Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:

ΣΕΚΕΣ: “Την Πέμπτη 10 Ιούνη όλοι/ες στην Απεργία” • “Ονομάζουν τα «ψίχουλα» ικανοποιητική Συλλογική Σύμβαση”

Ανακοίνωση Νο 15  •  Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Την Πέμπτη 10 Ιούνη όλοι/ες στην Απεργία
Για να μην περάσει το αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η επανεκκίνηση της οικονομίας και η «ανάπτυξη» που διατυμπανίζει ο κ. Μητσοτάκης, απαιτεί  την κανονικοποίηση της ακραίας εκμετάλλευσης, απαιτεί φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, απαιτεί οι ζωές των εργαζομένων να είναι σε διαρκή διαθεσιμότητα στις ανάγκες των επιχειρήσεων χωρίς δυνατότητα συλλογικών αντιστάσεων και διεκδικήσεων.

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Για την προστασία της εργασίας» είναι μια ολομέτωπη επίθεση στα πλέον θεμελιώδη δικαιώματα τους. Είναι ένα νομοσχέδιο που ενισχύει την εξουσία των εργοδοτών, διευκολύνει την εργοδοτική αυθαιρεσία, «εκπαιδεύει» τους εργαζόμενους  να πουλάνε την εργασία τους για όσο χρόνο την χρειάζεται η επιχείρηση.

Το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας προβλέπει:

 1. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία εργοδότη-εργαζόμενου. Πρόκειται για την κατάργηση του 8ώρου και την νομιμοποίηση της 10ωρης εργασίας χωρίς πληρωμή προσαύξησης υπερωριακής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, ζωές προσαρμοσμένες στις ανάγκες της επιχείρησης και πλήρη εξατομίκευση της σχέσης εργασίας.
 2. Αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου των υπερωριών στις 150 ώρες το χρόνο (από 96 στη βιομηχανία και 120 στην υπόλοιπη οικονομία) και η προσαύξηση επί του ωρομισθίου μειώνεται από το 60% στο 40% για τις ώρες μεταξύ των 120 και 150. Με απλή απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας θα επιτρέπεται η υπέρβαση των 150 ωρών υπερωρίας ετησίως με υπερωριακή αμοιβή στο 60% ενώ μέχρι σήμερα η υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου υπερωριών ήταν παράνομη και πληρωνόταν με προσαύξηση 80%.

Οι ρυθμίσεις αυτές θέτουν  σε κίνδυνο όχι μόνο τη δυνατότητα επιβίωσης των εργαζομένων άλλα και την ίδια την ασφάλεια και υγεία τους. Η εντατικοποίηση της εργασίας και τα εξαντλητικά ωράρια θα αυξήσουν το ήδη  υψηλό ποσοστό εργατικών ατυχημάτων.

 1. Κατάργηση της υποχρεωτικής ανάπαυσης κατά την Κυριακή και τις ημέρες Αργίας σε ακόμα περισσότερους κλάδους της οικονομίας. Αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει “πίεση συντονισμού” για κυριακάτικη εργασία και σε άλλους κλάδους.
 2. Απελευθέρωση των απολύσεων εργαζομένων, αφού ο εργοδότης δεν είναι πλέον υποχρεωμένος να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο, αν δικαιωθεί στο δικαστήριο.
 3. Υπονόμευση της πλήρους απασχόλησης, καθώς οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης θα υποχρεούνται να παρέχουν πρόσθετη εργασία πέρα από την ατομική σύμβαση εργασίας τους, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, ακόμα και με διακεκομμένο ωράριο και με υπερωριακή αμοιβή μόλις 12% επί του μειωμένου μισθού των μερικώς απασχολούμενων.
 4. Υπονόμευση του δικαιώματος στην ετήσια άδεια, αφού πλέον θα μπορεί να εξαντλείται ως το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς και όχι εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα
 5. Περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας:
  • Με την νομοθέτηση της υποχρέωση για ηλεκτρονική ψηφοφορία και προηγούμενη ένταξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο νομοθετημένο κρατικό μητρώο, προκειμένου να έχουν δικαίωμα στην απεργία, την συλλογική διαπραγμάτευση,
  • με την απαγόρευση της περιφρούρησης της απεργίας για την δήθεν προστασία των δικαιωμάτων όσων δεν απεργούν,
  • με τον ορισμό, πέρα από το απαραίτητο προσωπικό ασφαλείας των εγκαταστάσεων, και του «Προσωπικού Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας» στο ύψος του 33% «της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας», σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων,
  • με την υποχρέωση πρότερης διαβούλευσης στον ΟΜΕΔ στους αντίστοιχους κλάδους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προκηρυχθούν απεργίες με άμεσο τρόπο.
  • με τη μείωση των μελών των συνδικάτων που προστατεύονται από απόλυση.
 1. Μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε «ανεξάρτητη αρχή» χωρίς ουσιαστικό πολιτικό και κοινωνικό έλεγχο και μετατροπή του σε τεχνοκρατικό και εισπρακτικό μηχανισμό με στόχο την δήθεν αποπολιτικοποίηση της διοίκησης.

Η οργή μας μας πρέπει να γίνει δύναμη. Το μέλλον δεν θα έρθει από μόνο του αν δεν φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό. Μόνη λύση για να βάλουμε φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης είναι ο πανεργατικός ξεσηκωμός.

Γι΄ αυτό η απεργία στις 10 Ιούνη πρέπει να αποτελέσει πραγματικό σταθμό αγώνα. Να δώσει το μήνυμα ότι αυτός ο νόμος που διαλύει τις ζωές μας δεν θα περάσει. Και αυτή είναι μια μάχη από την οποία κανείς δεν πρέπει να λείπει.

Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, τα Συνδικάτα, τις ΣΣΕ και την Απεργία

Δραστική μείωση του χρόνου εργασίας

Αυξήσεις σε μισθούς, διεύρυνση των δικαιωμάτων

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και για όλες

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ


.2.

Ονομάζουν τα «ψίχουλα» ικανοποιητική Συλλογική Σύμβαση

 

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Με τους εργαζόμενους στο απόλυτο «σκοτάδι» συνεχίζεται η… «διαπραγμάτευση» για τη Συλλογική Σύμβαση μεταξύ Διοίκησης και της εκλεκτής της Διοίκησης «ΟΜΕ».

Σύμφωνα με πληροφορίες η τακτική της Διοίκησης («σας επιλέγω για συνομιλητές – υπογράφετε ότι προτείνω – παίρνετε και κάποιες θέσεις ευθύνης») βρίσκετε στο τελικό στάδιο και γίνεται προσπάθεια να υπογραφεί ΣΣΕ πριν τη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 25 Ιουνίου, όπου τα ψίχουλα στους εργαζόμενους θα κατατεθούν ως λάφυρα στα… πόδια των μετόχων μαζί με τα 50 μύρια των μερισμάτων.

Η εκλεκτή «ΟΜΕ» φέρεται να έχει αποδεχτεί τις προτάσεις – ψίχουλα της Διοίκησης για νέα τριετή ΣΣΕ: μια μισθολογική προαγωγή για όλο το προσωπικό και ως επικοινωνιακό κερασάκι στην επικοινωνιακή… τούρτα η κατάργηση της παρακράτησης του 4% και η κατοχύρωση των διατακτικών τροφής.

Για το δεύτερο σκέλος, που αφορά στην τοποθέτηση σε θέση Γενικής Διευθύντριας εκλεκτής της ΑΚΕ- Αγγελάκη, το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο εξελίχτηκε σε Βατερλό του Διευθύνοντος, αφού 9 από τα 13 μέλη του Δ.Σ. αποχώρησαν από τη Συνεδρίαση αρνούμενοι/ες να συμπράξουν με το φιάσκο της πρότασης «και οι έσχατοι έσσονται πρώτοι» για τη θέση της Γ.Δ. Ανθρώπινου Δυναμικού, που όπως φαίνεται  εξελίσσεται σε φιάσκο όλης της διαδικασίας «νέο οργανόγραμμα – ιδιωτική αξιολόγηση». Στο Δ.Σ. απέμειναν μόνοι οι Διοικούντες με τον συνάδελφο ΑΚΕ-Αγγελάκη με μουσική υπόκρουση το βίντεο από την συγκέντρωση στον Περισσό με την… απαγγελία Αγγελάκη: «Να φύγετε κύριε Σαχίνη»

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Με όσο… χιούμορ και αν αντιμετωπίσουμε τις δυσμενείς για το προσωπικό εξελίξεις δεν μπορούμε να κρύψουμε την ανησυχία μας για την σε βάρος των συμφερόντων μας επικείμενη συμφωνία Διοίκησης – εκλεκτής «ΟΜΕ».

Την ίδια στιγμή που παρά τη ζημιογόνο χρήση χαρίζονται (αυτή είναι η λέξη) 50 εκατ. ευρώ στους μετόχους,  στους εργαζόμενους πετάνε, εν είδει ξεροκόμματου, μια μισθολογική προαγωγή (13,00 € μεικτά, το μήνα  στο βασικό μισθό για τους νέους συναδέλφους). Και για να χρυσωθεί το χάπι και να μην γίνει περίγελο η εκλεκτή ΟΜΕ της Διοίκησης, δίνουν το 4% (2,5 εκατ. ευρώ για 2.500 εργαζόμενους) που αποτελεί συμβατική υποχρέωση της προηγούμενης σύμβασης και τα περιβόητα κουπόνια που είναι υποχρεωμένη να δίνει η κάθε διοίκηση.

Οι σχεδιασμοί Διοίκησης  – εκλεκτής ΟΜΕ δεν πρέπει να περάσουν.

Ελάχιστες απαιτήσεις από την πλευρά των εργαζομένων για την υπογραφή μιας καλής, ανεκτής και μη αμφισβητήσιμης ΕΣΣΕ αποτελούν:

 1. Η άμεση υπογραφή της ΕΣΣΕ.
 2. Πλήρης αποκατάσταση του ενός περικομμένου ανθυγιεινού επιδόματος για όλους.
 3. Κανονικοποίηση μισθολογίου.
 4. Εφαρμογή εφεξής όλων των βαθμολογικών προωθήσεων που δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι, βάση της αξιολόγησης, από το Φεβρουάριο 2012 ως τον Απρίλιο 2024.

Συνολική μέγιστη επιβάρυνση μισθολογίου, από τις προαναφερθείσες τρεις διατάξεις, στην επόμενη τριετία (1-01-2022 έως 31-12-2024), μέσω συμφωνημένης χρονικής εφαρμογής των διατάξεων, λιγότερο από 26 εκ. ευρώ

 1. Ανάληψη από την ΕΥΔΑΠ του κόστους της εξαγοράς ενσήμων, ώστε να υπάρξει προγραμματισμός των συνταξιοδοτήσεων (και από την πλευρά των εργαζομένων και από την πλευρά της εταιρίας) έως και το 2030.
 2. Δημιουργία κοινής επιτροπής (διοίκησης-υπηρεσιακών-εργαζομένων) για τη συζήτηση και την κατάθεση πρότασης για:
  • πιλοτική εφαρμογή της 30ωρης εργάσιμης εβδομάδας
  • βελτιώσεις στην οργάνωση της εταιρίας,
  • αναβάθμιση στην υγειονομική υπηρεσία,
  • θετικούς εκσυγχρονισμούς στον κανονισμό προσωπικού,
  • κωδικοποίηση ΕΣΣΕ.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία και κοινή αποδοχή της πρότασης που θα κατατεθεί, να υπογραφεί συμπληρωματική ΣΣΕ για την υλοποίηση της.

 1. Ενσωμάτωση της πάγιας χορήγησης των τροφείων σίτισης στην ΕΣΣΕ.

Το παραπάνω πλαίσιο μπορεί να αποτελέσει ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο διεξόδου που θα εξασφαλίσει εργασιακή ειρήνη, την επόμενη δύσκολη περίοδο και δε θα θίγει την αξιοπρέπεια των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των συμφερόντων και δικαιωμάτων μας είναι δική σου υπόθεση και υποχρέωση.

Δυνάμωσε την παρουσία σου και τη συμμετοχή σου.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΚΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΥΔΑΠΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕ PDF

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ