Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Σωματείο Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ – Ανακοίνωση 20/7/2016

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΕΥΔΑΠ

Αθήνα, 20.7.2016

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να δοκιμάζεται για έβδομη συνεχή χρονιά. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να αποτελούν τα εξιλαστήρια θύματα μπαίνοντας εκ νέου στο στόχαστρο των αντεργατικών πολιτικών με τους εργαζομενους να πλήττονται από τις αυξήσεις της φορολογίας, των ειδικών φόρων κατανάλωσης, των τελών και την αύξηση του ΦΠΑ σε 24% και με την επικείμενη έκδοση του ΕΝΦΙΑ να απειλεί με οικονομική ασφυξία όλα τα νοικοκυριά.

Αν δε, δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν βάλει οι δανειστές τότε θα έχουμε νέες περικοπές στους μισθούς των Δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις καθώς θα λειτουργήσει αυτόματα ο περίφημος κόφτης που επέβαλε το κουαρτέτο των δανειστών.

Μοναδικό ίσως ανάχωμα μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινή συμφωνία μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων που αναφέρεται στη μη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, να μην επανέλθει το λοκ-αουτ και για τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις να περάσει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση στα χέρια εργοδοτών – εργαζομένων και όχι στο κράτος και οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις να έχουν επεκτασιμότητα.

Οι συνταξιούχοι της χώρας μετά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για μη περικοπή των συντάξεων, είδαν την σύνταξή τους να μειώνεται για άλλη μια φορά μετά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τις νέες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων. Οι δε χαμηλοσυνταξιούχοι που είχαν εισπράξει το ΕΚΑΣ (μέχρι την οριστική κατάργησή του), καλούνται να επιστρέψουν αναδρομικά μέσα από τις περικομμένες συντάξεις τους και τα χρήματα αυτά!

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζοντας τον ίδιο καταστροφικό δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων και υιοθετώντας εξίσου αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές που διαχρονικά καταδικάζουμε, παρέδωσε με «πόνο ψυχής» τα αεροδρόμια στους Γερμανούς, «χάρισε» την εκμετάλλευση του Ελληνικού στον Λάτση, παρέδωσε το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας στους Κινέζους και τώρα έρχεται να ξεπουλήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με αδιαφανείς διαδικασίες στους Ιταλούς, τις αστικές συγκοινωνίες, την ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ, το Αττικό Μετρό, την ΕΑΒ, την ΕΛΒΟ, τις κτιριακές υποδομές και τις εταιρείες ύδρευσης ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ.

Μπορεί για την εταιρεία μας την ΕΥΔΑΠ να προβλέπεται η πώληση του 11% των μετοχών, η μεταβίβαση όμως όλου του υπόλοιπου ποσοστού στο νέο Υπερταμείο το ΕΔΗΣ θα σημάνει ταυτόχρονα και την παραχώρηση του μάνατζμεντ της εταιρείας μας στους ιδιώτες καθώς δεν υπάρχει ιδιώτης επενδυτής που θα «τοποθετήσει» κεφάλαια χωρίς να ελέγχει τη διοίκηση της εταιρείας.

Αναπροσαρμογή μέσου μισθολογικού κόστους

Καλούμε τη διοίκηση να προχωρήσει σήμερα σε θετική για τους εργαζόμενους επίλυση του θέματος που έχει αναδείξει και διεκδικεί το Σωματείο μας από το 2012 και αφορά την αναπροσαρμογή του μισθολογικού κόστους.

Περιμένουμε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της διοίκησης για θετική εξέλιξη προς όλο το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ και έπειτα θα έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας να αναλύσουμε και να αναδείξουμε ποιοι ήταν αυτοί που στήριξαν το θέμα και ποιοι ήταν αυτοί που έβαζαν εμπόδια μέχρι την τελευταία στιγμή.

Οργανόγραμμα

Θεωρούμε ότι η Διοίκηση θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τον ορισμό των νέων οργανωτικών δομών. Οσο διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση αβεβαιότητας ελλοχεύει ο κίνδυνος της διοικητικής παράλυσης της εταιρείας. Με σημαντικότερη ίσως παρενέργεια η διατήρηση της σημερινής υφιστάμενης δομής, με την σύγχυση αρμοδιοτήτων που υπάρχει, τα δυσδιάκριτα κριτήρια τμηματοποίησης και την ασάφεια στόχων και σκοπών, είναι πιθανό να λειτουργήσει ως Δούρειος Ίππος στην ενδεχόμενη προσχώρηση της ΕΥΔΑΠ στο Υπερταμείο που όπως γνωρίζουμε θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τις Διοικήσεις και θα έχει άποψη για την οργανωτική τους δομή.

Ή μήπως αυτό επιζητούν κάποιοι ;

Η διαβουλευτική διαδικασία που ακολουθήθηκε σημαδεύτηκε από την αδυναμία της πλειοψηφίας στην Ομοσπονδία να καταρτήσει και να αποστείλει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη δομή και τη λειτουργία της εταιρείας και καλούμαστε όλοι να αναρωτηθούμε:

Δεν είχαν άποψη για τις οργανωτικές δομές της εταιρείας και τη καθημερινότητα των εργαζομένων;

Δεν είχαν άποψη για το πώς θα βελτιώσουμε τη λειτουργία της εταιρείας και θα αποτρέψουμε την εκχώρηση των αντικειμένων στους εργολάβους; 

Η προφανής στήριξη τους στην υφιστάμενη διοικητική δομή, τι εξυπηρετεί;

Η διατήρηση σε θέσεις ευθύνης των κολλητών και φίλων μήπως ήταν ο βασικός λόγος που τους απέτρεψε ώστε να έχουμε σαν συνδικάτο μια ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς θέλουν οι εργαζόμενοι την οργανωτική δομή της εταιρείας;

Η Διοίκηση θα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση στελέχωση των νέων δομών με συναδέλφους ικανούς και όχι αρεστούς. Ετσι ώστε να ενεργοποιηθεί επιτέλους και στην ΕΥΔΑΠ η αρχή sine ira ac studio  και να αποφύγουμε φαινόμενα του παρελθόντος που σε νευραλγικά κομμάτια υποστήριξης των Δικτύων ορίζονταν και διατηρούνταν προϊστάμενοι υπηρεσιών ή αναπληρωτές ημέτεροι, χωρίς τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα και με μόνο κριτήριο την αγαστή τους συνεργασία με όλες τις προηγούμενες Διοικήσεις

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΡΑΝΤΙΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

 

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ