Κυριακή, 25 Αυγούστου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΕΚΕΣ: “Κατόπιν εορτής (αφού υπέγραψαν Συλλογική Σύμβαση) και με εξάμηνη καθυστέρηση, πραγματοποιείται  το 34ο Συνέδριο της ΟΜΕ” (Ανακοίνωση Νο 30)

 Παρά την καταστατική υποχρέωση για διενέργεια του συνεδρίου εντός του 1ου εξαμήνου του έτους και κατόπιν εορτής, αφού η Συλλογική Σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί, η πλειοψηφία της ΟΜΕ, διοργανώνει συνέδριο ρουτίνας. Τα συνέδριο θα μπορούσε  να ενισχύσει τις υποτιθέμενες «σκληρές διαπραγματεύσεις» για τη ΣΣΕ, αλλά η πλειοψηφία της ΟΜΕ αποφάσισε να κρατήσει το προσωπικό μακριά από την οποιαδήποτε εμπλοκή του. Λογικό, αφού έννοιες όπως συμμετοχή, λογοδοσία, διεκδίκηση, δημοκρατία απουσιάζουν παντελώς από το λεξιλόγιο των στελεχών της πλειοψηφίας.

Το ΣΕΚΕΣ σταθερό στις απόψεις και την τακτική υπεράσπισης της δημόσιας ΕΥΔΑΠ και των εργατικών συμφερόντων θα θέσει στο σημερινό 34ο συνέδριο τα παρακάτω ψηφίσματα: 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 34o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ 19/11/2015 

(1)

ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ – ΟΧΙ στον οικονομικό στραγγαλισμό της – Ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρας της 

Το 34ο Συνέδριο της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στις μνημονιακές δεσμεύ-σεις για περαιτέρω πώληση σε ιδιώτες του 11% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ και για διάθεση των αδιάθετων κερδών της ΕΥΔΑΠ στους μετόχους με τη μορφή «επιστροφής κεφαλαίου».

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών που έγινε αποδεκτή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε η Ε.Ε. να κατοχυρώσει την ύδρευση και την αποχέτευση ως ανθρώπινο δικαίωμα, το δημοψήφισμα των πολιτών της Θεσσαλονίκης που σε ποσοστό 98% ανέδειξαν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ,  η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ως αντίθετη με το Ελληνικό Σύνταγμα την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, καταδεικνύουν την υποχρέωσή των εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ να συνεχίζουν με αυτοπεποίθηση τον αγώνα για δημόσια και κοινωφελή ΕΥΔΑΠ ενάντια σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση και σε κάθε προσπάθεια αλλοίωσης του δημόσιου και κοινωνικού της χαρακτήρα.

Η ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ επικεφαλής των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ θα συμβάλει στη δημιουργία και στην Αττική σε ένα μεγάλο μέτωπο αντίστασης με σκοπό την αποτροπή της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης, τη ματαίωση της επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους και την επίτευξη της επιστροφής του 27% των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στο ελληνικό δημόσιο. Μια «κατ’ ουσία δημόσια ΕΥΔΑΠ» δε μπορεί να λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος, όπως αναφέρει και η απόφαση του ΣτΕ.

Διεκδικούμε, στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην καμπάνια να τεθεί στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση η πρόνοια ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης είναι ανθρώπινο δικαίωμα και ότι ο κύκλος του νερού τελεί υπό δημόσιο έλεγχο και διαχείριση. 

(2)

Για μια ΕΥΔΑΠ πραγματικά δημόσια, μοχλό παραγωγικής ανασυγκρότησης, δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και με εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα

Το 34ο Συνέδριο της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση στη συνέχιση των πρακτικών από την κυβέρνηση και τη διοίκηση για μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε κέλυφος εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και μεταφοράς πόρων από το δημόσιο στους ιδιώτες με την έμμεση ιδιωτικοποίηση που συντελείται με τις εργολαβίες, τις παραχωρήσεις αντικειμένων, τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, τις συμβουλευτικές εταιρείες και την απαξίωση του μόνιμου προσωπικού.

Η παραγωγική ανασυγκρότηση και η καταπολέμηση της ανεργίας που έχει ανάγκη η Ελλάδα για να βγει από την κρίση, θα πραγματοποιηθεί με την αναδιανομή πόρων, εισοδημάτων και ισχύος από το κεφάλαιο προς την εργασία και όχι με το αντίθετο, όπως γίνεται μέχρι σήμερα και μας οδήγησε στην κρίση.

Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ θα αγωνιστούμε για μια ΕΥΔΑΠ πραγματικά δημόσια, μοχλό παραγωγικής ανασυγκρότησης, δημιουργίας θέσεων απασχόλησης με εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Διεκδικούμε και απαιτούμε από τη διοίκηση να προχωρήσει άμεσα σε:

  • Στοχευμένες προσλήψεις ικανού αριθμού μόνιμου προσωπικού ενταγμένου στον κανονισμό, ως βασικό μέσο αποτροπής της έμμεσης ιδιωτικοποίησης.
  • Αναδιοργάνωση προσωπικού, για άμεση ανακούφιση κρίσιμων τομέων της εταιρίας.
  • Να μπει τέλος στους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους.

 (3)

Για ένα (1) καλά οργανωμένο και δυνατό σωματείο στην ΕΥΔΑΠ 

Είναι ώριμη πλέον στην συνείδηση των συναδέλφων η ιδέα, ότι η υπεράσπιση των εργατικών μας συμφερόντων (εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, υγειονομικά κλπ) θα είναι αποτελεσματική μόνο αν η συνδικαλιστική  πολυδιάσπαση των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ σε 12 σωματεία, αποτελέσει οριστικό παρελθόν.

Έχοντας υπόψη και τις μνημονιακές δεσμεύσεις για νέο συνδικαλιστικό νόμο την απειλούμενη κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τη δυνατότητα της εργοδοσίας να υπογράφει ΣΣΕ με σωματείο της…  αρεσκείας της, έφτασε ο καιρός για ένα (1) καλά οργανωμένο και δυνατό σωματείο στην ΕΥΔΑΠ, με διατάξεις, που θα κατοχυρώνουν καταστατικά την εκπροσώπηση όλων των κλάδων των εργαζομένων στη διοίκησή του.

Το Συνέδριο καλεί τα σωματεία μέλη του να προχωρήσουν σε συνελεύσεις αυτοδιάλυσης και ένταξης όλων των εργαζόμενων της ΕΥΔΑΠ στο Σύλλογο Προσωπικού που είναι το ιστορικότερο σωματείο των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και στο οποίο εκπροσωπούνται όλες οι υπάρχουσες σήμερα συνδικαλιστικές παρατάξεις στο χώρο των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ. Εάν τα ΔΣ των σωματείων δε πάρουν τέτοιες πρωτοβουλίες εντός του έτους καλούμε όλους τους εργαζομένους να εγγραφούν με προσωπική ευθύνη και πρωτοβουλία στο Σύλλογο Προσωπικού ωθώντας τις εξελίξεις προς το ένα σωματείο.

 (4)

Κανένας συμπολίτης μας χωρίς νερό

 Είναι αδιανόητο μια εταιρεία δημοσίου ελέγχου όπως η ΕΥΔΑΠ, που παρέχει το ζωτικό κοινό αγαθό του Νερού, με εκατομμύρια καθαρά κέρδη και ρευστότητα να αφήνει χωρίς νερό άπορες οικογένειες που έχουν πληγεί από την ανθρωπιστική κρίση, που δημιουργεί η μνημονιακή βαρβαρότητα.

Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την αξιοπρέπεια του ανθρώπου (άρθρο 2), ο ΟΗΕ έχει με το ψήφισμα 64/292 του 2010 της 108ης ολομέλειας του «αναγνωρίζει το δικαίωμα σε ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό και αποχέτευση ως ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο είναι απαραίτητο για την πλήρη απόλαυση της ζωής και όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ πρέπει να ενσωματώσει αυτές τις βασικές θεσμικές επιταγές στις λειτουργία τις εταιρείας.

Καλούμε την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να προχωρήσει άμεσα:

  • Σε αποκατάσταση της παροχής νερού σε όσους αδυνατούν λόγω οικονομικής αδυναμίας να καταβάλλουν τις οφειλές τους και σε σταμάτημα των διακοπών υδροδότησης σε όσους είναι οικονομικά ή κοινωνικά αναξιοπαθούντες. Να οριστούν οικονομικά–κοινωνικά-ανθρωπιστικά κριτήρια διακοπής–μη διακοπής της υδροδότησης.
  • Σε διαγραφή χρεών και προσαυξήσεων όσων αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν και σε ρύθμιση χρεών, με διαγραφή προσαυξήσεων, για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές
  • Αντί διανομής αυξημένου μερίσματος στους μετόχους, να δημιουργηθεί κοινωνικό τιμολόγιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τη θεσμική κατοχύρωση, της δωρεάν πρόσβασης σε 10 κυβικά ανά άτομο το τρίμηνο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
  • Να ληφθούν μέτρα διευκόλυνσης των πληρωμών για τους πολίτες με ηλεκτρονικές πληρωμές, κάρτες, μερικές καταβολές κλπ.
  • Να προωθήσει σε συνεργασία με τους φορείς τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης δίκτυο δημόσιων κρουνών στην Αττική διευκολύνοντας την προσβασιμότητα σε δωρεάν καθαρό πόσιμο νερό.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ