ΣΕΚΕΣ: “Εκτός από τον κορονοϊό υπάρχει και η… αξιοκρατία” 

 Ανακοίνωση Νο 10  • Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Εκτός από τον κορονοϊό υπάρχει και η… αξιοκρατία 

.1.

Εν μέσω πανδημίας και στην αφετηρία της εξόδου από την κοινωνική απομόνωση και την επιστροφή στην «κανονικότητα» (της ύφεσης, δυστυχώς, και της ανεργίας), η ηγεσία της εταιρείας και η καθ΄ ύλην αρμόδια Διεύθυνση, αποφάσισαν να μας υπενθυμίσουν ότι εκτός από τον κορονοϊό υπάρχει και η … αξιοκρατία.

Κι ενώ στο άκουσμα της λέξης «αξιοκρατία», η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού ανθυπομειδιά (παρήλθαν, δυστυχώς, οι καιροί που, δικαίως, εξοργιζόταν), η ηγεσία (δικαιολογημένα ίσως – καινούργιοι είναι) και οι υπηρεσιακά αρμόδιοι/ες (αδικαιολόγητοι/ες μετά από τόσα χρόνια στην εταιρεία) θεώρησαν επιβεβλημένο εν όψει σύνταξης των «φύλλων κρίσεως», να «προκαλέσουν» εγγράφως τα αντανακλαστικά μας. Παραθέτουμε τις «προκλήσεις», εν συντομία και σε τίτλους:

 • “Ε, όχι και άριστο το 81% των υπαλλήλων της ΕΥΔΑΠ»
 • «Τι σόι κριτές είστε εσείς (προϊστάμενοι και διευθυντές), που αξιολογείτε ως άριστους και λίαν καλούς το 97,4% του προσωπικού της ΕΥΔΑΠ, όταν σε… «σημαντικό αριθμό εταιρειών στην αγορά» (sic) το ποσοστό είναι περίπου 55%»
 • «Ας ξεπεράσουμε τα παλιά στερεότυπα. Παραδεχτείτε ότι δεν είστε και τόσο άριστοι, για να δούμε πως θα βελτιωθείτε». (Για την ακρίβεια: «Η αξιολόγηση δεν σημαίνει τιμωρία και αποκλεισμό, αλλά ενθάρρυνση και ευκαιρία για ανάπτυξη περισσότερων δεξιοτήτων, κατάκτηση περισσότερων γνώσεων, για μάθηση και βελτίωση του τρόπου εργασίας με στόχο την επίτευξη βελτιουμένου αποτελέσματος»).

.2.

Θα ήταν ενδιαφέρον και χρήσιμο να ανοίξει μια συζήτηση και για την αξιολόγηση και για την αξιοκρατία. Αλλά το έδαφος αυτής της συζήτησης έχει βαρύτατα και ανεπανόρθωτα(;) υπονομευτεί, αφού:

 • Αξιοκρατία ελέω διευθυντικού δικαιώματος, χωρίς δημοκρατία και συμμετοχή όλων των εργαζομένων, δεν μπορεί να υπάρξει.
 • Και οι κρίνοντες πρέπει να κρίνονται. Όπως οι «από πάνω» (προϊστάμενοι, διευθυντές) αξιολογούν τους «από κάτω» (εργαζόμενοι), έτσι και οι «από κάτω» πρέπει να κρίνουν τους «από πάνω». Και ακόμα περισσότερο σε μία σύγχρονη δημόσια επιχείρηση η διάκριση σε «από πάνω» και «από κάτω» πρέπει να έχει να κάνει μόνο με περισσότερες ευθύνες και όχι με περισσότερα προνόμια.
 • Διαχρονικά η στελέχωση της εταιρείας γίνεται υπό την καθοριστική παρέμβαση κυβερνητικών, κομματικών, παραταξιακών και υπηρεσιακών lobbies, που καμία, μα καμία διοίκηση δεν τόλμησε να αντιμετωπίσει, γιατί απλούστατα αυτή η διαπλοκή εξασφαλίζει την «εργασιακή ειρήνη» για την υλοποίηση των πολιτικών της εκάστοτε κυβέρνησης και διοίκησης.
 • Αυτό που απαιτεί αξιολόγηση και μάλιστα με μετρήσιμους δείκτες είναι η αξιολόγηση των υπηρεσιακών μονάδων. Επιτυχημένες υπηρεσιακές μονάδες, με αποτυχημένους εργαζόμενους και υπηρεσιακά στελέχη, δεν μπορούν να υπάρξουν.
 • Οι δεξιότητες και οι γνώσεις του προσωπικού ουδόλως συνδέονται με την αξιολόγηση. Η υποχρεωτική (και όχι ευκαιριακή και εθελοντική) εκπαίδευση και επανεκπαίδευση του προσωπικού αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα βελτίωσης της παραγωγικότητας και όχι βέβαια οι οικονομικοί δείκτες που κατά κανόνα δείχνουν στην μείωση του εργασιακού κόστους.

.3.

Η ΕΥΔΑΠ αποδεδειγμένα είναι μία από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη, εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών της, αλλά και οι οικονομικοί της δείκτες, δείχνουν ότι το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει από εργαζόμενους, οι οποίοι/ες, εκ του αποτελέσματος κρίνονται τουλάχιστον ως … «λίαν καλοί» και «λίαν καλές», λαμβάνοντας πολύ περισσότερο υπόψη ότι οι διοικήσεις έρχονται και παρέρχονται αλλά οι εργαζόμενοι παραμένουν.

Οσοι/ες, λοιπόν, εκ των διοικούντων, επιθυμούν την.. αριστεία, ας μην την ψάχνουν στα… φύλλα κρίσης, αλλά ας τολμήσουν καθιερώνοντας:

 • Την πλήρη αξιοποίηση όλου του προσωπικού
 • Την υποχρεωτική και επ’ αμοιβή εκπαίδευση και επανεκπαίδευση του συνόλου του προσωπικού.
 • Την αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια του έργου των υπηρεσιακών μονάδων
 • Την αξιολόγηση των στελεχών από το προσωπικό
 • Την προκήρυξη όλων των θέσεων από Γενικούς Διευθυντές έως και Προϊστάμενους Υπηρεσιών για προκαθορισμένη χρονικά θητεία, η επιλογή να βασίζεται σε ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο αντικειμενικών (τυπικά προσόντα, ειδικά προσόντα, εμπειρία) και υποκειμενικών (προσωπικότητα, συνέντευξη) κριτηρίων καθώς και στο συνυπολογισμό της γνώμης των εργαζομένων της κάθε υπηρεσιακής μονάδας και η απόφαση να λαμβάνεται από επιτροπή να είναι αιτιολογημένη και να δημοσιεύεται.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

 Υ.Γ.-1:  Και επειδή η ζωή μας έχει κάνει καχύποπτους ελπίζουμε ο περί την αξιολόγηση θόρυβος να μην κατακάτσει με την έλευση εταιρείας συμβούλων, οι οποίοι θα αναλάβουν την… «αντικειμενική» αξιολόγηση στελεχών και προσωπικού. Έγινε και στο παρελθόν, πολύ-διαφημίστηκε μάλιστα, αλλά το αποτέλεσμα ήταν στημένο σαν τα… ντέρμπι Ολυμπιακού- Αιγάλεω


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ pdf

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΤΑ: Στα κάγκελα για το σχέδιο εθελουσίας εξόδου – Κινητοποιήσεις από εργαζόμενους

Εθελουσία έξοδος για 2.000 εργαζομένους, αλλαγή στο καθεστώς προσλήψεων και απευθείας αναθέσεις κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας περιλαμβάνει η τροπολογία για τα ΕΛΤΑ. Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση - Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι

Η Unilever θα δοκιμάσει την 4ήμερη εργασία στη Ν. Ζηλανδία

Και τα 81 μέλη του προσωπικού στα γραφεία της εταιρείας στη Ν. Ζηλανδία θα μπορούν να μετάσχουν σε αυτή τη δοκιμή, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα και θα διαρκέσει 12 μήνες. Οι εργαζόμενοι θα αμείβονται για πέντε ημέρες, αλλά θα εργάζονται τέσσερις, ανακοίνωσε η Unilever.  

Ενα λουλούδι στη μνήμη του Αλέξανδρου, ενάντια στην τρομοκρατία

Κάλεσμα σε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη 12η επέτειο από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την αστυνομία απευθύνουν περισσότεροι από 600 συμπολίτες μας με ανοιχτό κείμενο υπογραφών.

Χωρίς σχεδιασμό η αντιμετώπιση της πανδημίας στους εργασιακούς χώρους

«Επιτελικό χάος στο υπουργείο Εργασίας» εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας  καταγγέλουν οι Επιθεωρητές Εργασίας με ανακοίνωση που εξέδωσε η πανελλήνια ομοσπονδία συλλόγων Επιθεωρητών, η ΠΟΣΕΠΕ,  με αφορμή την πρώτη-ύστερα από 17 μήνες-σύσκεψη,  με την γενική γραμματέα του υπουργείου, Άννα Στρατινάκη η οποία είναι η πολιτική προϊσταμένη  του ΣΕΠΕ μετά την υποβάθμιση του Σώματος από Ειδική Γραμματεία σε Γενική Διεύθυνση.

ΣYMMAXIA: “Οργανόγραμμα σκοπιμοτήτων και κομματικών διευθετήσεων”

Η κομματική όπως διαφαίνεται Διοίκηση επιδιώκοντας να αποσβέσει τα 150 εκ. ευρώ και την εκχώρηση του ΕΥΣ,  που μετά τον 1,5  χρόνο υποχωρητικότητας και  αποτυχημένων διαπραγματεύσεων δεν θα αποφύγει να καταβάλει στο υπουργείο και ετοιμάζεται να τα μετακυλήσει στους εργαζόμενους και τον τελικό καταναλωτή. Με  παρέμβαση του αναπληρωτή  Υπουργού Οικονομικών κ. Θεωδ. Σκυλακάκη προετοιμάζεται νομοθετική παρέμβαση που θα θέτει την ΕΥΔΑΠ σε καθεστώς επιτήρησης  με ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, αναγκαστικές αποχωρήσεις προσωπικού με δυσμενείς όρους (εθελούσια) και απολύσεις κ.α. 

Παρατείνεται (εκ νέου) η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων!

Με το άρθρο 72 του ν. 4756/2020 (ΦΕΚ Α 235/26-11-2020) παρατείνεται η θητεία των διοικητικών οργάνων των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων, εργοδοτών και συνταξιούχων, μέχρι την 30ή Ιουνίου 2021.

Σύλλογος Μηχανικών: Διαμαρτυρία προς το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ για το νέο Οργανόγραμμα

Με την βεβαιότητα ότι, το συγκεκριμένο οργανόγραμμα θα δυσχεράνει δραματικά την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της Εταιρείας, ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, να μην υποπέσει στο σφάλμα να εισάγει βεβιασμένα ως θέμα στο Δ.Σ. την ψήφισή του και να το θέσει πρώτα σε συζήτηση με τον Σύλλογο Μηχανικών και όποιους άλλους νομίζουν, προκειμένου, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποφευχθούν προβλήματα νομιμότητας και κανονιστικής συμμόρφωσης.

ΕΣΚ: “Η ΕΥΔΑΠ εν μέσω πανδημίας απειλεί μικροεπαγγελματία με κατάσχεση για χρέη από σπίτι που καταστράφηκε στο σεισμό του 1999!

Το ποσό των 610,82 ευρώ ζητά με εξώδικο η ΕΥΔΑΠ από μικροεπαγγελματία στο Μενίδι, για κατανάλωση νερού σε σπίτι το οποίο καταστράφηκε το Σεπτέμβρη του 1999 από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ και από τότε δεν κατοικείται!

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: 24ωρη Απεργία  – Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ, δεν εργαζόμαστε με φυσική παρουσία και  τηλεργασία, δηλώνουμε απεργοί και ορθώνουμε τείχος αντίστασης ενάντια στην ανάλγητη και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που εκμεταλλεύεται την πανδημία και φορτώνει τα βάρη στον κόσμο της μισθωτής εργασίας.  

Σωματείο Αποχέτευσης: Συμμετέχουμε στην απεργία της 26 Νοεμβρίου

Το Σωματείο μας αποφάσισε ομόφωνα, να συμμετάσχει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 αντιδρώντας στη πρόθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη που επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου, την αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας , που ''φακελώνει'' τα συνδικάτα και προσπαθεί να  τα χειραγωγήσει, με διάφορες μεθόδους. 

Νομοσχέδιο Βρούτση: Καταργούνται το 8ωρο και οι υπερωρίες – Το ευρωπαϊκό κεκτημένο & η 135 διεθνή σύμβασης εργασίας! 

γράφει ο Κώστας Νικολάου, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ • Κρίσιμα ερωτηματικά θέτει ο υπουργός εργασίας κ. Ι. Βρούτσης με το εσπευσμένο νομοσχέδιο (μεσούσης πανδημίας) για τη «Διευθέτηση του Χρόνου Εργασίας».

Σύλλογος Προσωπικού: Στις 26/11 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ – Πρέπει ΤΩΡΑ να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση

Επειδή όμως πρέπει τώρα και όχι «αργότερα» να δοθεί απάντηση στην κυβέρνηση που αξιοποιεί την πανδημία και τις περιοριστικές συνθήκες για να περάσει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και να εντείνει την καταστολή, το Σωματείο μας πήρε απόφαση συμμετοχής στην μεγάλη πανεργατική απεργία που ήδη έχει αποφασίσει το ΕΚΑ και δεκάδες δευτεροβάθμια συνδικάτα αλλά στη συνέχεια της απόφασής μας και η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ. 

Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού: H Διοίκηση να εξασφαλίσει τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό για την τηλεργασία

Καλούμε τη Διοίκηση να εξασφαλίσει άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο καθεστώς της τηλεργασίας, όλο τον απαραίτητο και αναγκαίο εξοπλισμό (laptop ,ακουστικά, τηλέφωνα) και τις απαραίτητες προσβάσεις σε εταιρικές εφαρμογές, ώστε να διευκολύνει τις συνθήκες εργασίας τους.

Mείωση των δαπανών για την Υγεία, προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των κονδυλίων κατά τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, την ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα κατά 30%, στα 5,5 δισ. ευρώ ● Δραστικό ψαλίδι και στις δαπάνες για την απασχόληση.

ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: Πρόσκληση στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για διάλογο για τη νέα ΣΣΕ

Αίτηση - Πρόσκληση προς τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για συνάντηση και έναρξη διάλογου για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

ΣΧΟΛΙΑ

Δώστε το σχόλιό σας
Please enter your name here