Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΕΚΕΣ: “Σκέψεις και προβληματισμοί εν όψει της υπογραφής της νέας Συλλογικής Σύμβασης”

Ανακοίνωση Νο 6 – Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Σκέψεις και προβληματισμοί
εν όψει της υπογραφής της νέας Συλλογικής Σύμβασης

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Εν όψει της αναμενόμενης υπογραφής της νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) σας μεταφέρουμε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας.

 1. Για τα Οικονομικά Αποτελέσματα του 2023, η Διοίκηση ανακοίνωσε με ικανοποίηση ότι κατάφερε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών κατά 2,4%, να μειώσει το λειτουργικό κόστος κατά 1,8% και να αυξήσει τα κέρδη κατά 163%! Μάλιστα στην μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 6 εκατ., τα 3,4 εκατ. προήλθαν από την μείωση των αμοιβών και εξόδων του προσωπικού. Ο κ. Σαχίνης στο διάγγελμά του προς το προσωπικό στις 25/4/24 δικαιολόγησε τη μείωση ως αποτέλεσμα της… ηλικιακής ανανέωσης του προσωπικού της εταιρείας. Βέβαια αποσιώπησε το γεγονός ότι το μόνιμο προσωπικό της εταιρείας μειώθηκε από 2.333 το 2022, σε 2.291 το 2023, που σημαίνει ότι αυξήθηκε η… παραγωγικότητα της εργασίας, δηλαδή η εκμετάλλευση της εργασίας του προσωπικού (λιγότεροι εργαζόμενοι έφεραν μεγαλύτερο αποτέλεσμα).
 2. Αν ρίξουμε μια ματιά στα οικονομικά αποτελέσματα της ΕΥΔΑΠ από το 2008 μέχρι σήμερα (εδώ) θα δούμε ότι ο βασικός στόχος της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, η βίαιη υποτίμηση της αξίας της εργατικής δύναμης που επιβλήθηκε με τα μνημόνια και συνεχίστηκε χωρίς παρεκκλίσεις και στην «μεταμνημονιακή» εποχή, έχει εφαρμοστεί με συνέπεια και ιδιαίτερη επιτυχία από όλες τις διοικήσεις της Εταιρείας. Το ποσοστό των αμοιβών και εξόδων του προσωπικού σε σχέση με το κύκλο εργασιών μειώθηκε από 59,2% το 2008, 29,3% το 2012, 35,0% το 2015 και στο 36,6% το 2023, δηλαδή ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργασίας αυξήθηκε πάνω από 60% κατά τα τελευταία 15 χρόνια. Οι 3.320 εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ το 2009 είχαν μεικτές αποδοχές (περιλαμβανομένων των έκτακτων αμοιβών) κατά μέσο όρο 49.659€ το χρόνο ενώ, οι 2.291 εργαζόμενοι το 2023 είχαν αποδοχές κατά μέσο όρο 41.378€. Συνυπολογίζοντας την αύξηση του τιμάριθμου οι πραγματικές αμοιβές ακολούθησαν μια έντονη καθοδική πορεία. Αντίθετα οι μέτοχοι εισέπραξαν την ίδια περίοδο (2009-2023), από τη δική μας δουλειά, 370 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, μάλιστα, η Διοίκηση ανέθεσε σε χρηματοοικονομικό σύμβουλο να διερευνήσει την πιθανότητα επιστροφής κεφαλαίου στους μετόχους από τα αποθεματικά της Εταιρείας.
 3. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Διοίκηση προσερχόμενη στο τραπέζι της «διαπραγμάτευσης» για την νέα ΣΣΕ είχε και έχει ένα και μοναδικό στόχο. Να διατηρήσει για τα επόμενα τρία χρόνια στα ίδια ή και χαμηλότερα επίπεδα το εργατικό κόστος σε σχέση με τον κύκλο εργασιών. Έχοντας ως δεδομένο ότι: α) το μόνιμο προσωπικό της ΕΥΔΑΠ θα μειωθεί και κατά τα επόμενα τρία χρόνια. 330 συνάδελφοι είναι άνω  των 62 ετών, που σημαίνει μείωση κόστους περίπου 22 εκατ. ευρώ και β) η εργολαβοποίηση των υπηρεσιών και η άγρια εκμετάλλευση των εργολαβικών εργαζομένων (πολλοί/ες εξ αυτών έχουν αποδοχές μικρότερες από τις πρόσφατες αυξήσεις της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης), θα συνεχιστεί και πιθανώς θα αυξηθεί. Τόσο η αρχική πρόταση της Διοίκησης, αύξηση μισθολογικής δαπάνης κατά 9.900.000€ όσο και η βελτιωμένη των 13.505.000€ (αύξηση 10% του εργατικού κόστος του 2023 χωρίς να υπολογίζονται οι αποχωρήσεις) είναι μια πρόταση που: α) συνεχίζει την περαιτέρω υποτίμηση της αξίας της εργατικής δύναμης των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ β) υποτιμάει την διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων (της ΟΜΕ και των σωματείων)  και τέλος γ) υποτιμάει τη νοημοσύνης και την  αξιοπρέπεια των εργαζομένων αφού δεν τους θεωρεί ως τον βασικό συντελεστής της ύπαρξης και ανάπτυξης της εταιρείας (άρα πρέπει και να αμείβεται ανάλογα) αλλά μια μηχανή παραγωγής κερδών για τους μετόχους.
 4. Το ερώτημα που επίσης τίθεται είναι με ποιους στόχους προσέρχεται στην διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ η πλευρά των εργαζομένων, οι εκπρόσωποί μας της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ. Το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργήθηκε από την αρχή αποδείχτηκε ότι δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Εκτός και αν το συμπαγές και ξεκάθαρο πια πλειοψηφικό μπλοκ της ΟΜΕ (ΕΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΕΣΚ) είναι της λογικής «ότι παραπάνω πάρουμε από αυτό που θέλει να δώσει ο Σαχίνης, καλό είναι». Οπότε δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση, αλλά μάλλον για «σικέ» αγώνα. Μήπως γι αυτό τέθηκε εξ αρχής εκτός διαπραγμάτευσης η δύναμη των εργαζομένων;
 5. Ως ΣΕΚΕΣ από την αρχή είχαμε προτείνει (1) ότι η αναγνώριση της προϋπηρεσίας στο χρονοεπίδομα για τις νέες προσλήψεις (μετά το 2012) και η εφαρμογή της ΣΣΕ του 2007 για μισθολογική αύξηση όσων έχουν 30-32 συντάξιμα χρόνια αποτελούσαν τα προαπαιτούμενα για την έναρξη των διαπραγμάτευσης εν όψει της νέας ΣΣΕ. Θέσαμε ως βασικούς και ευκταίους στόχους για τη νέα ΣΣΕ την αναγνώριση της περιόδου 2012-2024 στα κλιμάκια του χρονοεπιδόματος και στις μισθολογικές προαγωγές για όλους τους εργαζόμενους, την επαναφορά των επιδομάτων που είχαν περικοπεί και την πρόσληψη 500 εργαζόμενων τακτικού προσωπικού, παράλληλα με την προσπάθεια ένταξης στην ΕΥΔΑΠ των εργολαβικών. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ακόμα και σήμερα ότι με τον αγώνα μας μπορούσαμε να τα πετύχουμε. Γιατί οι ανάγκες μας (γενναίες αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες από την ακρίβεια, ανταμοιβή μας από την μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας) και η κάλυψη της ΕΥΔΑΠ με το αναγκαίο προσωπικό είναι πάνω από τα κέρδη των μετόχων, των εργολάβων και των συμβούλων. Και κυρίως δεν εξαρτώνται από την μεγαθυμία της Διοίκησης, της κυβέρνησης και όσων επιδιώκουν ή και έχουν αποδεχτεί τον αφοπλισμό του προσωπικού από το να διεκδικεί αυτό που του αξίζει.

 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠ

 

 Υ.Γ.-1: Υπενθυμίζουμε την πρόταση που καταθέσαμε εγγράφως στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΟΜΕ στις 3/4/2024 (αριθμ. πρωτ. 173/3.4.2024), με τις ελάχιστες προϋποθέσεις για να υπογραφεί η νέα ΕΣΣΕ:

Μισθολογικά:

 • Καμία περικοπή ή πάγωμα αποδοχών σε κανένα εργαζόμενο.
 • Εφαρμογή της ΣΣΕ 2007 για μισθολογική αύξηση όσων έχουν 30-32 συντάξιμα χρόνια
 • Πλήρης επαναφορά του ανθυγιεινού επιδόματος (συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος οθόνης) για όλους.
 • Αναγνώριση περιόδου 2012 – 2024 στο χρονοεπίδομα και τις μισθολογικές προαγωγές. Έναρξη από την υπογραφή της ΣΣΕ.
 • Κατάργηση της περικοπής του ν. 3833/2010.
 • Κατάργηση του πλαφόν στην μισθοδοσία.

Θεσμικά:

 • Πεντακόσιες (500) άμεσες στοχευμένες προσλήψεις τακτικού προσωπικού ενταγμένου στον κανονισμό προσωπικού. Ένταξη στο μόνιμο προσωπικό των εργολαβικών εργαζομένων, μετά από αξιοκρατική διαγωνιστική διαδικασία. Κατάργηση του θεσμού των εργολαβικών εργαζομένων και κάθε ελαστικής μορφής εργασίας.
 • Δημιουργία επιτροπής Διοίκησης – εργαζομένων για σύνταξη εντός 6μήνου μελέτης για τη σταδιακή μείωση του χρόνου εργασίας στις 30 ώρες ανά εβδομάδα χωρίς μείωση αποδοχών καθώς και για την αλλαγή οργάνωσης της εταιρείας.
 • Διάρκεια: Η νέα ΕΣΣΕ που θα υπογραφεί να είναι τριετής μόνο αν ικανοποιεί τους παραπάνω όρους. 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ