις. Και αυτό γιατί το μοντέλο της δεκα­ετίας του ’80 και του ’90, που μέσω του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας προωθήθηκε ή – καλύτερα – επιβλή­θηκε για την εξαγορά των δικτύων από ιδιωτικές εταιρείες, απέτυχε παταγω­δώς, με αποτέλεσμα η νέα αντίληψη, το σύγχρονο μοντέλο για τον 21ο αιώ­να, να απαιτεί τη δημοτική ή κρατική διαχείριση του νερού.

Η λογική μάλιστα της κρατικοποίη­σης δεν στηρίζεται μόνο στην αρχή ότι η διαχείριση του νερού πρέπει να είναι δημόσια, γιατί πρόκειται για δημόσιο αγαθό, αλλά και σε καθαρά οικονο­μικούς και περιβαλλοντικούς όρους, αφού αποδείχθηκε ότι η δημόσια δια­χείριση είναι προς το συμφέρον και των πολιτών και του δημόσιου ταμείου. Είναι πλέον γνωστό παγκοσμίως, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις του νερού στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερες ανισότητες στην πρόσβαση, υποβάθμιση της ποιότητας, σπατάλη και κακοδιαχείριση δικτύων, αύξηση τιμολογίων. Σε πάμπολλες περιπτώσεις διεθνώς και ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό χώρο (Παρίσι, Βερολίνο, Δημοψήφισμα Ιταλία) τα τελευταία χρόνια – και μέσα από αγώνες των κοινωνιών, οι εταιρείες και υπηρεσίες ύδρευσης έχουν επανέλθει σε δημόσιο/ δημοτικό έλεγχο.

Όλα αυτά τα στοιχεία οδηγούν στο εύλογο ερώτημα πώς είναι δυνατόν τη στιγμή που η ιδιωτικοποίηση του νε­ρού αποτυγχάνει παγκοσμίως, στη χώ­ρα μας να έχει επιβληθεί από την τρόι­κα μνημονιακή υποχρέωση για την πώ­ληση του 40% της ΕΥΑΘ (από το 74% που κατέχει το Δημόσιο) και του 27% της ΕΥΔΑΠ (από το 61% που βρίσκεται στα χέρια του Δημοσίου), καθώς και η ανάθεση του μάνατζμεντ σε ιδιώτη.

Απεργούμε και απαιτούμε από την Κυβέρνηση: 

 • Να αντιμετωπίσει το νερό ως δημόσιο αγαθό και περιβαλλοντικό – φυσικό πόρο.
 • Διασφάλιση ότι οι εταιρείες διαχείρισης του πόσιμου νερού θα λειτουργούν στην κατεύθυνση της ποιοτικής και απρόσκοπτης παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης σε όλους τους πολίτες.
 • Άμεση διάθεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων για τα αναγκαία απαραίτητα έργα στα πλαίσια της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων.
 • Να παραμείνει η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ στον ιδιοκτησιακό και διοικητικό έλεγχο του ευρύτερου Δημοσίου.
 • Να σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ και να γυρίσει και το υπόλοιπο 27% στον έλεγχο του Δημοσίου, γιατί το νέο Υπερταμείο δεν ανήκει στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
 • Να σταματήσει κάθε διαδικασία για πώληση του 11% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ
 • Να σταματήσει την παράδοση των ταμειακών διαθεσίμων στους μετόχους.
 • Να σταματήσουν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας.
 • Καμία δυσμενή αλλαγή στην Κοινωνική Ασφάλιση που θα μετατρέψει τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας και θα αυξήσει κατά πολύ τα όρια ηλικίας για όλους.
 • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους με ίσα δικαιώματα. Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας.
 • Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου
 • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
 • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Διασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από προληπτικές και κατασταλτικές πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων. Καμία πράξη άρσης της απόλυτης απαγόρευσης του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.
 • Ενίσχυση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές). Επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής εργασίας.
 • Να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός των νέων φοροεπιδρομών.

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΆΡΕΩΣ ΣΤΙΣ 11 Π.Μ.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜ.Ε. – Ε.ΥΔ.Α.Π.

    Ο Πρόεδρος – Σινιώρης Γιώργος
Ο Γεν. Γραμματέας – Κιόσης Χρήστος

Κλιμάκιο της Ομοσπονδίας θα επισκεφθεί τους παρακάτω χώρους εργασίας για ενημέρωση και κάλεσμα των συναδέλφων στην απεργία:

ΠΕΡΙΣΣΟΣ (Τρίτη 6-12-2016) • ΛΑΟΔΙΚΕΙΑΣ  (Τετάρτη 7-12-2016)


ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  Ε.ΥΔ.Α.Π

Δεκέμβριος  2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σας καλούμε όλους να δώσετε με την παρουσία σας δυναμικό και αγωνιστικό παρών ενάντια στην πολιτική λιτότητας που μας επιβάλλεται με την εφαρμογή όλων των μνημονιακών απαιτήσεων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

 • Να παραμείνουν όλες οι εταιρείες ύδρευσης- αποχέτευσης υπό τον έλεγχο του ευρύτερου δημοσίου
 • Την ΑΜΕΣΗ εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ ώστε να επιστραφεί και το υπόλοιπο 27% της ΕΥΔΑΠ στον έλεγχο του δημοσίου
 • Την ΑΜΕΣΗ διακοπή της διαδικασίας πώλησης το 11% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ

ΩΣ ΕΔΩ!!!

 ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 11:00Π.Μ.

ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

ΔΕΙΞΤΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σκόνδρας Αθανάσιος
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ρετουνιώτης Διονύσιος


ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΥΔΑΠ

5 Δεκεμβρίου 2016

Συναδέλφισες και συνάδελφοι,

Απέναντι στα νέα εξοντωτικά μέτρα που μας φέρνουν, ενάντια στο σχέδιο ξεπουλήματος του εθνικού μας πλούτου δεν έχουμε άλλο δρόμο. Ο αγώνας είναι μονόδρομος.

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΒΑΡΗ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ 

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η ενότητα όλων των εργαζομένων είναι προαπαιτούμενο.

Η απεργία στις 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2016 πρέπει να σηματοδοτήσει τη θέληση όλων μας, να απαλλαγούμε από τις πολιτικές λιτότητας και τα αντικοινωνικά μέτρα, που καταστρέφουν τις ζωές μας και μας οδηγούν στη φτώχεια και στο περιθώριο.

Απεργούμε για να ανατρέψουμε τα σχέδια τους και διεκδικούμε το δικαίωμά μας στη ζωή και την αξιοπρέπεια.
·          Όχι άλλες περικοπές εισοδήματος
·         Όχι άλλοι φόροι.
·         Όχι στο ξεπούλημα της χώρας.
Ο Πρόεδρος Παναγιώτης Γαντζούδης

Η Γεν. Γραμματέας  Τάνια Παπανικολάου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ