Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΕΚΕΣ: “Ανάπτυξη είναι η επένδυση σε μόνιμο προσωπικό και όχι σε εργολάβους”

Ανακοίνωση Νο 12   •  Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Ανάπτυξη είναι η επένδυση σε μόνιμο προσωπικό και όχι σε εργολάβους

  1. Η ΕΥΔΑΠ συγκαταλέγεται εδώ και πολλά χρόνια ανάμεσα στις κορυφαίες στην Ελλάδα εταιρείες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Βασικά της χαρακτηριστικά η υψηλή ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών σε συνδυασμό με το χαμηλό τους κόστος, η τεχνογνωσία και εξειδίκευση, το επίπεδο των υποδομών και του εξοπλισμού, η οικονομική της κατάσταση (αποδοτικότητα κεφαλαίων, υψηλά διαθέσιμα, μηδενικός δανεισμός, υψηλό επίπεδο αμοιβών). Η επιτυχία αυτή της ΕΥΔΑΠ οφείλεται κυρίως στο ανθρώπινο δυναμικό της, μόνιμο, με σύμβαση ή μέσω εργολάβων.
  2. Τα τελευταία 20 χρόνια οι Διοικήσεις ακολουθούν αργά, αλλά σταθερά, πολιτικές εξωτερικής ανάθεσης (Outsourcing) των υπηρεσιών της ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες. Μεταφέρουν πόρους και τεχνογνωσία σε ιδιωτικές εταιρείες, μετατρέπουν τις θέσεις του μόνιμου προσωπικού σε “εργολαβικές”. Είναι εμφανείς και γνωστές οι επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία, την αποδοτικότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών καθώς και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
  3. Το συνδικαλιστικό κίνημα της ΕΥΔΑΠ όλα αυτά τα χρόνια παραμένει απλός παρατηρητής της μείωση των θέσεων του μόνιμου προσωπικού κατά 2.500 περίπου. Η απόφαση του 2015 για πρόσληψη 300 προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ καθυστερεί προκλητικά. Οι “εργολαβικοί” πλησιάζουν τους 400-500 και οι προσλήψεις τους αξιοποιούνται ως φθηνό και χωρίς δικαιώματα εργατικό δυναμικό, με αυτές κόμματα και παρατάξεις συντηρούν το πελατειακό τους δίκτυο.
  4. Η Ομοσπονδία πρέπει να προβάλει και να αγωνιστεί για μια πολιτική που θα περιλαμβάνει: α) τεκμηριωμένη καταγραφή των πραγματικών άμεσων αλλά και μακροχρόνιων αναγκών της Εταιρείας σε μόνιμο προσωπικό, β) αξιολόγηση και σταδιακή μονιμοποίηση του ήδη υπηρετούντος έκτακτου μέσω εργολάβων προσωπικού, γ) δέσμευση των Διοικήσεων ότι στο μέλλον προσλήψεις θα γίνονται μόνο μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, μέσω ΑΣΕΠ.
  5. Μετά την πρωτοφανή επίθεση του επικεφαλής της ΑΚΕ σε συναδέλφους υπηρεσιακούς παράγοντες (η οποία καταδικάστηκε ομόφωνα(!) από το Δ.Σ. του Συλλόγου Μηχανικών), τη σκυτάλη των επιθέσεων πήρε η ΣΥΜΜΑΧΙΑ που προσπαθεί να αποδώσει την ευθύνη για τη εμπλοκή των προσλήψεων εργολαβικών στη συνάδελφο Γενική Διευθύντρια, αν και η ίδια επιμένει στην τήρηση των συμφωνηθέντων προς όφελος των συναδέλφων.
  6. Η παραίτηση της Cosmote value φαίνεται ότι δεν επηρέασε την εταιρεία Μεκάνικα. Οι μειοδότες εργολάβοι γνώριζαν εκ των προτέρων για τις αυξημένες αποδοχές για τις οποίες είχε δεσμευτεί η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στην ΟΜΕ κατά την υπογραφή της ΣΣΕ τον Ιανουάριο και ότι αυτές μπορούν να κατοχυρωθούν μόνο με γραπτές δεσμεύσεις των εργολάβων.
  7. Καμιά σύμβαση δεν πρέπει να υπογραφεί χωρίς εγγυήσεις για τις προσυμφωνημένες «αυξημένες» (σε σχέση με τις ελάχιστες) αποδοχές. Σε καμία περίπτωση η αυξημένη δαπάνη που έχει προϋπολογιστεί μέσω των συμβάσεων δεν πρέπει να καταλήξει στις τσέπες των εργολάβων.
  8. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: Υπάρχει κάποιος ή κάποιοι που επιθυμούν η πίεση σε συναδέλφους και διοίκηση να οδηγήσει στο όνομα του επείγοντος των προσλήψεων στην υπογραφή των συμβάσεων με αποτέλεσμα την οικονομική διαφορά να την καρπωθεί, τελικά, ο εργολάβος. Ελπίζουμε πως όχι! 

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ 

Υ.Γ.  Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν δοθεί στον Δήμο Μεγάρων για Περιφερειακό, Τεχνικό, Υδρονομείο και επάνδρωση του υπάρχοντος ΚΕΛ, πως θα καλυφθούν οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Να υποθέσουμε ότι και αυτά θα καλυφθούν από εργολάβο;

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ