Ανακοίνωση Νο 4 • Τρίτη 8 Μαρτίου 2022
8 Μάρτη 2022: ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
165 χρόνια μετά το ορόσημο της 8ης Μάρτη 1857, οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις στην εργασία, το σπίτι, την εκπαίδευση, την υγεία, την πολιτική. Οι γυναίκες θύματα των βομβών, της προσφυγιάς, της στήριξης της οικογένειας που μένει πίσω ή φεύγει μακριά. Συνεχίζουν να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό και να ζουν εκτεθειμένες σε όλες τις μορφές βίας. Η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ισότητας των φύλων.
Ο θεσμικός σεξισμός, η πολιτική των διακρίσεων σε βάρος των εργαζομένων γυναικών, είναι η συνειδητή πολιτική του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου. Τα πρώτα θύματα, όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων και των πολιτικών τους, ήταν οι γυναίκες και τα δικαιώματά τους.
Στις γυναίκες ο δείκτης ανεργίας είναι υψηλότερος (63,5%), με την κάθε μορφής ελαστική εργασία να παρουσιάζεται ως «βολική» για τις γυναίκες, ώστε να ανταποκρίνονται ταυτόχρονα σε όλους τους ρόλους που τους έχουν φορτώσει, τόσο στο σπίτι, όσο και στη δουλειά. Στις εργαζόμενες γυναίκες, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξαντλήθηκαν οι άδειες ανάπαυσης, αφού αναγκάστηκαν να τις ροκανίσουν ως «ειδικού σκοπού», για να ανταπεξέλθουν στα πρόσθετα βάρη.
Οι πολιτικές ενάντια στην έμφυλη βία και τις διακρίσεις παραδίδονται στην πρωτοβουλία των επιχειρηματιών και στις «βέλτιστες πρακτικές» που θα θελήσουν, χωρίς να υπάρχει καμιά υποχρέωση (ΥΑ Αριθμ. 82063/ΦΕΚ Β’/2021).
Οι ανύπαρκτες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δυσχεραίνουν την επιβολή όρων προστασίας από την έμφυλη βία και τις διακρίσεις, από την πλευρά των συλλογικών οργάνων του εργατικού κινήματος
Τα συνέδρια «γονιμότητας», τα μαθήματα «γονεϊσμού» στα μικρά παιδιά στα σχολεία, φέρουν τη σφραγίδα των πιο επίσημων θεσμών: του Υπ. Παιδείας, της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και των ιδιωτών-προαγωγών της σεξιστικής πολιτικής, ρόλο που έχουν αναλάβει τα μεγάλα τηλεοπτικά ΜΜΕ.
Η ισότητα των γυναικών εξακολουθεί και το 2022 να είναι μεγάλο ζητούμενο και οι έμφυλες ανισότητες εκδηλώνονται και ως έμφυλη βία.
Οι γυναικοκτονίες (17 το 2021) συντηρούν μια τραγική επικαιρότητα και με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους φανερώνουν την ανύπαρκτη παρέμβαση κράτους και θεσμών, ταυτόχρονα με την ανυπαρξία δομών χρήσιμων στην πρόληψη, στην προστασία και στη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών.
Το ελληνικό #metoo αποκαλύπτει, σε πολύ μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, καθημερινές ιστορίες παρενόχλησης ή και κακοποίησης των γυναικών στη δουλειά και στη ζωή. Ξεκινώντας από τους χώρους του αθλητισμού και του θεάτρου, «οι σιωπές έχουν σπάσει», αλλά το «ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ» δεν έχει επιτευχθεί. Έχουν όμως πολλά ακόμα να γίνουν!
Τα σωματεία και τα συλλογικά συνδικαλιστικά όργανα επείγει να αναλάβουν δράση για να μπει τέλος στην έμφυλη βία και στις διακρίσεις λόγω φύλου.
Οι εργαζόμενες γυναίκες, στις ασφυκτικές συνθήκες που δουλεύουν και ζουν έχουν ανάγκη από δομές που θα εμπιστεύονται, για να καταφέρουν να αναγνωρίσουν, να αντιμετωπίσουν και τελικά να καταγγείλουν σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση.
Είναι καταστροφικό για το σύνολο των εργαζομένων, η κοινωνική αναπαραγωγή και η φροντίδα των ανθρώπων να είναι ευθύνη των οικογενειών και κυρίως των γυναικών και τα λεφτά από τη φορολογική αφαίμαξη του λαού, να πηγαίνουν σε πολεμικά αεροπλάνα και φρεγάτες, σε φοροαπαλλαγές κι επιδοτήσεις των πλούσιων, στα «πρόθυμα» ΜΜΕ.
Η φετινή 8 Μάρτη στη χώρα μας και τον κόσμο είναι «πολύ κοντά» στη Νέα Υόρκη του 1857 και τα αιτήματα των εργατριών της κλωστοϋφαντουργίας που πάλεψαν για μείωση των ωρών εργασίας και καλύτερες συνθήκες ζωής.
Με την παγκόσμια φεμινιστική απεργία, τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, διεκδικούμε ΚΑΙ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ!
Και φέτος, ακόμα περισσότερο, παλεύουμε και μέσα από τα σωματεία μας για μια κοινωνία χωρίς έμφυλη βία, χωρίς σεξισμό, χωρίς φτώχια, χωρίς καταπίεση κι εκμετάλλευση. Για μια κοινωνία που ο βασικός δείκτης πολιτισμού της θα είναι η θέση της γυναίκας.
Καλούμε στις 8 Μάρτη 2022, στη φεμινιστική απεργία και διαδήλωση, στη 1μμ, πλατεία Κλαυθμώνος
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ