Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Όποιος σταματάει να είναι μαθητής, δεν ήταν ποτέ μαθητής

  • “Δράξασθε παιδείας μήποτε οργισθεί Κύριος” Παλαιά Διαθήκη Ψαλμοί 2:12
  • “Όποιος σταματάει να είναι μαθητής, δεν ήταν ποτέ μαθητής. George Iles, 1852-1942″, Αμερικανός συντάκτης επιστ. Περιοδικού
  • «Η παιδεία αποτελεί το έσχατο Ηλύσιο Πεδίο της αγνότητας και της νεότητας», ομολογούσε δημοσίως το εξαρτημένο από τη μορφίνη άστρο του ιταλικού κινηματογράφου κατά την περίοδο της εκφασισμένης Ιταλίας Οσβάλντο Βαλέντι λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ στην ταινία UNE HISTOIRE ITALIENNE / WILD BLOOD / SANGUEPAZZO ή όπως διανεμήθηκε στις ελληνικές αίθουσες Νύχτες Οργής.
Anna new photo

γράφει η Άννα Μάλλιου

Είμαστε λοιπόν στην Ε.ΥΔ.Α.Π. προστατευμένοι από τη γύμνια της άγνοιας και τη μη επάρκεια των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, επειδή διαθέτουμε μια σύγχρονη δυναμική Διεύθυνση Ενδοεταιρικής Εκπαίδευσης, η οποία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους καταγράφει τις ανάγκες μάθησης και βελτίωσης απόκρισης του εργατικού δυναμικού στις εξωφρενικές απαιτήσεις της post-millennium area προσφέροντας ευκαιρίες επικαιροποίησης σε όλο το τακτικό προσωπικό.

Κάθε κοπιαστικό ημερολογιακό εξάμηνο κρύβει όμως και μια έκπληξη κατά το πέρας του, την εκπαιδευτική εκδρομή! Οι αρμόδιοι κατανοώντας πως γνώση και ψυχαγωγία βαδίζουν χέρι χέρι, βρίσκουν πάντα τρόπο να σκαρώνουν πάντα μια όμορφη μονοήμερη ή διήμερη βόλτα των εκπαιδευομένων σε τόπους απαράμιλλης ομορφιάς της μουσειακής Ελλάδας: Δελφοί, Πήλιο και πρόσφατα Νεάπολη-Ελαφόνησος-Μονεμβασία του Ν. Λακωνίας.

Εκατόν πενήντα εργαζόμενοι επιβιβαστήκαμε στις 7.30 π.μ. την 30η-06-2016 σε τρία υπερσύγχρονα πούλμαν και ξεκινήσαμε περιχαρείς – μετά το κατευόδιο του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών & Ελέγχου – Ανθρωπίνου Δυναμικού & Οργανωτικών Λειτουργιών κ. Σπύρου Κυριάκη – για το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, τη Νεάπολη. Στη διαδρομή γνωριστήκαμε καλύτερα, τραγουδήσαμε, γελάσαμε, συζητήσαμε με ανάλαφρη καρδιά για όσα μας απασχολούν. Καταλύσαμε στο Limira Mare, το μόνο μεγάλο ξενοδοχείο της περιοχής γύρω στις 2.00 μ.μ. Τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια τάχιστα και κάποιοι ξεκίνησαν με το καραβάκι της γραμμής για τουρνέ στην εξωτική Ελαφόνησο.

Το προσωπικό της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης πανταχού παρόν να εποπτεύει την ασφάλεια και να εξομαλύνει τη διαδικασία. Όσοι μείναμε πίσω πήραμε το μπάνιο μας έμπροσθεν του ξενοδοχείου απολαμβάνοντας μια καταπληκτική θάλασσα σε αργιλώδη παραλία.

Οι ώρες του σούρουπου μας βρήκαν όλους στις βεράντες των δωματίων σχολιάζοντας τις υπέροχες εικόνες της ημέρας. Κατά τις 10.00 μ.μ. κατεβήκαμε στη σάλα του ξενοδοχείου όπου μας παρετέθη πλουσιοπάροχο δείπνο μετά μουσικής. Χορέψαμε και τραγουδήσαμε μέχρι πρωϊας. Ξημέρωσε 1η του Ιούλη, μας προσφέρθηκε πρωϊνό στους ανοιχτούς χώρους της εγκατάστασης ανάμεσα σε φοίνικες πλαισιωμένους από γκαζόν και συνεχίσαμε για την Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, τον τόπο όπου διέμενε και λάτρεψε ο Ρίτσος.

Όλα προσεγμένα και μελετημένα, ώστε να μην κουραστούμε καθόλου και να εισέλθουμε ανώδυνα στο δύσβατο αξιοθέατο. Η διοργάνωση είχε εξασφαλίσει ξεναγό η οποία εκδήλωσε μεγάλη προθυμία, ιστορώντας λεπτομέρειες λαογραφικού σ.σ. πολιτισμικού χαρακτήρα της περιοχής. Δόθηκε χρόνος και για καφέ εντός του Κάστρου κι έτσι βρεθήκαμε να ατενίζουμε το Μυρτώο πέλαγο από τα σκαλιστά πέτρινα παράθυρα που λειτουργούσαν ως φυσικά καρτ-ποστάλ. Σε πολύ λίγο οδηγηθήκαμε με μικρά πούλμαν πίσω στο κεντρικό λιμάνι απολαμβάνοντας το μεσημβρινό μας γεύμα στο «Σκορπιό». Δεν μας έλειψε τίποτε, το προσωπικό της Εκπαίδευσης βρισκόταν σε επαγρύπνηση χαιρετίζοντας κάθε τραπέζι από κοντά, ευχόμενο υγεία και δύναμη. Επιβιβαστήκαμε στις 4.00 μμ για την επιστροφή.

Είναι πράγματι καλοτυχία να εκπαιδεύεσαι και να ευημερείς πνευματικά, ψυχικά και σωματικά. Είναι κατάκτηση η εταιρική εκπαίδευση. Η «τσαρίνα» της δια βίου μάθησης στην Ε.ΥΔ.Α.Π. κ. Λιάτη σμιλεύει ήθος και δομεί κρίση.

Χαιρετίζουμε την προσπάθεια και δεξιωνόμαστε την καινοτομία, παρακαλούμε δε να ριζοσπαστικοποιηθεί η μάθηση, ώστε να αποτελεί πρόκριμα και δικλείδα σιγουριάς για μια δημόσια Ε.ΥΔ.ΑΠ. στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Τώρα που οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες ύδρευσης και αποχ/σης της χώρας απειλούνται με την υπαγωγή μέσω του ΕΔΗΣ στο Υπερταμείο, τώρα καλείται η Δ/νση Εκπαίδευσης να θωρακίσει τη βαθειά γνώση του εταιρικού αντικειμένου, να διαφωτίσει το προσωπικό επί των δραματικών συνεπειών της ιδιωτικοποίησης, να δουλέψει προς την κατεύθυνση διατήρησης του κοινωφελούς χαρακτήρα σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην απόφαση ΣτΕ 1906/2014, ήτοι καθολική και αδιατάρακτη προσβασιμότητα στο νερό και την υγιεινή, να γίνει θεματοφύλακας των εγχειριδίων ύδρευσης, αποχ/σης και επεξεργασίας αποβλήτων, δημιουργώντας σχετική βιβλιοθήκη στην οποία θα έχει πρόσβαση το τακτικό προσωπικό της εταιρείας. Επιπροσθέτως λόγω του φουτουριστικού χαρακτήρα που ούτως ή άλλως αφ’ εαυτού διαθέτει η παιδεία, θα μπορούσε το χειμερινό εξάμηνο να περιλαμβάνει μαθήματα Δικαίου του Νερού και εν γένει Δικαίου Περιβάλλοντος καθώς και κρίσιμα εισαγωγικά τουλάχιστον στοιχεία Υδροδιπλωματίας.

Εάν όλα εκκινούν στα θρανία, εκεί καταλήγουν.

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ